Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ξεχειλίζει η οργή στη Σόμα, δακρυγόνα κατά διαδηλωτών

Ξεχειλίζει η οργή στη Σόμα, δακρυγόνα κατά διαδηλωτών

Η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, πλαστικών σφαιρών και αντλιών νερού την Παρασκευή, για να διαλύσει πλήθος αρκετών χιλιάδων διαδηλωτών που πραγματοποιούσαν διαδήλωση στην πόλη Σόμα, για τον θάνατο σχεδόν 300 ανθρακωρύχων, στη μεγαλύτερη τραγωδία σε ορυχείο. Τουλάχιστον πέντε άτομα -ανάμεσά τους και δύο αστυνομικοί- τραυματίστηκαν.

Η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, πλαστικών σφαιρών και αντλιών νερού την Παρασκευή, για να διαλύσει πλήθος αρκετών χιλιάδων διαδηλωτών που πραγματοποιούσαν διαδήλωση στην πόλη Σόμα, για τον θάνατο σχεδόν 300 ανθρακωρύχων, στη μεγαλύτερη τραγωδία σε ορυχείο.

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο αστυνομικοί, τραυματίστηκαν.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι οι συγκεντρωμένοι σκορπίστηκαν στους γύρω δρόμους. Στην έκκληση της αστυνομίας να διαλυθούν, οι διαδηλωτές είχαν απαντήσει εκτοξεύοντας πέτρες κατά αστυνομικών.

Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και καλούσαν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παραιτηθεί. «Σόμα, μην ξεχνάς τους ανθρακωρύχους» φώναζαν οι διαδηλωτές.

«Κανένα κάρβουνο δεν θα ζεστάνει τα παιδιά εκείνων που πέθαναν στο ορυχείο» έγραφε ένα χειρόγραφο πλακάτ που ξεχώριζε ανάμεσα στο πλήθος.

Σύμφωνα με μια δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου οι αστυνομικοί πυροβολούσαν με πλαστικές σφαίρες ενάντια στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της πόλης, όπου στεγάζονται πολλά καταστήματα, τράπεζες, κρατικές υπηρεσίες αλλά και η έδρα του τοπικού εργατικού συνδικάτου.

Η οργή ξεχειλίζει στην Τουρκία και έχει ως στόχο τόσο την εταιρεία που διαθέτει το ορυχείο όσο και την κυβέρνηση. Λάδι στη φωτιά έριξε δήλωση του τούρκου πρωθυπουργού από τον τόπο της τραγωδίας ότι «αυτά συμβαίνουν» και είναι κάτι «συνηθισμένο».

Τουλάχιστον 284 άτομα έχασαν τη ζωή τους στην έκρηξη που σημειώθηκε στο ορυχείο και ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι «ευελπιστεί» πως τα θύματα δεν θα ξεπεράσουν τα 302.

Η διαμαρτυρία της Παρασκευής σημειώθηκε μετά τη συνέντευξη Τύπου της εταιρείας που διοικεί το ορυχείο, η οποία αρνήθηκε ότι είναι υπεύθυνη για την καταστροφή και δηλώνει ότι «είχαν πραγματοποιηθεί έλεγχοι».

Η σχεδόν αλαζονική στάση της κυβέρνησης και της εταιρείας του ορυχείου έχουν προκαλέσει την αγανάκτηση των τούρκων πολιτών που εδώ και τρεις ημέρες πραγματοποιούν διαδηλώσεις σε όλη την Τουρκία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μενίδι: Βίντεο ντοκουμέντο από βίαιη επίθεση του 50χρονου κατά του θύματος

Ακούγονται οι φωνές και οι εκκλήσεις της για βοήθεια στη διάρκεια ενός καβγά - Ανατριχιαστικό βίντεο ντοκουμέντο από περιστατικό βίας σε βάρος της 40χρονης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024