Τετάρτη 15 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αμφισβητούν ΗΠΑ-ΝΑΤΟ τα περί ρωσικής απόσυρσης από τα ουκρανικά σύνορα

Αμφισβητούν ΗΠΑ-ΝΑΤΟ τα περί ρωσικής απόσυρσης από τα ουκρανικά σύνορα

Ουδεμία ένδειξη υπάρχει ότι τα ρωσικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από τα σύνορα της Ουκρανίας, δηλώνουν Λευκός Οίκος και ΝΑΤΟ απορρίπτοντας σχετική δήλωση του Βλαντιμίρ Πούτιν κατόπιν συνάντησής του με τον επικεφαλής του ΟΑΣΕ Ντιντιέρ Μπούρκχαλτερ στη Μόσχα. Ο γγ της Συμμαχίας καλεί τη Ρωσία να σταματήσει να υποστηρίζει τους αυτονομιστές και να αποσύρει τις δυνάμεις της ως βάση για πολιτική επίλυση της σύγκρουσης.

Ουδεμία ένδειξη υπάρχει ότι τα ρωσικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από τα σύνορα της Ουκρανίας, δηλώνουν Λευκός Οίκος και ΝΑΤΟ απορρίπτοντας σχετική δήλωση του Βλαντιμίρ Πούτιν κατόπιν συνάντησής του με τον επικεφαλής του ΟΑΣΕ Ντιντιέρ Μπούρκχαλτερ στη Μόσχα.

«Είναι ασφαλώς ευπρόσδεκτη μία ουσιαστική απόσυρση. Όμως, μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η αποχώρηση έχει πραγματοποιηθεί» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ μιλώντας στους δημοσιογράφους που ταξιδεύουν με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο Αρκάνσας και την Καλιφόρνια.

Ο Λευκός Οίκος διεμήνυσε, επίσης, μέσω του εκπροσώπου του ότι το προγραμματισμένο για την Κυριακή δημοψήφισμα σε περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας πρέπει να ακυρωθεί, όχι απλώς να αναβληθεί -όπως κάλεσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν να πράξουν οι φιλορώσοι.

Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν κάλεσε με τη σειρά του τη Ρωσία να τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της, να σταματήσει να υποστηρίζει τους αυτονομιστές και να αποσύρει τις δυνάμεις της ως βάση για πολιτική επίλυση της σύγκρουσης.

Ο ίδιος διεμήνυσε ότι, εάν κριθεί απαραίτητο, το ΝΑΤΟ δεν θα διστάσει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ενισχύσει την ασφάλεια των εταίρων του στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη -βήματα που μπορεί να περιλαμβάνουν ενισχυμένες ασκήσεις, αναθεώρηση αμυντικών σχεδίων και κατάλληλη ανάπτυξη στρατευμάτων.

Οι δηλώσεις Ράσμουσεν έγιναν από τη Βαρσοβία, όπου είχε συνάντηση με τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών της Πολωνίας.

Λίγο νωρίτερα το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει ότι δεν έχει παρατηρήσει καμία αλλαγή στη θέση των ρωσικών δυνάμεων κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων, παρά τις διαβεβαιώσεις Πούτιν περί του αντιθέτου.

Ερωτηθείς εάν η Ρωσία ενδέχεται να αποσύρει τα στρατεύματά της χωρίς το Πεντάγωνο να μπορεί να το δει, ο εκπρόσωπός του συνταγματάρχης Στιβ Ουόρεν απάντησε: «Θα το γνωρίζαμε».

«Δεν έχουμε δει κάποια αλλαγή στη θέση των ρωσικών δυνάμεων. Εδώ και καιρό ζητάμε από τους Ρώσους να αποσύρουν τα στρατεύματά τους» από τα ουκρανικά σύνορα, επισήμανε ο Ουόρεν.

Το ΝΑΤΟ εκτιμούσε ότι το τελευταίο διάστημα βρίσκονταν στα σύνορα περίπου 40.000 στρατιώτες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Εμφύλιος» με Κωνσταντίνου στον Παναθηναϊκό

Ο Βασίλης Κωνσταντίνου τα... ΄έχωσε στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός με αφορμή το φιάσκο του τελικού Κυπέλλου και προκάλεσε αντιδράσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 15 Μαϊου 2024