Πέμπτη 16 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Λαβρόφ: Να συμμετάσχουν στο διάλογο και οι ρωσόφωνοι της Ουκρανίας

Λαβρόφ: Να συμμετάσχουν στο διάλογο και οι ρωσόφωνοι της Ουκρανίας

Φαύλο κύκλο χαρακτήρισε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, έναν νέο γύρο συνομιλιών στη Γενεύη για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι πρόοδος στις συνομιλίες θα υπάρξει μόνο αν συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των ρωσόφωνων περιοχών της χώρας. Τόνισε, επίσης, ότι η διεξαγωγή εκλογών στις 25 Μαΐου θα είναι «ασυνήθιστη» την ώρα που ο στρατός έχει αναπτυχθεί εναντίον ένος μέρους του λαού της Ουκρανίας.

Φαύλο κύκλο χαρακτήρισε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, έναν νέο γύρο συνομιλιών στη Γενεύη για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι πρόοδος στις συνομιλίες θα υπάρξει μόνο αν συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των ρωσόφωνων περιοχών της χώρας.

Από τη Βιέννη όπου συναντώνται οι υπουργοί Εξωτερικών των «28», Ρωσίας και Ουκρανίας, ο Λαβρόφ τόνισε ότι η διεξαγωγή εκλογών στις 25 Μαΐου στην Ουκρανία θα είναι «ασυνήθιστη», την ώρα που η κυβέρνηση έχει αναπτύξει στρατό εναντίον του λαού της.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Μόσχα προετοιμάζεται να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της εκλογικής διαδικασίας της 25ης Μαΐου, ιδίως αν τη δυσαρεστήσει το αποτέλεσμα.

«Η διεξαγωγή εκλογών τη στιγμή που ο στρατός έχει αναπτυχθεί εναντίον ενός μέρους του πληθυσμού είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστη» είπε ο Λαβρόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν και κατά πόσον η Μόσχα θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα.

«Θα δούμε πώς θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία» πρόσθεσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ουκρανία θα έπρεπε μάλλον να επιδιώξει να αρχίσει μια διαδικασία προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας, αλλά και για να καθοριστούν επακριβώς οι εξουσίες που θα έχει ο πρόεδρος της χώρας πριν οι πολίτες ψηφίσουν.

O ρώσος ΥΠΕΞ τόνισε, επίσης, ότι η πρόταση του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ να διεξαχθεί μια νέα διεθνής σύνοδος στη Γενεύη σε μια νέα προσπάθεια διευθέτησης της ουκρανικής κρίσης δεν θα είχε νόημα, καθώς η συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει τα μέρη στην πρώτη τέτοια σύνοδο δεν εφαρμόζεται.

«Το να συναντηθούμε με την ίδια σύνθεση, με την αντιπολίτευση στο σημερινό ουκρανικό καθεστώς να είναι απούσα από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δύσκολα θα σήμαινε ότι θα προσθέταμε κάτι» υποστήριξε ο Λαβρόφ. «Θα μπορούσαμε να το κάνουμε, αλλά απλώς θα κάναμε κύκλους, επαναλαμβάνοντας ότι χρειάζεται να εφαρμοστεί αυτό που συμφωνήσαμε. Είναι οι Ουκρανοί που πρέπει να το κάνουν αυτό, τόσο το καθεστώς όσο και εκείνοι που αντιτίθενται σε αυτό».

Ο Σταϊνμάγερ πρόκειται να συναντηθεί με τον Λαβρόφ αργότερα εντός της ημέρας, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ της Γερμανίας στο Βερολίνο. Ο Σταϊνμάγερ θα έχει επίσης συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του Αντρίι Ντεστσίτσα στην πρωτεύουσα της Αυστρίας.

Νωρίτερα ο Σταϊνμάγερ προειδοποίησε ότι η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα πολέμου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οι 10 πλουσιότεροι αθλητές στον κόσμο: Πέμπτος ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι αθλητές στον κόσμο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του αμερικανικού περιοδικού Forbes, με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να είναι πολύ ψηλά στη λίστα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 16 Μαϊου 2024