Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οργή και σοκ από το μακελειό στην Οδησσό

Οργή και σοκ από το μακελειό στην Οδησσό

Η οργή ξεχειλίζει για τον θάνατο περισσότερων από 40 ατόμων που κάηκαν εγκλωβισμένοι στο πενταώροφο κτίριο των συνδικάτων στην Οδησσό. Το θολό τοπίο των συνθηκών γύρω από το περιστατικό χρησιμοποιείται από τις δύο πλευρές για την ανταλλαγή ευθυνών, με διάφορες μαρτυρίες να βρίσκουν το δρόμο για τα διεθνή ΜΜΕ. Έρευνα ζητά η ΕΕ, ευθύνη στους «αδρανείς αστυνομικούς» επιρρίπτει το Κίεβο καταγγέλλοντας ότι τα επεισόδια «εντάσσονται σε ρωσικό σχέδιο για την καταστροφή της Ουκρανίας». Φωτορεπορτάζ, βίντεο.

Η οργή ξεχειλίζει για τον θάνατο περισσότερων από 40 ατόμων που κάηκαν εγκλωβισμένοι στο πενταώροφο κτίριο των συνδικάτων στην Οδησσό. Το θολό τοπίο των συνθηκών γύρω από το περιστατικό χρησιμοποιείται από τις δύο πλευρές για την ανταλλαγή ευθυνών, καθώς διάφορες μαρτυρίες βρίσκουν το δρόμο για τα διεθνή ΜΜΕ και στη δημοσιότητα έρχονται διαρκώς νέα πλάνα από τα επεισόδια.

Τη διεξαγωγή έρευνας ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το Κίεβο επιρρίπτει την ευθύνη στους «αδρανείς αστυνομικούς» καταγγέλλοντας ότι τα επεισόδια βίας «εντάσσονται σε ρωσικό σχέδιο για την καταστροφή της Ουκρανίας».

«Η Ρωσία έστειλε κάποιους εδώ για να προκαλέσουν χάος, όμως η χώρα πρέπει να ενωθεί και να συμφιλιωθεί για να μη δώσει στους τρομοκράτες που στηρίζει η Μόσχα την ευκαιρία να διχάσουν το λαό μας» δήλωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ σε συνέντευξη Τύπου στην Οδησσό κατόπιν συναντήσεων με εκπροσώπους των τοπικών αρχών και της τοπικής κοινωνίας.

«Ο στόχος της Ρωσίας είναι να επαναλάβει στην Οδησσό ό,τι συνέβη στα Ανατολικά. Πρόκειται για ένα σχέδιο που έχουν χρηματοδοτήσει και οργανώσει επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν χειραγωγήσει απλούς πολίτες, όμως η ενότητά μας θα είναι η καλύτερη απάντηση σε αυτούς τους τρομοκράτες» δήλωσε.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι μετά τα γεγονότα της 2ας Μαΐου όλοι οι ανώτεροι αξιωματικοί της αστυνομίας της πόλης απομακρύνθηκαν και θα αντικατασταθούν καθώς απέτυχαν στο έργο τους. «Εάν είχαν κάνει τη δουλειά τους, τα σχέδιααυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων θα είχαν αποτραπεί» τόνισε.

Φορώντας μαύρο κοστούμι και γραβάτα, ως ένδειξη πένθους, ο Αρσένι Γιάτσενιουκ εξέφρασε «τα συλληπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων αυτής της φρικτής τραγωδίας» και διαβεβαίωσε ότι «η Δικαιοσύνη θα ξεκινήσει έρευνες για να εξακριβώσει ποιος δεν έκανε το καθήκον του».

Παράλληλα, απέρριψε τις κατηγορίες της Ρωσίας ότι η κυβέρνησή του προκαλεί αιματοκύλισμα στην ανατολική Ουκρανία με την επιχείρηση που πραγματοποιεί με στόχο να αποκαταστήσει την εξουσία του Κιέβου στις πόλεις που ελέγχουν οι αντάρτες.

Η φωτιά που προκάλεσε τον θάνατο την Παρασκευή στην Οδησσό δεκάδων φιλορώσων οφείλεται στην εκδίκηση των χιλιάδων οπαδών του ποδοσφαίρου και διαδηλωτών υπέρ της ενιαίας Ουκρανίας, οργισμένων για την επίθεση που είχε δεχθεί νωρίτερα την ίδια ημέρα η πορεία τους προς το γήπεδο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στην πομπή επικρατούσαν τα χρώματα του κίτρινου και του γαλάζιου, τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας, αλλά και της μιας από τις ποδοσφαιρικές ομάδες. Η πομπή, υποστήριξε η Ναταλία Πετροπάβλοφσκα, μια από της επικεφαλής του κινήματος Μαϊντάν στην Οδησσό, δέχθηκε επίθεση από πολλές εκατοντάδες φιλορώσους διαδηλωτές καλά εξοπλισμένους. Ορισμένοι, είπε, ήταν ένοπλοι, φορούσαν κράνη και κουκούλες.

Παρά την εξέλιξη αυτή, οι οπαδοί των δύο ποδοσφαιρικών ομάδων έφθασαν στο στάδιο. Όμως, στο ημίχρονο του αγώνα πολλοί από αυτούς έφυγαν και κατευθύνθηκαν στην πλατεία όπου οι φιλορώσοι είχαν κατασκηνώσει από τα μέσα Μαρτίου, έξω από το κτίριο στο οποίο στεγάζονταν τα συνδικάτα.

Το αγριεμένο πλήθος «άρχισε να καταστρέφει, να βάζει φωτιά στις σκηνές. Οι φιλορώσοι κατάφεραν να φύγουν αλλά επέλεξαν να καταφύγουν στο κτίριο των συνδικάτων» δήλωσε η Πετροπάβλοφσκα.

Από εκεί και μετά, τα πράγματα ξέφυγαν από τον έλεγχο και το κτίριο κάηκε, αναμφίβολα από κοκτέιλ μολότοφ. Είχε περάσει τουλάχιστον μια ώρα πριν φτάσει η πυροσβεστική.

Ανάλογη εικόνα μεν, αλλά με διαφορετικό «χρώμα», δίνουν οι αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το ρωσικό RT.

Οι μαρτυρίες επιβεβαιώνουν ότι ότι πολλά από τα θύματα της φωτιάς βρήκαν καταφύγιο στο πενταώροφο κτίριο αφού πυρπολήθηκαν οι σκηνές φιλορώσων από το πλήθος, αλλά δεν υπάρχουν αναφορές για «προκλήσεις» που είχαν προηγηθεί.

Το RT επικαλείται έναν φιλορώσο που είχε βρει καταφύγιο στην ταράτσα του κτιρίου αλλά γλίτωσε αό τη φωτιά. «Δεν μπορούσαμε να κατεβούμε, βλέπαμε κόσμο να οδηγείται κάτω και εκείνους τους ταραξίες να τους επιτίθενται σαν αγέλη λύκων» λέει ο φιλορώσος που επικαλείται το δίκτυο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024