Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δραματικές στιγμές στο Αφγανιστάν, χιλιάδες οι νεκροί από την κατολίσθηση

Δραματικές στιγμές στο Αφγανιστάν, χιλιάδες οι νεκροί από την κατολίσθηση

Δραματικές στιγμές εκτυλίσσονται στο Αφγανιστάν, όπου ένα τουλάχιστον χωριό θάφτηκε κάτω από τόνους λάσπης και βράχων, μετά την κατολίσθηση που σημειώθηκε. Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 2.100, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της επαρχίας Μπαντακσάν, στο βορειο-ανατολικό Αφγανιστάν.

Δραματικές στιγμές εκτυλίσσονται στο Αφγανιστάν, όπου ένα τουλάχιστον χωριό θάφτηκε κάτω από τόνους λάσπης και βράχων, μετά την κατολίσθηση που σημειώθηκε.

Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 2.100, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της επαρχίας Μπαντακσάν, στο βορειο-ανατολικό Αφγανιστάν.

Τα θύματα είναι μέλη 300 οικογενειών, όπως είπε ο ίδιος. Η κατολίσθηση αφάνισε το απομακρυσμένο χωριό Αμπ-ε-Μπάρικ.

Ο ΟΗΕ δίνει πλέον προτεραιότητα στους 4.000 κατοίκους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι θα σημειωθούν και νέες κατολισθήσεις στην περιοχή.

Οι Αρχές ανησυχούν ότι μπορεί να υποχωρήσει η ασταθής πλαγιά του βουνού που στέκεται απειλητική πάνω από το σημείο της καταστροφής όπου επιχειρούν εκατοντάδες μέλη των σωστικών συνεργείων και σε κοντινή απόσταση υπάρχουν χιλιάδες άστεγοι.

Οι αρχές εκφράζουν επίσης φόβο για νέες κατολισθήσεις που μπορεί να πλήξουν 700 οικογένειες, ενώ η κατασκευή καναλιών αποστράγγισης των νερών λόγω του κινδύνου νέων κατολισθήσεων αποτελεί άμεση προτεραιότητα.

Για δεύτερη ημέρα τα σωστικά συνεργεία πάλευαν με τις λάσπες, αναζητώντας αγνοούμενους. Η επιχείρηση διάσωσης, όμως, γρήγορα μετατράπηκε σε επιχείρηση ανάσυρσης πτωμάτων. Ο απεσταλμένος του BBC στην Καμπούλ δήλωσε ότι θεωρείται μάλλον απίθανο να βρεθούν επιζώντες.

Η επιχείρηση της έρευνας συνεχίζεται, δήλωσε το πρωί ο εκπρόσωπος των τοπικών αρχών Αχμαντ Ναουίντ Φοροτάν τονίζοντας ότι πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις μετέχουν στην αποστολή για την ανακούφιση των πληγέντων.

Η καταστροφή σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στην περιοχή Άργκο της επαρχίας Μπανταχσάν, μια φτωχή ορεινή περιοχή στα σύνορα με το Τατζικιστάν, την Κίνα και το Πακιστάν. Μετά τις καταρρακτώδεις βροχές, ένας χείμαρρος από λάσπη και πέτρες κατέκλυσε την κοιλάδα καταπλακώνοντας κυρίως το χωριό Αμπ-ε-Μπάρικ όπου ζούσαν εκατοντάδες οικογένειες.

Ο κυβερνήτης της Μπανταχσάν Σαχ Ουαλιουάχ Αμπιντ εκφράζει φόβους για βαρύτερο απολογισμό θυμάτων υπολογίζοντας σε «2.500 τις ανθρώπινες απώλειες».

Οι κατολισθήσεις οδήγησαν χιλιάδες ανθρώπους στην απόλυτη φτώχεια και οι κάτοικοι Αμπ ελ Μπάρικ κατέφυγαν σε γειτονικό χωριό, όπου έλαβαν σκηνές και κλινοσκεπάσματα. «Οι άνθρωποι χρειάζονται τροφή, καταλύματα, ιατρική βοήθεια. Έχασαν τα πάντα» δήλωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών εκτάκτων καταστάσεων.

Ομάδα του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος μετέβη σήμερα στο σημείο της καταστροφής για την αποτίμηση της κατάστασης, έχοντας μαζί τρόφιμα για να τα διανείμει στον πληθυσμό, δήλωσε ο Ουαχιντουλάχ Αμάνι, εκπρόσωπος του ΠΕΠ στο Αφγανιστάν.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται στην περιοχή είναι σε επιφυλακή για να βοηθήσουν.

Σε ανακοίνωσή τους, οι Ταλιμπάν τόνισαν ότι προσφέρονται να παρέχουν ασφάλεια στην περιοχή.

Δυνάμεις του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε επιφυλακή εάν κληθούν να βοηθήσουν. Το Σάββατο δήλωσαν ότι η κυβέρνηση του Αφγανιστάν δεν έχει ζητήσει την βοήθειά τους.

Εκατοντάδες άνθρωποι έμειναν τη νύχτα στην ύπαιθρο, σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Ορισμένοι έλαβαν σκηνές, ενώ αφγανοί αξιωματούχοι μοίρασαν τροφή και νερό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: «Μάχη» τίτλου στο Ρέντη

Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού θα υποδεχθεί το Σάββατο (27/4, 19:30) την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού στον 5ο τελικό της Α1, που θα κρίνει τον φετινό τίτλο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024