Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Βούλιαξε η Ρώμη από προσκυνητές για την αγιοποίηση δύο Παπών

Βούλιαξε η Ρώμη από προσκυνητές για την αγιοποίηση δύο Παπών

Πλήθος ενός εκατομμυρίου προσκυνητών από όλο τον κόσμο έχει συρρεύσει στην τελετή αγιοποίησης δύο Παπών στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό. Οι νέοι άγιοι είναι ο πάπας Ιωάννης XXIII και ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ, δύο από τις κορυφαίες προσωπικότητες της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας κατά τον 20ό αιώνα.

Πλήθος ενός εκατομμυρίου προσκυνητών από όλο τον κόσμο έχει συρρεύσει στην τελετή αγιοποίησης δύο Παπών στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη. Οι νέοι άγιοι είναι ο πάπας Ιωάννης XXIII και ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ, δύο από τις κορυφαίες προσωπικότητες της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας κατά τον 20ό αιώνα.

Oι δύο πρώην Πάπες ανακηρύχθηκαν την Κυριακή άγιοι από τον Φραγκίσκο σε μία τελετή που παρακολούθησε πλήθος προσκυνητών που είχαν γεμίσει τους δρόμους του Βατικανού.

Το κύμα πιστών στη Ρώμη είχε αρχίσει να φτάνει από την Παρασκευή. Συγκριτικά, ο πληθυσμός της ιταλικής πρωτεύουσας μετά βίας φτάνει τα τρία εκατομμύρια -δηλαδή, ο κάθε τέταρτος στους δρόμους της Αιώνιας Πόλης αυτές τις ημέρες έχει έρθει για την τελετή αγιοποίησης.

Οι δύο νέοι άγιοι έχουν ιδιαίτερη θέση για μεγάλο μέρος του καθολικού πληθυσμού: Βρίσκονταν στην Αγία Έδρα ενώ η μεγάλη πλειονότητα των σημερινών καθολικών ενηλικιωνόταν, η οποία και τώρα τους βλέπει να αγιοποιούνται.

Είναι η πρώτη φορά που αγιοποιούνται μαζί δύο Πάπες, και μάλιστα σε τελετή στην οποία παρίστανται επίσης… «δύο» Πάπες -παρών είναι και ο Βενέδικτος ΙΣτ’. Οι φιγούρες του Πάπα Ιωάννη XXIII, ο οποίος ηγήθηκε της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας από το 1958 έως το 1963 και δημιούργησε το εκσυγχρονισμένο Δεύτερο Συμβούλιο του Βατικανού και του Ιωάννη Παύλου ΙΙ, του πολωνού ποντίφικα ο οποίος ήταν στην κορυφή του Βατικανού για σχεδόν 27 χρόνια και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή, κυριαρχούν την Κυριακή όχι μόνο στη Ρώμη αλλά και σε πολλές καθολικές εκκλησίες ανά την υφήλιο.

Παρά την τεράστια δημοτικότητα του Πάπα Φραγκίσκου που προσθέτει επιπλέον κύρος στην τελετή αγιοποίησης των δύο παλαιότερων προκατόχων του, ακούγονται επικρίσεις ειδικά για την αγιοποίηση που Ιωάννη Παύλου ΙΙ, που απεβίωσε πριν από μόλις εννέα χρόνια.

Κάποιοι λένε ότι αγιοποιείται πολύ σύντομα, ενώ ομάδες που εκπροσωπούν τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από καθολικούς ιερείς, αναφέρουν ότι δεν έκανε αρκετά για να ξεριζώσει το μέγα σκάνδαλο που προέκυψε προς το τέλος της αρχιεροσύνης του και το οποίο σημαδέψει την Καθολική Εκκλησία.

Πλήθος προσκυνητών στην Αιώνια Πόλη

Περίπου 10.000 αστυνομικοί, προσωπικό ασφαλείας και των ειδικών παραϊατρικών ομάδων, είχαν αναπτυχθεί σε περιοχές της Ρώμης που έκλεισε η κυκλοφορία.

Η τελετή εκτιμάται ότι κόστισε περισσότερα από 7 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το δημαρχείο της Ρώμης. Δεκάδες είναι οι επίσημες ξένες αντιπροσωπείες στην τελετή, ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται βασιλικά ζεύγη (όπως το ισπανικό), πρωθυπουργοί αλλά και ο πρόεδρος της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι, όπως και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Μπαρόζο.

Όσον αφορά ωστόσο τις χιλιάδες των επισκεπτών, ταξιδιωτικοί πράκτορες και ξενοδόχοι εκφράζουν στα ιταλικά ΜΜΕ τις επιφυλάξεις τους για τα οφέλη του «κύματος». Εκτιμούν ότι αρκετοί από το ένα εκατομμύριο επισκέπτες θα αφήσουν ελάχιστα χρήματα στη Ρώμη, καθώς ξοδεύουν ελάχιστα μόνο για τη διαμονή τους.

Σε αυτό συμβάλλει και η παρουσία αρκετών τουριστών σχετικά χαμηλότερης οικονομικής δυνατότητας, που προέρχονται από χώρες της Ασίας ή της νότιας Αμερικής (την τελευταία κατηγορία «ελκύει» ιδιαίτερα ο Φραγκσίκος). Ενδεικτικά, διάσημα καφέ και μαγαζιά στο Βατικανό επέλεξαν να μην ανοίξουν την Κυριακή.

Χιλιάδες προσκυνητές από την Πολωνία με ειδικά ναυλωμένα τρένα είχαν φτάσει από το βράδυ του Σαββάτου. Οι περισσότεροι πέρασαν τη νύχτα προσευχόμενοι σε εκκλησίες, ή ακόμη και σε υπνόσακους κάτω από το Καστέλο Σαντ’ Άντζελο.

Χιλιάδες άλλοι προσκυνητές αδιαφορώντας για τις ξαφνικές εναλλαγές των καιρικών συνθηκών συγκεντρώθηκαν κατά ομάδες χορεύοντας και τραγουδώντας στο κέντρο της Ρώμης ή «εγκαταστάθηκαν» σε μια ολονύκτια αναμονή κοντά στην εκκλησία του Αγίου Πέτρου με την ελπίδα της εξασφάλισης μιας καλής θέσης στην πλατεία του Βατικανού.

H διαδικασία αγιοποίησης

Η Καθολική Εκκλησία χρησιμοποιεί τους τελευταίους αιώνες ένα σχετικά πιο «τυποποιημένο» σύστημα αναγνώρισης αγίων. Οι ρίζες της σημερινής διαδικασίας ξεκινούν το 1588 με την εγκαθίδρυση του αρμόδιου τμήματος για τις αγιοποιήσεις στο Βατικανό.

Η διαδικασία αγιοποίησης συνήθως δεν ξεκινά μέχρι να περάσουν τουλάχιστον πέντε χρόνια από το θάνατου της προσωπικότητας που εξετάζεται για αγιοποιήση. Την πενταετία αυτή είχε αγνοήσει ο Ιωάννης Παύλος ΙΙ για τη Μητέρα Τερέζα και ο Βενέδικτος ΙΣτ’ για τον Ιωάννη Παύλο ΙΙ, θέτοντας σε κίνηση το πρώτο στάδιο της διαδικασίας νωρίτερα.

Το πρώτο στάδιο αναγνώρισης, που δίνει η αρμόδια συνέλευση του Βατικανού εγκρίνοντας την «υποψηφιότητα», είναι ο «υπηρέτης του Θεού». Εάν η αρχική έρευνα στο βίο της υπό εξέταση προσωπικότητας δείξει ζωή σε «ηρωικές αρετές», αναγνωρίζεται ως «σεβάσμιος» στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας.

Έπειτα είναι καίρια διαχωριστική γραμμή: Για τα επόμενα δύο στάδια χρειάζεται η πιστοποίηση θαύματος (εκτός εάν πρόκειται για μάρτυρα) -συνήθως κάποιας ιατρικά ανεξήγητης ίασης ασθενούς. Ένα πιστοποιημένο θαύμα χρειάζεται για το στάδιο για στάδιο του «οσίου» και άλλο ένα, μετά την οσιοποίηση, για το τελευταίο στάδιο, την αγιοποίηση.

Στο Ιωάννη Παύλο ΙΙ αποδίδονται δύο τέτοια θαύματα, αρχικά μίας γαλλίδας καλόγριας που έπασχε από Πάρκινσον και έπειτα μία γυναίκας από την Κόστα Ρίκα που είχε ανεύρεσμα (η δεύτερη είχε και θέση στην τελετή αγιοποίησης, φέροντας λείψανο του πρώην πάπα). Για τον Ιωάννη ΧΧΙΙΙ έχει πιστοποιηθεί μόνο ένα θαύμα, με την αγιοποίησή του να ολοκληρώνεται με απόφαση του Φραγκίσκου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024