Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ένοπλες συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία - Κίεβο εναντίον Μόσχας

Ένοπλες συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία – Κίεβο εναντίον Μόσχας

Επείγουσα συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας της Ουκρανίας συγκάλεσε ο πρόεδρος της χώρας, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, την ώρα που η κατάσταση στις ανατολικές επαρχίες βγαίνει εκτός ελέγχου. Ανταλλαγή πυρών μεταξύ ένοπλων φιλορώσων διαδηλωτών και δυνάμεων της αστυνομίας στο Κραματόρσκ, καταλήψεις κτιρίων και σημεία ελέγχου στο Σλαβιάνσκ, παραίτηση του αρχηγού της αστυνομίας στο Ντονέτσκ. Για «επιθετικές ενέργειες» κατηγορεί τη Μόσχα η Ουκρανία.

Επείγουσα συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας της Ουκρανίας συγκάλεσε ο πρόεδρος της χώρας, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, την ώρα που η κατάσταση στις ανατολικές επαρχίες βγαίνει εκτός ελέγχου.

Η συνεδρίαση του ουκρανικού συμβουλίου ασφαλείας θα πραγματοποιηθεί το βράδυ του Σαββάτου.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι μάχες έχουν ξεσπάσει μεταξύ αστυνομικών και ένοπλων φιλορώσων διαδηλωτών στην πόλη Κραματόρσκ. {{{ map }}}

Συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει και στο Κράνσι Λίμαν, στην επαρχία του Ντονέτσκ. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, οι επιτιθέμενοι είναι οπλισμένοι με όπλα ρωσικής κατασκευής AK100.

Νωρίτερα, φιλορώσοι αυτονομιστές είχαν τον έλεγχο του κέντρου της πόλης Σλαβιάνσκ, καταλαμβάνοντας αστυνομικό τμήμα και το τοπικό αρχηγείο της Υπηρεσίας Ασφαλείας και στήνοντας σημεία ελέγχου και οδοφράγματα.

Κυβερνητικά κτίρια κατελήφθησαν, επίσης, στην πόλη Ντρούσκοβκα.

Στο Ντονέτσκ, όπου εδώ και αρκετές ημέρες φιλορώσοι διαδηλωτές έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια, ο αρχηγός της αστυνομίας ανακοίνωσε την παραίτησή του, υποκύπτοντας στα αιτήματα των διαδηλωτών. Η σημαία της Ουκρανίας δεν κυματίζει πια πάνω από το αρχηγείο της αστυνομίας. Στη θέση της έχει τοποθετηθεί μια αυτονομιστική σημαία.

Έξι ημέρες μετά την πρώτη σειρά επιθέσεων και καταλήψεις, έπειτα από τις οποίες ανακήρυξαν «κυρίαρχη δημοκρατία», η δήμαρχος της πόλης Σλαβιάνσκ δήλωσε ότι όλοι οι κάτοικοι βρίσκονται με το μέρος των φιλορώσων ακτιβιστών και προειδοποίησε ότι σε περίπτωση αστυνομικής επέμβασης όλοι μαζί θα προστατεύσουν τους καταληψίες.

Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι ενορχηστρώνει τις ταραχές.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αρσέν Αβάκοφ έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ότι το Κίεβο θεωρεί τις επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία ως «πράξη επίθεσης από τη Ρωσία».

Πρόσθεσε ότι τα υπουργεία Εσωτερικών και Άμυνας επεξαργάζονται ένα «επιχειρησιακό σχέδιο αντίδρασης».

Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τι είπε ο Τσικίνιο για Κάρμο, Ιωαννίδη και τον διαιτητή του τελικού του Conference League

Ο Τσικίνιο έδωσε συνέντευξη σε Μέσο της Πορτογαλίας και μίλησε για αρκετά θέματα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024