Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Μπλόκο» των ΗΠΑ στο νέο Ιρανό πρεσβευτή στον ΟΗΕ

«Μπλόκο» των ΗΠΑ στο νέο Ιρανό πρεσβευτή στον ΟΗΕ

Αρνούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες τη χορήγηση βίζας στον Ιρανό Χαμίντ Αμπουταλεμπί, αμφιλεγόμενη επιλογή της Ισλαμικής Δημοκρατίας για τη θέση του νέου πρεσβευτή της στα Ηνωμένα Έθνη. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επίσημα ότι δεν πρόκειται να χορηγηθεί βίζα στον διπλωμάτη, ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας φοιτητών που κατέλαβαν την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τεχεράνη το 1979 και κράτησαν ομήρους 52 Αμερικανούς για 444 ημέρες.

Αρνούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες τη χορήγηση βίζας στον Ιρανό Χαμίντ Αμπουταλεμπί, αμφιλεγόμενη επιλογή της Ισλαμικής Δημοκρατίας για τη θέση του νέου πρεσβευτή της στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επίσημα ότι δεν πρόκειται να χορηγηθεί βίζα στον διπλωμάτη, ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας φοιτητών που κατέλαβαν την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τεχεράνη στις 4 Νοεμβρίου του 1979 και κράτησαν ομήρους 52 Αμερικανούς για 444 ημέρες.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε δεχτεί ισχυρή πίεση από το Κογκρέσο να μην επιτρέψει την είσοδο του Χαμίντ Αμπουταλεμπί στη χώρα.

Ο εκπρόσωπος του Λευκούς Οίκου Τζέι Κάρνεϊ ανακοίνωσε την Παρασκευή πως οι ΗΠΑ έχουν ενημερώσει τα Ηνωμένα Έθνη και το Ιράν «ότι δεν θα εκδοθεί βίζα» για τον Αμπουταλεμπί, απόφαση η οποία ουσιαστικά αποκλείει την ανάληψη της θέσης.

«Είναι μία θλιβερή απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία καταστρατηγεί το διεθνές δίκαιο, τις υποχρεώσεις της φιλοξενούσας χώρας και το έμφυτο δικαίωμα κάθε κυρίαρχου κράτους-μέλους να ορίσει τους αντιπροσώπους του στα Ηνωμένα Έθνη» αντέδρασε ο εκπρόσωπος της αποστολής του Ιράν στον ΟΗΕ, Χαμίντ Μπαμπέι.

Η άρνηση της έκδοσης βίζας για υποψηφίους πρεσβευτές του ΟΗΕ ή ξένους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που επιθυμούν να παραστούν σε συνόδους στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη είναι σπάνια, αν όχι πρωτοφανής, σημειώνει το Associated Press.

Η απόφαση του Λευκού Οίκου ανακοινώθηκε μία ημέρα αφότου η Βουλή των Αντιπροσώπων συντάχθηκε με τη Γερουσία ψηφίζοντας νομοθεσία που εμποδίζει την είσοδο στις ΗΠΑ ως εκπροσώπου στα Ηνωμένα Έθνη οιουδήποτε έχει εμπλακεί σε τρομοκρατική ενέργεια κατά των ΗΠΑ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024