Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Με «χαμηλές προσδοκίες» θα πάνε οι ΗΠΑ στις συνομιλίες για την Ουκρανία

Με «χαμηλές προσδοκίες» θα πάνε οι ΗΠΑ στις συνομιλίες για την Ουκρανία

Να καθησυχάσει τη Δύση στο θέμα της Ουκρανίας επιχείρησε την Τετάρτη η Ρωσία, ενώ η ένταση στην ανατολική Ουκρανία συνεχίζεται, με το Κίεβο να δίνει διορία 48 ωρών στους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν τα κτίρια που έχουν καταλάβει. «Δεν έχουμε υψηλές προσδοκίες» για τις συνομιλίες με τη Ρωσία, δήλωσε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. «Να επικεντρωθούν» οι συνομιλίες σε θέματα που αφορούν τους Ουκρανούς και όχι σε διμερή ζητήματα, λέει ο Λαβρόφ. Αντιφατικά μηνύματα από τον Βλ.Πούτιν σχετικά με το φυσικό αέριο.

«Δεν έχουμε υψηλές προσδοκίες» για τις συνομιλίες με τη Ρωσία, παραδέχθηκε η υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, λέγοντας ότι είναι σημαντικό να μείνει ανοιχτή η πόρτα των διαπραγματεύσεων.

Η Νούλαντ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει αμφιβολία ότι η Ρωσία κρύβεται πίσω από τις καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων στην ανατολική Ουκρανία.

Το Κίεβο έχει δώσει διορία 48 ωρών στους φιλορώσους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν τα κτίρια που έχουν καταλάβει, λέγοντας ότι υπάρχουν δύο επιλογές: «Διαπραγματεύσεις ή η βία». Οι διαδηλωτές απάντησαν με την ενίσχυση των οδοφραγμάτων γύρω από τα κτίρια και κάλεσαν τον Πούτιν να σπεύσει σε βοήθεια.

Από την πλευρά του, ο ρώσος πρόεδρος κάλεσε τις αρχές της Ουκρανίας να μην «διαπράξουν τίποτα ανεπανόρθωτο», ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διπλωματικές προσπάθειες θα έχουν «θετική έκβαση».

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών είχε την Τετάρτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου, ο Λαβρόφ είπε στον Κέρι ότι η συνάντηση της επόμενης εβδομάδας ανάμεσα σε Ρωσία, Ουκρανία, ΗΠΑ και ΕΕ δεν θα πρέπει να επικεντρωθεί σε διμερή θέματα ανάμεσα στους συμμετέχοντες στις συνομιλίες, αλλά σε θέματα που αφορούν τους Ουκρανούς.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι δύο υπουργοί κάλεσαν όλες τις πλευρές στην ανατολική και νότια Ουκρανία να αποφύγουν τη βία και δήλωσαν ότι αναζητούν την αποκλιμάκωση της έντασης μέσα από τις διαπραγματεύσεις.

Νωρίτερα, ο Λαβρόφ είχε δηλώσει ότι η Μόσχα επιθυμεί να γνωρίζει τους στόχους της συνάντησης μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών.

«Πρόκειται για μια εσωτερική κρίση της Ουκρανίας και αυτοί που είναι τώρα στην εξουσία στο Κίεβο πρέπει να καλέσουν όλες τις περιοχές, όλες τις πολιτικές δυνάμεις για έναν διάλογο για το Σύνταγμα, για τη γλώσσα και για όλα τα άλλα θέματα» υπογράμμισε ο ρώσος υπουργός.

Η Ρωσία έχει ταχθεί υπέρ μιας συνταγματικής μεταρρύθμισης που θα μετατρέψει την Ουκρανία σε ομοσπονδιακό κράτους, μια πρόταση την οποία έχει απορρίψει το Κίεβο το οποίο φοβάται ότι θα χάσει κάθε επιρροή στις ανατολικές επαρχίες της χώρας.

Την Τετάρτη η Ρωσία απέρριψε ως «αβάσιμες» τις ανησυχίες του Κιέβου και της Δύσης, σχετικά με την παρουσία ρωσικών δυνάμεων στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα δεν αποτελούν απειλή και κατηγόρησε την Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ ότι υποδαυλίζουν την ένταση στην περιοχή.

Πιέσεις για το φυσικό αέριο

Αντιφατικά ήταν τα μηνύματα του ρώσου προέδρου σχετικά με την αποπληρωμή των συσσωρευμένων οφειλών της Ουκρανίας για το φυσικό αέριο.

Από τη μία απείλησε το Κίεβο να απαιτήσει την προπληρωμή των οφειλών, από την άλλη ζήτησε από τη Gazprom να αναβάλει την απόφασή της. Όλα αυτά ενώ αναμένονται οι συνομιλίες των ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και της ΕΕ, με την

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι το να ζητηθεί η προπληρωμή των οφειλών είναι όρος του συμβολαίου ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Gazprom.

Ο ρώσος υπουργός επισήμανε ότι η υποστήριξη της Μόσχας στην ουκρανική οικονομία δεν μπορεί να διαρκέσει «αιωνίως».

Ωστόσο, ζήτησε από τη ρωσική κρατική εταιρεία να μην ζητήσει προς το παρόν την προπληρωμή των οφειλών, λέγοντας ότι θα προηγηθούν διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

«Θεωρώ ότι υπάρχει κάθε λόγος να περάσουμε σε ένα σύστημα προπληρωμών» εκτίμησε ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «κρίσιμη».

Παρ’ όλα αυτά, ο Πούτιν αποφάσισε να αναβάλει την εξαιτίας «της δύσκολης κατάστασης» -όπως είπε- στην οποία βρίσκεται η Ουκρανία.

Το Κίεβο έχει συσσωρεύσει ένα χρέος 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για φυσικό αέριο που έχει αγοράσει από τη Μόσχα, ενώ αρνείται την αύξηση της τιμής που έχει ορίσει η Ρωσία. Από την 1η Απριλίου η τιμή του φυσικού αερίου που αγοράζει η Ουκρανία πέρασε από τα 269 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα στα 485 δολάρια.

Ο ουκρανός υπουργός Ενέργειας Γιούρι Προντάν επανέλαβε την Τετάρτη ότι το Κίεβο δεν θα πληρώσει το χρέος του, αν η Μόσχα δεν αναθεωρήσει την απόφασή της να ακυρώσει την έκπτωση που ίσχυε μέχρι τώρα.

Στο μεταξύ στη Σλοβακία ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να λάβει μέτρα ώστε να διευκολυνθεί η αντίστροφή ροή φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, αν το Κίεβο εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις και τα συμβόλαια σχετικά με την παροχή αερίου στην Πράγα από τη Μόσχα.

* Η Ολλανδία ακύρωσε την Τετάρτη μια τετραήμερη αποστολή στην Ρωσία η οποία ήταν προγραμματισμένη για τον επόμενο μήνα εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Μόσχα και των εξελίξεων στην ανατολική Ουκρανία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Είμαστε σε συζητήσεις με τη διοίκηση για το ρόστερ της νέας σεζόν»

Η πρώτη ατάκα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για τον Ολυμπιακό της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024