Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Για προσπάθεια διαμελισμού της Ουκρανίας κατηγορούν οι ΗΠΑ την Ρωσία

Για προσπάθεια διαμελισμού της Ουκρανίας κατηγορούν οι ΗΠΑ την Ρωσία

Ολομέτωπη επίθεση εναντίον της Ρωσίας εξαπολύουν οι ΗΠΑ για την αναζωπυρωθείσα κρίση στην Ουκρανία, κατηγορώντας ανοικτά τη Μόσχα πως υποκινεί τις καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων και σκοπό την προσάρτηση επαρχιών με «συνταγή» Κριμαίας. Επέμβαση των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας σε κατάληψη στο Χάρκοβο, παραμένουν ταμπουρωμένοι φιλορώσοι σε κυβερνητικά κτίρια στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.

Ολομέτωπη επίθεση εναντίον της Ρωσίας εξαπολύουν οι ΗΠΑ για την αναζωπυρωθείσα κρίση στην Ουκρανία, κατηγορώντας ανοικτά τη Μόσχα πως υποκινεί τις καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων στα ανατολικά με ρώσους πράκτορες και ενδεχόμενο σκοπό την προσάρτηση επαρχιών με «συνταγή» Κριμαίας. Επέμβαση των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας σε κατάληψη στο Χάρκοβο, παραμένουν ταμπουρωμένοι φιλορώσοι σε κυβερνητικά κτίρια στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι μίλησε την Τρίτη ανοικτά για πράκτορες και ειδικές δυνάμεις από τη Ρωσία που υποκινούν τις ταραχές, λέγοντας ότι η Μόσχα ίσως προσπαθεί να στήσει το έδαφος για νέες προσαρτήσεις.

Μιλώντας στο Κογκρέσο, είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι «ο καταλύτης πίσω από το χάος των τελευταίων 24ώρων», λέγοντας πως τα γεγονότα μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως «πρόσχημα για στρατιωτική επέμβαση όπως στην Κριμαία».

Ανάλογη στάση κράτησε και το Λονδίνο. Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ είπε πως οι καταλήψεις στην ανατολική Ουκρανία έχουν «όλα τα χαρακτηριστικά ρωσικής στρατηγικής για την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας».
Η Δύση έχει εκφράσει ανησυχία, διαπιστώνοντας συσσώρευση ρωσικών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία.

Η επίσημη ρωσική θέση είναι πως οι δυνάμεις της πραγματοποιούν ασκήσεις, αλλά ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ρασμούσενεπανήλθε την Τρίτη, λέγοντας πως «αν η Ρωσία επρόκειτο να παρέμβει περαιτέρω στην Ουκρανία, θα ήταν ιστορικό λάθος». Κάτι τέτοιο, επανέλαβε, θα είχε «σοβαρές συνέπειες για τη σχέση μας με τη Ρωσία και θα απομονώσει περαιτέρω τη Μόσχα διεθνώς».

Επί ουκρανικού εδάφους, μία κατάληψη κυβερνητικού κτιρίου στο Χάρκοβο έληξε με την επέμβαση των ουκρανικών δυνάμεων, αλλά οι φιλορώσοι διαδηλωτές κρατούσαν τις θέσεις τους μέχρι και τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη.
Το πιο θερμό σημείο ήταν, εκτός από την έδρα της περιφερειακής κυβέρνησης στο Ντονέτσκ, η έδρα των υπηρεσιών ασφάλειας στο Λουγκάνσκ. Το Κίεβο αναφέρει ότι οι καταληψίες έχουν παγιδεύσει με εκρηκτικά το κτίριο και κρατούν περίπου 60 ομήρους.
Νωρίτερα, τα ξημερώματα της Τρίτης «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας εκκαθάρισε στο Χάρκοβο το υπό κατάληψη κτίριο των υπηρεσιών ασφαλείας. Στην επιχείρηση, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Αρσέν Ασάκοβ, συνελήφθησαν 70 άτομα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αήττητη πρωταθλήτρια η Λεβερκούζεν (2-1), αποθέωση για Ρόις στη νίκη της Ντόρτμουντ (4-0, vid)

Η Λεβερκούζεν τελείωσε την φετινή Bundesliga πρώτη και αήττητη (2-1) – «Πάρτι» της Ντόρτμουντ στην Βεστφαλία στο τελευταίο παιχνίδι του Ρόις (4-0).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024