Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Φιλορώσοι διαδηλωτές κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια στην ανατολική Ουκρανία

Φιλορώσοι διαδηλωτές κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια στην ανατολική Ουκρανία

Φιλορώσοι διαδηλωτές εισέβαλαν σήμερα, Κυριακή, στην έδρα της επαρχιακής διοίκησης στην πόλη Ντονέτσκ, στη ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία και ύψωσαν τη ρωσική σημαία. Ανάλογες κινήσεις επιχειρήθηκαν και σε άλλες πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, όπως στο Χάρκοβο, όπου κατελήφθη κυβερνητικό κτίριο και στο Λουχάνσκ, όπου κατελήφθη η έδρα των υπηρεσιών ασφαλείας. Ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ ακύρωσε το ταξίδι του στην Λιθουανία για να χειριστεί την κατάσταση.

Φιλορώσοι διαδηλωτές εισέβαλαν σήμερα, Κυριακή, στην έδρα της επαρχιακής διοίκησης στην πόλη Ντονέτσκ, στη ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία και ύψωσαν τη ρωσική σημαία. Ανάλογες κινήσεις επιχειρήθηκαν και σε άλλες πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, όπως στο Χάρκοβο, όπου κατελήφθη κυβερνητικό κτίριο και στο Λουχάνσκ, όπου κατελήφθη η έδρα των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ ακύρωσε το ταξίδι του στην Λιθουανία για να χειριστεί την κατάσταση.

{{{ map }}}Στο Ντονέτσκ περισσότερα από 2.000 άτομα διαδήλωσαν κοντά στο κτίριο το οποίο φυλασσόταν από την αστυνομία. Στο τέλος της συγκέντρωσης περίπου 150 άτομα αποσπάστηκαν από τη διαδήλωση για να επιτεθούν στο κτίριο της τοπικής διοίκησης.

Οι διαδηλωτές απωθήθηκαν από την αστυνομία, ωστόσο περίπου 50 εξ αυτών κατάφεραν να εισβάλουν στο κτίριο. Οι διαδηλωτές κατέβασαν την ουκρανική σημαία από το δεκαώροφο κτίριο και ύψωσαν στη θέση της μια ρωσική σημαία.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό όπου αναγράφονταν συνθήματα όπως «Ντονέτσκ, ρωσική πόλη», «Δώστε μας δημοψήφισμα» για την ανεξαρτησία και την επανασύνδεση με τη Ρωσία ή «Έξω το ΝΑΤΟ».

Διαδηλώσεις φιλορώσων πραγματοποιήθηκαν σήμερα και σε άλλες πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας και επιχειρήθηκαν ανάλογες κινήσεις. Στο Λουχάνσκ οι διαδηλωτές κατέλαβαν την έδρα των υπηρεσιών ασφαλείας
(SBU) αφού οι αστυνομικοί δεν κατάφεραν να τους απωθήσουν μολονότι
έκαναν χρήση δακρυγόνων.

Επίσης, στο Χάρκοβο, περισσότεροι από 2.000 διαδηλωτές που κρατούσαν ρωσικές σημαίες είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κυβερνητικό κτίριο και δεκάδες από αυτούς μπήκαν μέσα, όταν οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας υποχώρησαν μπροστά στο πλήθος. Οι διαδηλωτές κατέβασαν τις ουκρανικές σημαίες από το κυβερνητικό κτίριο και ύψωσαν μια ρωσική.

Κατόπιν αυτών, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ ματαίωσε την επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει τη Δευτέρα στη Λιθουανία, προκειμένου να παραμείνει στο Κίεβο και να χειριστεί την κατάσταση στις ανατολικές επαρχίες της χώρας, ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του κοινοβουλίου.

Ο Τουρτσίνοφ συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσεν Αβάκοφ δήλωσε ότι η κατάσταση σύντομα θα τεθεί υπό έλεγχο, χωρίς βιαιότητες και αιματοχυσία.

Ο Αβάκοφ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι βρίσκεται πίσω από την αναταραχή στην ανατολική Ουκρανία, προπύργιο του αποπεμφθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος έχει βρει καταφύγιο στη Μόσχα.

Σε αυτό το κλίμα, ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν δήλωσε ότι η Δύση θα πρέπει να αναλάβει δράση, πιθανώς στέλνοντας δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, αν η Ρωσία επιχειρήσει να προσαρτήσει την ανατολική περιοχή της χώρας.

Περίπου το 50% του πληθυσμού της περιοχής έχουν ρωσική καταγωγή και πολλοί από αυτούς θεωρούν ότι η μεταβατική κυβέρνηση της χώρας αποτελείται από ουκρανούς εθνικιστές που θα καταπιέσουν τις μειονότητες και κυρίως τους Ρώσους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Live η «μάχη» της Άστον Βίλα με την Μπράιτον λίγες μέρες πριν τη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό

Παρακολουθήστε live στις 16:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Μπράιτον – Άστον Βίλα για την 36η αγωνιστική της Premier League, λίγες μέρες πριν τη ρεβάνς της Βίλα με τον Ολυμπιακό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024