Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Twitter» έφτιαξαν οι ΗΠΑ στην Κούβα, με στόχο την πολιτική δυσαρέσκεια

«Twitter» έφτιαξαν οι ΗΠΑ στην Κούβα, με στόχο την πολιτική δυσαρέσκεια

Οι ΗΠΑ δημιούργησαν στην Κούβα ένα κοινωνικό δίκτυο μηνυμάτων -παρόμοιο με το Twitter-, σε μία προσπάθεια να προκληθεί αναταραχή στη χώρα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία «κουβανική άνοιξη», αναφέρει έρευνα του Associated Press. Το πρότζεκτ, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης (USAid), έχει προκαλέσει ερωτηματικά ως προς τη νομιμότητά του.

Οι ΗΠΑ δημιούργησαν στην Κούβα ένα κοινωνικό δίκτυο μηνυμάτων -παρόμοιο με το Twitter-, σε μία προσπάθεια να προκληθεί αναταραχή στη χώρα, αναφέρει έρευνα του Associated Press.

Το ZunZuneo είχε στο απόγειό του 40.000 εγγεγραμμένα μέλη, σε μία χώρα με περιορισμένη σύνδεση στο Διαδίκτυο. Οι χρήστες λάμβαναν και αναρτούσαν μηνύματα από το κινητό τους.

Το πρότζεκτ δεν χρηματοδοτήθηκε από την CIA, αλλά από την αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης (USAid).

Σύμφωνα με έγγραφα, στα οποία απέκτησε πρόσβαση το Associated Press, η κυβέρνηση των ΗΠΑ σχεδίαζε να φτιάξει μία βάση εγγεγραμμένων μελών, αρχικά προσφέροντας μηνύματα που δεν θεωρούνταν αμφιλεγόμενου περιεχομένου: ειδήσεις για αθλητικά, μουσική ή για ενημερώσεις για τυφώνες.

Στη συνέχεια, όταν το δίκτυο θα είχε τους περισσότερους συνδρομητές, οι δημιουργοί του θα εισήγαγαν πολιτικό περιεχόμενο, το οποίο θα είχε ως στόχο την οργάνωση των πολιτών σε «έξυπνες συμμορίες» – μαζικές συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιούνταν σε χρόνο-ρεκόρ, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία λεγόμενη Κουβανική άνοιξη ή -όπως αναφέρει σε έγγραφό της η USAid- θα οδηγούσαν στην επαναδιαπραγμάτευση «της ισορροπίας ισχύος ανάμεσα στο κράτος και την κοινωνία».

Ωστόσο, ο στόχος δεν επετεύχθη, καθώς δεν υπήρχαν τα χρήματα για τη συνέχιση του προγράμματος. Μάλιστα, ένας από τους συνδρομητές του ZunZuneo είπε στο BBC ότι έγινε μέλος για να λαμβάνει τις αθλητικές ειδήσεις και ότι ποτέ δεν έλαβε ένα μήνυμα πολιτικό ή ύποπτο.

Το πρότζεκτ διήρκεσε από το 2009 μέχρι το 2012. Τότε τα χρήματα «στέρεψαν» και το πρότζεκτ σταμάτησε.

Οι χρήστες δεν κατάλαβαν ποτέ από πού προέρχονταν τα χρήματα ή από ποιους δημιουργήθηκε το δίκτυο.

«Δεν θα υπάρξει καμία απολύτως αναφορά σε συμμετοχή της κυβέρνησης των ΗΠΑ» ανέφερε υπόμνημα από τη Mobile Accord, ανάδοχο του έργου. «Αυτό είναι κρίσιμο για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία της υπηρεσίας και για να διασφαλιστεί η επιτυχία της αποστολής» τονίζει το υπόμνημα.

Ο εκπρόσωπος της USAid, Ματ Χέρικ, είπε στο BBC ότι η Υπηρεσία είναι υπερήφανη για τη δουλειά της στην Κούβα και ότι βοήθησε τους πολίτες να εξασκήσουν το δικαίωμά τους και να ενωθούν με τον έξω κόσμο.

Άγνωστη είναι η νομιμότητα του προγράμματος: Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, κάθε μυστική δράση από μία ομοσπονδιακή υπηρεσία θα πρέπει να έχει την έγκριση του προέδρου των ΗΠΑ.

Αξιωματούχοι του USAid αρνήθηκαν να πουν ποιος έδωσε την έγκρισή του για το πρόγραμμα.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσε την συμμετοχή της κυβέρνησης στο πρόγραμμα, λέγοντας ότι είχε συζητηθεί στο Κογκρέσο και ότι είχε περάσει από ελέγχους. Ο Τζέι Κάρνεϊ είπε ότι το πρόγραμμα δεν ήταν κρυφό, ούτε επρόκειτο για πρόγραμμα μυστικής υπηρεσίας.

Η έκθεση φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της USAid ότι δεν πραγματοποιεί μυστικές αποστολές σε χώρες όπου οργανώνει προγράμματα αρωγής.

Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024