Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΝΑΤΟ: Παύει τη συνεργασία με τη Μόσχα, δεν βλέπει απόσυρση ρωσικών δυνάμεων

ΝΑΤΟ: Παύει τη συνεργασία με τη Μόσχα, δεν βλέπει απόσυρση ρωσικών δυνάμεων

To NATO παύει τη συνεργασία με τη Ρωσία εξαιτίας της Κριμαίας, με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας να διαπιστώνει ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις» πως οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται από από τα σύνορα με την Ουκρανία. «Η μαζική συγκέντρωση στρατευμάτων δεν βοηθά στην αποκλιμάκωση» τονίζει το ΝΑΤΟ, «δεν αρκεί μερική μείωση» στα ανατολικά σύνορα, λέει η Μέρκελ. Στρατιωτικές ασκήσεις με το ΝΑΤΟ ενέκρινε το ουκρανικό Κοινοβούλιο - Κατά της ένταξης της Ουκρανίας στη Συμμαχία προειδοποιεί η Ρωσία.

To NATO παύει τη συνεργασία με τη Ρωσία εξαιτίας της Κριμαίας, με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας να διαπιστώνει ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις» πως οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται από από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Στο κοινό τους ανακοινωθέν την Τρίτη, οι ΥΠΕΞ των χωρών του ΝΑΤΟ ανακοινώνουν την απόφασή τους να «ανασταλεί κάθε στρατιωτική και πρακτική πολιτική συνεργασία του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία», καθώς, όπως αναφέρουν, η Μόσχα με την «παράνομη και ανομιμοποίητη απόπειρά της να προσαρτήσει την Κριμαία» έχει «παραβιάσει τη διεθνή νομοθεσία […] και έχει πλήξει βαθύτατα την εμπιστοσύνη, πάνω στην οποία βασίζεται η συνεργασία μας».

Ο πολιτικός διάλογος με τη Μόσχα, αναφέρει το ανακοινωθέν, «μπορεί να συνεχιστεί, όπως χρειάζεται, σε επίπεδο πρέσβεων και παραπάνω για ανταλλαγή απόψεων, πρωτίστως για αυτήν την κρίση». Η διμερής σχέση με τη Ρωσία θα αναθεωρηθεί τον Ιούνιο, αναφέρει η ανακοίνωση.

Νωρίτερα, ο γγ του ΝΑΤΟ είχε επισημάνει πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της. «Δυστυχώς δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν πριν από την έναρξη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Δεν διαπιστώνουμε κάτι τέτοιο» πρόσθεσε.

«Αυτή η μαζική στρατιωτική συγκέντρωση δεν συμβάλει με κανένα τρόπο στην αποκλιμάκωση της κατάστασης» δήλωσε ο Ράσμουσεν.

«Η επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας… αλλάζει θεμελιωδώς το τοπίο της ασφάλειας στην Ευρώπη και προκαλεί αστάθεια ακριβώς στα σύνορα του ΝΑΤΟ» πρόσθεσε.

Ο Ράσμουσεν δήλωσε ακόμη πως η Ρωσία υπονόμευσε τις αρχές πάνω στις οποίες έχει οικοδομηθεί η σύμπραξη ΝΑΤΟ-Ρωσίας, και πως εξαιτίας αυτού δεν μπορεί να συνεχισθούν «οι δουλειές όπως συνήθως».

Πρόσθεσε πως οι υπουργοί «θα πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για να καταστήσουν σαφές στον κόσμο ότι δεν θα επιτύχει ουδεμία απειλή εναντίον των συμμάχων του ΝΑΤΟ» και πως θα εξετάσουν όλες τις επιλογές, όπως την αναβάθμιση των αμυντικών σχεδίων και την αύξηση των στρατιωτικών γυμνασίων.

Η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, τόνισε ότι η μείωση των στρατιωτών στα σύνορα της ανατολικής Ουκρανίας, δεν είναι αρκετή. Η Μέρκελ είπε ότι υπάρχουν ακόμα πολλοί στρατιώτες στην περιοχή.

«Δεν πρόκειται για το τελευταία βήμα που πρέπει να γίνει, καθώς η συγκέντρωση στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα είναι πολύ υψηλή» είπε η γερμανίδα καγκελάριος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.

Κίεβο: Προσέγγιση με το ΝΑΤΟ

Το ουκρανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με τις χώρες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την περίοδο από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο στο έδαφος της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Μαύρης Θάλασσας.

Από την πλευρά της, η Ρωσία έσπευσε να προειδοποιήσει την Ουκρανία κατά της ένταξής της στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι προηγούμενες προσπάθειες του Κιέβου να προσεγγίσει την συμμαχία είχαν ανεπιθύμητες συνέπειες.

«(Παλιές προσπάθειες) οδήγησαν σε ένα πάγωμα των πολιτικών επαφών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, σε έναν πονοκέφαλο ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την Ρωσία και […] σε έναν διχασμό στην ουκρανική κοινωνία» προειδοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Το ρωσικό υπουργείο προειδοποίησε ότι οι μελλοντικοί οικονομικοί δεσμοί ανάμεσα στην Μόσχα και το Κίεβο «θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τις ενέργειες της Ουκρανίας στο πλαίσιο της εξωτερικής της πολιτικής».

Το Κοινοβούλιο ψήφισε, επίσης, υπέρ του αφοπλισμού των παραστρατιωτικών οργανώσεων.

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα ότι ο ρυθμός με τον οποίο το ΝΑΤΟ αυξάνει την στρατιωτική του παρουσία στην Πολωνία δεν είναι ικανοποιητικός.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Το «κλειδί» για τον Ολυμπιακό είναι η ενέργεια

Το βασικό ζητούμενο για τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, είναι να βγάλουν οι παίκτες του στο αυριανό παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, την ενέργεια που είχαν και κόντρα στην ΑΕΚ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024