Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μάχη της αντιπολίτευσης να πλησιάσει τον Ερντογάν στις κάλπες της Κυριακής

Μάχη της αντιπολίτευσης να πλησιάσει τον Ερντογάν στις κάλπες της Κυριακής

Παρά το κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το περυσινό καλοκαίρι, το σκάνδαλο με τις μίζες του ΑΚΡ και τις πολιτικές ισλαμιστικής ατζέντας, τα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης δεν έχουν καταφέρει να πλησιάσουν το κόμμα του Ερντογάν εν όψει των περιφερειακών εκλογών της Κυριακής. Τα συνολικά ποσοστά του AKP παρουσιάζουν μόνο ελαφρά κάμψη ενώ η αντιπολίτευση δεν εμφανίζεται να ενισχύεται σημαντικά σε σύγκριση με τις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές -αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Κυριακή θα είναι σίγουρα ανέμελη για τον Ερντογάν.

Παρά το κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το περυσινό καλοκαίρι, το σκάνδαλο με τις μίζες του ΑΚΡ και τις πολιτικές ισλαμιστικής ατζέντας, τα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης δεν έχουν καταφέρει να πλησιάσουν το κόμμα του Ερντογάν εν όψει των περιφερειακών εκλογών της Κυριακής.

Αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μάχη στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα, τα συνολικά ποσοστά του AKP παρουσιάζουν μικρή κάμψη -μάλλον ελαφριά για τα όσα έχουν προηγηθεί- ενώ η αντιπολίτευση δεν εμφανίζεται να ενισχύεται σημαντικά σε σύγκριση με τις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές.

Όπως αναφέρει το Reuters, δημοσκόπηση του Konda εν όψει της Κυριακής -η πλέον αισιόδοξη για το κυβερνητικό στρατόπεδο- δείχνει τους υποψηφίους του κυβερνώντος ΑΚΡ να αποσπούν το 46% των συνολικών ψήφων σε όλη την τουρκική επικράτεια. Η μείωση δεν είναι μεγάλη από το 50% στις βουλευτικές εκλογές του 2011, αν αναλογιστεί κανείς τα όσα έχουν συνταράξει την τουρκική κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο.

Αντιθέτως, η δύναμη του CHP εμφανίζεται στο 27%, στα ίδια δηλαδή ποσοστά των περασμένων εκλογών. Τα υπόλοιπα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, το εθνικιστικό MHP και το κουρδικό BDP, βρίσκονται αθροιστικά στο 22% -ούτε εκείνα δηλαδή έχουν καταφέρει να επωφεληθούν από τους τελευταίους ταραχώδεις μήνες για το AKP του Ερντογάν.

Άλλες δημοσκοπήσεις δείχνουν τα ποσοστά του ΑΚΡ να κινούνται συνολικά στην κλίμακα του 38-42%. Το κυβερνητικό στρατόπεδο έχει δείξει πως δεν θα θεωρήσει τέτοιο αποτέλεσμα ήττα, καθώς είναι κοντά στην περιοχή των προηγούμενων αυτοδιοικητικών εκλογών.

Στις προηγούμενες τοπικές εκλογές, το 2009, οι υποψήφιοι του ΑΚΡ συγκέντρωσαν το 38% των ψήφων. Εάν κατορθώσει να κινηθεί και στις εκλογές αυτές σε αυτό το όριο και με δεδομένο το βάρος της κοινωνικής αντίδρασης του προηγούμενου διαστήματος, ασφαλώς δεν μπορεί να γίνει λόγος για ήττα και ο Ερντογάν θα κερδίσει πολιτικό χρόνο για να ανακόψει την ταχύτητα της καθοδικής του πορείας.

H μάχη της Κωνσταντινούπολης

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι εκλογές της Κυριακής θα είναι ανέμελες για τον Ερντογάν. Πιθανή αποδυνάμωση στην κάλπη θα δείξει την έκταση του συνολικού πλήγματος στην κυβέρνηση -ακόμη και, πλέον όλων των άλλων, από τον «πόλεμο» του κινήματος Γκιουλέν.

Σε επίπεδο πολιτικών εντυπώσεων στις μεγάλες πόλεις, το ΑΚΡ φαίνεται ότι θα κρατήσει το προπύργιό του στο δήμο της Κωνσταντινούπολης, καθώς σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις καταγράφει προβάδισμα έναντι του υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Στο δήμο της Άγκυρας ωστόσο η μάχη είναι αμφίρροπη και δεν αποκλείεται η ήττα του ΑΚΡ και η επιστροφή στην τουρκική πρωτεύουσα των κεμαλιστών του CHP έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες.

Ωστόσο, τη μεγαλύτερη βαρύτητα την έχει η Κωνσταντινούπολη. Η ψαλίδα μεταξύ του νυν δημάρχου του ΑΚΡ Καντίρ Τοπμπάς και του υποψηφίου της αντιπολίτευσης, Μουσταφά Σαριγκιούλ, εμφανίζεται να «κλείνει» στη μάχη για την πόλη που, όπως βάζουν χαρακτηριστικά τίτλο οι New York Times (ΝΥΤ), «είναι δημοψήφισμα για τον Ερντογάν».

Η σημασία της πολυπληθέστερης πόλης της Τουρκίας ξεκινά από το ότι ο δήμαρχός της εκλέγεται βάσει της προτίμησης εκατομμυρίων ψηφοφόρων αλλά έχει να κάνει και με το ότι η πόλη ένιωσε βαθύτερα από όλη την Τουρκία το ταραγμένο καλοκαίρι του 2013.

Επίσης, η σημασία της είναι τόσο συμβολική για τον Ερντογάν -ξεκίνησε από δήμαρχός της- όσο και οικονομική για το ΑΚΡ: Όπως γράφουν οι New York Times, η επιλογή των εταιρειών που θα αναλάβουν τα δημόσια έργα στο γιγάντιο εργοτάξιο της Κωνσταντινούπολης κινείται «παράλληλα» με τις εταιρικές δωρεές στα κομματικά ταμεία.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα αστικά κέντρα, η Σμύρνη προβλέπεται ότι θα παραμείνει προπύργιο κεμαλιστών και το Ντιγιάρμπακιρ του Κούρδου υποψηφίου.

Μεταξύ των ιδιαιτεροτήτων αυτής της εκλογικής αναμέτρησης πρέπει να αναφερθεί και η αναμενόμενη επανεμφάνιση στο πολιτικό προσκήνιο των Γκρίζων Λύκων του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), ιδιαίτερα στην Ανατολία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για το σπουδαίο παιχνίδι με την Άστον Βίλα (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για το εκτός έδρας παιχνίδι με την Άστον Βίλα για τα ημιτελικά του Europa Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024