Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στις Βρυξέλλες και χωρίς την Ρωσία η σύνοδος των «Επτά ισχυρών»

Στις Βρυξέλλες και χωρίς την Ρωσία η σύνοδος των «Επτά ισχυρών»

Σε μία κίνηση με στόχο να δείξουν την απομόνωση της Μόσχας, οι ηγεσίες της G7 αποφάσισαν να μην πάρουν μέρος στη Σύνοδο στο Σότσι τον Ιούνιο, αλλά να συναντηθούν χωρίς τη Ρωσία στις Βρυξέλλες, καταδικάζοντας ως παράνομο το δημοψήφισμα και ως αντίθετη στο διεθνές δίκαιο την προσάρτηση της Κριμαίας. Νωρίτερα, η Μόσχα είχε διαμηνύσει πως ακύρωση της συνόδου στο Σότσι «δεν θα ήταν μεγάλο πρόβλημα». Οι Επτά προαναγγέλλουν επίσης συνάντηση των υπουργών Ενέργειας για ενίσχυση της «συλλογικής ενεργειακής ασφάλειας». 

Σε μία κίνηση με στόχο να δείξουν την απομόνωση της Μόσχας, οι ηγεσίες της G7 αποφάσισαν να μην πάρουν μέρος στη Σύνοδο στο Σότσι τον Ιούνιο, αλλά να συναντηθούν χωρίς τη Ρωσία στις Βρυξέλλες, καταδικάζοντας ως παράνομο το δημοψήφισμα και ως αντίθετη στο διεθνές την προσάρτηση της Κριμαίας.

Νωρίτερα, η Μόσχα είχε διαμηνύσει πως «δεν θα ήταν μεγάλο πρόβλημα» εάν δεν γινόταν η Σύνοδος στο Σότσι.

Οι Επτά προαναγγέλλουν επίσης συνάντηση των υπουργών Ενέργειας για ενίσχυση της «συλλογικής ενεργειακής ασφάλειας».

Οι αρχηγοί των χωρών της G7, χωρίς τον Βλ.Πούτιν, είχαν σύσκεψη το απόγευμα της Δευτέρας στο περιθώριο της συνόδου ασφαλείας στη Χάγη και αποφάσισαν, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι, τη διενέργεια Συνόδου στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο.

«Οι αρχηγοί της G7 δεν θα παρευρεθούν στο Σότσι» εξήγησε στο Twitter ο Ρομπάι, συμπληρώνοντας: «#Ukraine» (για να αποσαφηνίσει πως η κίνηση είναι αντίδραση σχετικά με την ουκρανική κρίση).

Στη σχετική ανακοίνωσή τους, οι αρχηγοί της G7 -Βρετανία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, ΗΠΑ μαζί με την ηγεσία ΕΕ- υπογραμμίζουν πως «στηρίζουν την κρατική κυριαρχία της Ουκρανίας, την εδαφική της ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της».

Καταδικάζουν το δημοψήφισμα ως παραβίαση του ουκρανικού Συντάγματος και την «παράνομη απόπειρα της Ρωσίας να προσαρτήσει την Κριμαία ως αντιβαίνουσα στο διεθνές δίκαιο», υπογραμμίζοντας πως «δεν αναγνωρίζουμε κανένα από τα δύο».

Οι ηγέτες επαναλαμβάνουν πως είναι έτοιμοι να εντείνουν τις αντιδράσεις τους ακόμη και με συντονισμένες κυρώσεις «ανά τομέα που θα έχουν αυξανόμενα σημαντικές επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία, εάν η Ρωσία συνεχίσει να κλιμακώνει την κατάσταση».

Ανακοινώνοντας πως δεν θα γίνει η G8 τον Ιούνιο στο Σότσι «μέχρι η Ρωσία να αλλάξει πορεία», οι Επτά υπογραμμίζουν με νόημα ότι, πλέον της ακύρωσης της συνάντησης των Οκτώ στη Μόσχα που θα γινόταν νωρίτερα, αποφασίστηκε «η συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της G7 για να συζητηθεί η ενίσχυση της συλλογικής ενεργειακής ασφάλειας».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

ΑΕΚ- Ολυμπιακός 68-100: Πέρασε στα ημιτελικά και τώρα… Final 4 (vid)

Ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε της ΑΕΚ με 100-68 και προκρίθηκε στα ημιτελικά της Basket League. Πλέον στρέφει την προσοχή του στο Final Four της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024