Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
H Τουρκία κατέρριψε συριακό αεροσκάφος στη μεθόριο

H Τουρκία κατέρριψε συριακό αεροσκάφος στη μεθόριο

Στο «κόκκινο» επιστρέφει η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Συρίας με την κατάρριψη συριακού μαχητικού αεροσκάφους MIG-23 από τις τουρκικές δυνάμεις στη μεθόριο, κοντά σε συριακή περιοχή όπου μαίνονται συγκρούσεις με τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις. Παραβίαση του εναέριου χώρου της κατήγγειλε η Τουρκία με τον Ερντογάν να διαμηνύει ότι η Συρία «άξιζε σκληρή απάντηση». Για «ωμή επιθετικότητα» μιλά από την πλευρά της η Δαμασκός, λέγοντας ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη ενώ βρισκόταν επάνω από συριακή επικράτεια. Φωτορεπορτάζ και βίντεο.

Στο «κόκκινο» επιστρέφει η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Συρίας με την κατάρριψη συριακού μαχητικού αεροσκάφους MIG-23 από τις τουρκικές δυνάμεις στη μεθόριο, κοντά σε συριακή περιοχή όπου μαίνονται συγκρούσεις με τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις.

Παραβίαση του εναέριου χώρου της κατήγγειλε η Τουρκία με τον Ταγίπ Ερντογάν να διαμηνύει ότι η Συρία «άξιζε σκληρή απάντηση». Για «ωμή επιθετικότητα» μιλά από την πλευρά της η Δαμασκός, λέγοντας ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη ενώ βρισκόταν επάνω από συριακή επικράτεια.

Οι αναφορές στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης για την κατάρριψη του αεροσκάφους ήρθαν την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλούσε σε προεκλογική συγκέντρωση στο Κοτζαελί εν όψει των δημοτικών εκλογών της 30ής Μαρτίου.

«Ένα συριακό [μαχητικό] αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο μας. Τα F-16 μας απογειώθηκαν και έπληξαν τον στόχο. Γιατί; Γιατί αν παραβιάσεις τον εναέριο χώρο μου, θα δεχτείς ισχυρό χτύπημα γι’ αυτό» δήλωσε ενώπιον υποστηρικτών του βορειοδυτική Τουρκία.

Το αεροσκάφος MIG-23 καταρρίφθηκε κοντά στο συνοριακό πέρασμα του Κασάμπ, μεταξύ του τουρκικού Χατάι και της Λατάκειας.


Βίντεο με πλάνα από τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό που μετέδιδε ζωντανά από την περιοχή την ώρα της κατάρριψης.

Τόσο ο Τούρκος πρωθυπουργός, όσο και ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, εξήραν τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις για την κατάρριψη.

Ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον δικτυακό τόπο του τουρκικού Γενικού Επιτελείου αναφέρει ότι δύο συριακά μαχητικά εισήλθαν στον εναέριο χώρο της νότιας Τουρκίας την Κυριακή.

Το ένα επέστρεψε αφότου οι πιλότοι δέχτηκαν προειδοποίηση από την τουρκική Αεροπορία. Το δεύτερο αεροσκάφος δεν συμμορφώθηκε και κατερρίφθη, επισημαίνει η ανακοίνωση. Ο τουρκικός στρατός αναφέρει ότι τα συριακά αεροσκάφη δέχτηκαν προειδοποιήσεις τέσσερις φορές.

Ωστόσο, το καθεστώς Άσαντ καταγγέλλει πως το μαχητικό καταρρίφθηκε ενώ εξαπέλυε επίθεση σε αντάρτες εντός της συριακής επικράτειας.

«Η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να θέσει τέλος στην επιθετικότητά της» αναφέρει ανακοίνωση του συριακού υπουργείου Εξωτερικών προειδοποιώντας ότι οι ηγέτες της Τουρκίας «δεν πρέπει να σύρουν τον τουρκικό στρατό σε περιπέτεια».

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε πως η Τουρκία έπληξε το αεροσκάφος ενώ βρισκόταν σε συριακό εναέριο χώρο καταδιώκοντας «τρομοκράτες» -κατά την έκφραση που χρησιμοποιεί σταθερά το καθεστώς Άσαντ για τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες.

{{{ map }}}Σύμφωνα με Σύρο αξιωματικό που επικαλείται η συριακή τηλεόραση -και ο οποίος χαρακτήρισε «πράξη ωμής επίθεσης» την κατάρριψη- ο πιλότος πρόλαβε να εγκαταλείψει το αεροσκάφος χρησιμοποιώντας το εκτινασσόμενο κάθισμα.

Το εδρεύων στη Βρετανία Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε από πλευράς του ότι οι αρχικές πληροφορίες από την περιοχή υποδεικνύουν ότι το αεροσκάφος κατερρίφθηκε στη συριακή πλευρά των συνόρων.

Οι συγκρούσεις μεταξύ αντικαθεστωτικών και συριακού στρατού στην περιοχή γύρω από το συνοριακό πέρασμα είχαν ενταθεί από την Παρασκευή.

Το επεισόδιο έρχεται έξι μήνες αφότου τουρκικά αεροσκάφη είχαν καταρρίψει συριακό ελικόπτερο στην ίδια μεθοριακή περιοχή με τις δύο πλευρές να δίνουν, όπως και σε αυτή τη περίπτωση, αντικρουόμενες εκδοχές για τις συνθήκες υπό τις οποίες κατερρίφθη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024