Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αποστολή παρατηρητών στην Ουκρανία ενέκρινε ο ΟΑΣΕ

Αποστολή παρατηρητών στην Ουκρανία ενέκρινε ο ΟΑΣΕ

Την αποστολή κλιμακίου παρατηρητών στην Ουκρανία ενέκρινε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΑΟΣΕ). Η έδρα της αποστολής θα βρίσκεται στο Κίεβο και αρχικά οι παρατηρητές θα αναπτυχθούν σε άλλες εννέα πόλεις -περιλαμβανομένου του Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας όπου ζουν πολλοί ρωσόφωνοι πολίτες. Στην απόφαση δεν γίνεται λόγος για την Κριμαία. Για βήμα προς αποκλιμάκωση της κρίσεις κάνει λόγο ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ.

Την αποστολή κλιμακίου παρατηρητών στην Ουκρανία για περίοδο έξι μηνών ενέκριναν κατόπιν συμβιβασμού με τη Ρωσία τα 57 κράτη-μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΑΟΣΕ) σε ειδική συνεδρίαση την Παρασκευή, στον απόηχο της προσάρτησης της Κριμαίας.

Η αποστολή θα αποτελείται αρχικά από 100 εμπειρογνώμονες που καλούνται να ελέγξουν και να καταγράψουν την πολιτική κατάσταση και την κατάσταση ασφαλείας, αλλά ο αριθμός τους προοδευτικά μπορεί να φτάσει τους 400.

Η έδρα της αποστολής θα βρίσκεται στο Κίεβο και αρχικά οι παρατηρητές θα αναπτυχθούν σε άλλες εννέα περιοχές, περιλαμβανομένου του Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας όπου οι κάτοικοι στην πλειονότητά τους είναι ρωσόφωνοι.

Στη σχετική απόφαση του ΟΑΣΕ δεν αναφέρεται η Κριμαία.

Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία και την απόσχιση της Κριμαίας που η Ρωσία και οι χώρες της Δύσης συμφωνούν στη λήψη κάποιου μέτρου από κοινού.

Διπλωμάτες δυτικών χωρών είχαν δηλώσει νωρίτερα πως επιτεύχθηκε συμβιβασμός με τη Ρωσία για τις περιοχές όπου θα αναπτυχθεί η αποστολή -στην οποία αρχικά η Ρωσία είχε ασκήσει βέτο.

Οι διπλωμάτες υποστήριξαν ότι θα ήταν απίθανο οι παρατηρητές να καταφέρουν να επισκεφθούν την χερσόνησο της Κριμαίας, ωστόσο χαρακτήρισαν εξίσου σημαντικό να επισκεφθούν την ανατολική Ουκρανία, όπου ζουν πολλοί ρωσόφωνοι.

Η πρώτη ομάδα παρατηρητών αναχωρεί για το Κίεβο εντός των επόμεων 24 ωρών. Θα αναπτυχθούν επίσης στην Χερσώνα, την Οδησσό, το Λβιβ, το Ιβανο-Φρανκίφσκ, το Χάρκοβο, το Ντονέτσκ, το Ντνεπροπετρόφσκ, το Τσερνίφτσι και το Λουχάνσκ.

Βήμα προς αποκλιμάκωση της κρίσης χαρακτήρισε την απόφαση του ΟΑΣΕ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ. Είχαν προηγηθεί αρκετές ανεπιτυχείς απόπειρες να συμφωνηθεί η αποστολή παρατηρητών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πόσα χρήματα έχει κερδίσει μέχρι στιγμής ο Ολυμπιακός από την ασύλληπτη ευρωπαϊκή του πορεία

Αυτά είναι τα συνολικά έσοδα του Ολυμπιακού φέτος από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024