Τρίτη 14 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ένας νεκρός σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών στο Ντονέτσκ

Ένας νεκρός σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών στο Ντονέτσκ

Ένα άτομο σκοτώθηκε και αρκετά τραυματίστηκαν την Πέμπτη, όταν εκατοντάδες φιλορώσοι και ουκρανοί διαδηλωτές συγκρούστηκαν στην ανατολική πόλη Ντονέτσκ. Ο θάνατος αυτός ενδέχεται να οξύνει την ήδη τεταμένη κατάσταση, την ώρα που Ρωσία και ΗΠΑ πραγματοποιούν στρατιωτικά γυμνάσια στην «αυλή» της Ουκρανίας, πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα της Κυριακής στην Κριμαία. «Η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο» λέει ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ένα άτομο σκοτώθηκε και αρκετά τραυματίστηκαν την Πέμπτη, όταν εκατοντάδες φιλορώσοι και ουκρανοί διαδηλωτές συγκρούστηκαν στην ανατολική πόλη Ντονέτσκ, σύμφωνα με την τοπική υπηρεσία υγείας.

Εκατοντάδες άνθρωποι που φώναζαν συνθήματα υπέρ του Βλαντιμίρ Πούτιν, συγκρούστηκαν με διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση καταδικάζοντας τη ρωσική κατάληψη της Κριμαίας.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι συνθήκες του θανάτου του θύματος, ο οποίος φέρεται να συμμετείχε σε διαδήλωση κατά της Μόσχας.

Οι διαδηλωτές κατάφεραν να διασπάσουν τις γραμμές των αστυνομικών που κρατούσαν τις δύο πλευρές χωριστά. Πρόκειται για την πρώτη φορά που αναφέρεται θάνατος διαδηλωτή εκτός Κιέβου.

Ο θάνατος αυτός ενδέχεται να οξύνει την ήδη τεταμένη κατάσταση, την ώρα που Ρωσία και ΗΠΑ πραγματοποιούν στρατιωτικά γυμνάσια στην «αυλή» της Ουκρανίας, πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα της Κυριακής στην Κριμαία.

Την Πέμπτη, η κυβέρνηση της Ουκρανίας κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις στην Κριμαία ότι άνοιξαν πυρ εναντίον αναγνωριστικού αεροσκάφους από ένα Τεθωρακισμένο Όχημα Μεταφοράς Προσωπικού, κοντά στον Ισθμό που ενώνει τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας με την ηπειρωτική χώρα.

Σε μια ανακοίνωση της στην οποία τονίζει ότι πρόκειται για το δεύτερο τέτοιο επεισόδιο μέσα σε πέντε ημέρες η συνοριοφρουρά της Ουκρανίας ανέφερε πως το αεροσκάφος εκτελούσε περιπολία νωρίς το απόγευμα όταν «από μια θέση της ρωσικής συνοριοφρουράς κοντά στο Αρμιάνσκ υπήρξαν σφοδρά πυρά από ένα ΤΟΜΠ».

Δεν δόθηκαν άλλες λεπτομέρειες για το επεισόδιο αυτό ενώ δεν διευκρινίστηκε εάν το αεροσκάφος, που σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση ήταν άοπλο, υπέστη ζημιές.

«Η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο»

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης για την Ουκρανία.

«Η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο» δήλωσε ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, στη διάρκεια της συνεδρίασης. Είχε προηγηθεί ερώτηση του πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Αρσένι Γιάτσενιουκ, προς τη Μόσχα: «Θέλετε πόλεμο;»

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ, μιλώντας κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχει «ακόμα μια ευκαιρία» να διευθετηθεί με ειρηνικό τρόπο η κρίση με τη Μόσχα, τρεις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

Ο Γιατσενιούκ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι «υπονομεύει τις προσπάθειες της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων»

Ο ουκρανός πρωθυπουργός, ο οποίος ζήτησε από τη Μόσχα να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της από την Κριμαία και να «ξεκινήσει διαπραγματεύσεις», κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι «παραβιάζει πολλές συνθήκες» και ότι καταπατά το άρθρο 2 της Χάρτας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη μη χρήση βίας εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους.

Η Μόσχα «υπονομεύει τις προσπάθειες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων», είπε ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, εξηγώντας ότι «θα είναι δύσκολο να πείσεις τον οποιονδήποτε να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα» όταν αμφισβητείται η Συνθήκη της Βουδαπέστης του 1994.

Η σύγκρουση αυτή «ξεπερνά τα σύνορα της Ουκρανίας» τόνισε ο Γιατσενιούκ, επαναλαμβάνοντας ότι το Κίεβο επιθυμεί «να ξεκινήσει συνομιλίες» με τη Μόσχα για την επίλυση της κρίσης και απορρίπτοντας «κάθε μορφή στρατιωτικής επίθεσης».

Η Ρωσία και η Ουκρανία προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν σε μια σύνοδο 50 κρατών που θα διεξαχθεί την Παρασκευή στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητηθεί η ουκρανική κρίση, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της Συμμαχίας Κάρμεν Ρομέρο.

Το Κίεβο είχε ζητήσει την έκτακτη σύνοδο των πρεσβευτών του Συμβουλίου Ευρωατλαντικής Εταιρικής Σχέσης στο οποίο μετέχουν οι 28 χώρες του ΝΑΤΟ και άλλες 22 χώρες της Ευρώπης και της κεντρικής Ασίας.

    Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

    Sports in

    MVP της Euroleague ο Μάικ Τζέιμς (pic)

    Ο Μάικ Τζέιμς αναδείχθηκε MVP της Euroleague – Έγινε ο πρώτος κάτοχος του βραβείου που δεν έφτασε στο Final-4

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

    Τρίτη 14 Μαϊου 2024