Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δορυφορικές εικόνες ίσως δείχνουν το σημείο πτώσης του μοιραίου Boeing

Δορυφορικές εικόνες ίσως δείχνουν το σημείο πτώσης του μοιραίου Boeing

Οι κινεζικές Αρχές έδωσαν την Τετάρτη στη δημοσιότητα φωτογραφίες από δορυφόρο της χώρας, στις οποίες φαίνονται ύποπτα αντικείμενα να επιπλέουν βορειοανατολικά της Μαλαισίας και νότια του Βιετνάμ και τα οποία μπορεί να ανήκουν στην πτήση MH370 της Malaysia Airlines, τα ίχνη της οποίας αναζητούνται από το Σάββατο. Συνηθισμένο ήταν το τελευταίο μήνυμα των πιλότων. Εργαζόμενος σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου δηλώνει ότι πιστεύει πως είδε το αεροσκάφος να πέφτει.

Οι κινεζικές Αρχές έδωσαν την Τετάρτη στη δημοσιότητα φωτογραφίες από δορυφόρο της χώρας, στις οποίες φαίνονται ύποπτα αντικείμενα να επιπλέουν βορειοανατολικά της Μαλαισίας και νότια του Βιετνάμ και τα οποία μπορεί να ανήκουν στην πτήση MH370 της Malaysia Airlines, τα ίχνη της οποίας αναζητούνται από το Σάββατο.

Η κινεζική Διοίκηση Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιομηχανίας Εθνικής Ασφάλειας έδωσε στη δημοσιότητα συντεταγμένες, καθώς και τις δορυφορικές φωτογραφίες των τριών αντικειμένων, μεγέθους 13×18, 14×19 και 24×22 μέτρων αντιστοίχως, βορειοανατολικά της Κουάλα Λουμπούρ, από όπου απογειώθηκε το μοιραίο Boeing 777.

Σημειώνεται ότι η Κίνα, μέσω της μετεωρολογικής της υπηρεσίας, έθεσε σε ισχύ την Τρίτη τη Διεθνή Σύμβαση «Διάστημα και μεγάλες καταστροφές» βάσει της οποίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι 15 χώρες που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση μπορούν να θέσουν τους δορυφόρους τους στη διάθεση των διασωστών.

Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν τα αντικείμενα αυτά ανήκουν στο αεροσκάφος. Προς το παρόν, πάντως, αποτελούν ουσιαστικά το μόνο στοιχείο για τις έρευνες, οι οποίες κινούνται στα τυφλά, σε μία διευρυμένη περιοχή. Επιπλέον, τα αντικείμενα βρίσκονται χονδρικά στην περιοχή όπου το αεροπλάνο θα έπρεπε να βρίσκεται την ημέρα που χάθηκαν τα ίχνη του.

Όπως σημειώνει ο Guardian, εάν το στοιχείο αυτό αποδώσει καρπούς, θα καταγραφεί μία αξιοσημείωτη αστοχία: Οι δορυφορικές εικόνες δόθηκαν στη δημοσιότητα το βράδυ της Τετάρτης ώρα Κίνας, αλλά ουσιαστικά αγνοήθηκαν επί ώρες μέχρι το CNN και το BBC να κάνουν αναφορά σε αυτές αργά το βράδυ της Τετάρτης ώρα Ελλάδος.

Εντούτοις, το αγγλόφωνο China Central Television (CCTV) ανέβασε στο Twitter τις εικόνες επτά ώρες νωρίτερα.

Το τελευταίο μήνυμα

Συνηθισμένο ήταν το τελευταίο μήνυμα των πιλότων της πτήσης MH370 της Malaysia Airlines που έχει χαθεί από το Σάββατο και δείχνει ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή όλα κυλούσαν ομαλά στο αεροσκάφος πριν αυτό εξαφανιστεί πάνω από τη θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Σε μήνυμα των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, ένας από τους πιλότους απάντησε: «Εντάξει, καληνύχτα».

Τις λέξεις αυτές είπε ο πιλότος τη στιγμή που το αεροσκάφος εγκατέλειπε τον εναέριο χώρο της Μαλαισίας για να εισέλθει σε αυτόν του Βιετνάμ.

Οι προσπάθειες εντοπισμού του αεροσκάφους συνεχίζονται νυχθημερόν.

Ένας παγκόσμιος στόλος από δορυφόρους έχει πλέον επιστρατευθεί σε μια προσπάθεια να εντοπιστεί το Boeing 777 της Malaysia Airlines.

Πλέον, οι επιχειρήσεις αναζήτησης του αεροσκάφους με 239 επιβαίνοντες έχουν επεκταθεί στη θάλασσα Ανταμάν, στις δυτικές ακτές της Μαλαισίας, μακριά από την πορεία που θα έπρεπε να έχει ακολουθήσει το αεροσκάφος που πραγματοποιούσε την πτήση Κουάλα Λουμπούρ- Πεκίνο.

{{{ map }}}Αν και στην αρχή οι έρευνες διεξάγονταν σε μια ακτίνα περίπου 200 χιλιομέτρων γύρω από το σημείο που ο πύργος ελέγχου έχασε την επικοινωνία με το Μπόινγκ -μεταξύ των ανατολικών ακτών της Μαλαισίας και το νότιο Βιετνάμ-, πλέον έχουν επεκταθεί πολύ μακριά από το σημείο προς τα δυτικά, καλύπτοντας μια συνολική επιφάνεια μεγαλύτερη από 90.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, στο μέγεθος της Πορτογαλίας.

Δώδεκα χώρες, μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ιαπωνία συμμετέχουν στην επιχείρηση για την οποία έχουν κινητοποιηθεί 42 πλοία και 39 αεροπλάνα.

«Δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη. Ερευνούμε όλες τις πιθανότητες», δήλωσε ο επικεφαλής της πολιτικής αεροπορίας της Μαλαισίας Αζχαρουντίν Αμπντούλ Ράχμαν.

Υπάρχει αυτόπτης μάρτυρας της πτώσης;

Εργαζόμενος σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου ανοιχτά του Βιετνάμ υποστήριξε ότι είδε την πτώση του χαμένου αεροσκάφους.

Σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τον εργοδότη του -το οποίο είδε και επιβεβαιώνει ο δημοσιογράφος Μπομπ Γούντραφ-, ο νεοζηλανδός άνδρας λέει: «Πιστεύω ότι είδα το αεροσκάφος της Malaysia Airlines. Η χρονική στιγμή είναι η σωστή».

Το e-mail εστάλη στην υπηρεσία διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας του Βιετνάμ.

«Είπε ότι είδε ένα φλεγόμενο αντικείμενο» περίπου 300 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Βουνγκ Τάου, είπε ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας.

Ο άνδρας ήταν πολύ αναλυτικός στο e-mail του αναφέροντας την ακριβή τοποθεσία όπου βρισκόταν, καθώς και στοιχεία για το πώς έπνεαν οι άνεμοι και για τα ρεύματα της θάλασσας.

Την ίδια στιγμή, «σοκαρισμένη» δηλώνει η Malaysia Airlines από τις καταγγελίες που έχουν γίνει κατά του συγκυβερνήτη της χαμένης πτήσης.

Γυναίκα από τη Νότιο Αφρική δήλωσε σε τηλεοπτικό δίκτυο της Αυστραλίας, ότι ο συγκυβερνήτης Φαρίκ Αμπ Χαμίντ προκάλεσε την ίδια και μια φίλη της να καθίσουν στο πιλοτήριο, στη διάρκεια πτήσης το 2011, παραβιάζοντας τους κανόνες ασφαλείας.

Η Malaysia Airlines δήλωσε ότι λαμβάνει «πολύ σοβαρά υπόψη της» τις καταγγελίες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Ολυμπιακός με 2 νίκες, αλλάζει το ελληνικό ποδόσφαιρο!

Πόσο θα αλλάξουν οι συνθήκες για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη, εάν ο Ολυμπιακός κάνει το «2 στα 2» στο Conference League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024