Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πυρά κατά ουκρανικού αεροσκάφους στα σύνορα της Κριμαίας

Πυρά κατά ουκρανικού αεροσκάφους στα σύνορα της Κριμαίας

Πυρά δέχτηκε ουκρανικό αεροσκάφος που περιπολούσε στα σύνορα της Κριμαίας και στη συνέχεια τυλίχτηκε στις φλόγες. Σύμφωνα με συνοριοφύλακες δεν υπήρξε κανένας τραυματίας. Ένοπλοι εμπόδισαν για τρίτη φορά τους στρατιωτικούς παρατηρητές του ΟΑΣΕ να μπουν στην Κριμαία. Νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας σχεδιάζει η Δύση, εάν δεν υπάρξει πρόοδος. Τηλεφωνικές επικοινωνίες Ομπάμα με ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών.

Στις φλόγες τυλίχτηκε ουκρανικό αεροσκάφος που έκανε περιπολίες στα σύνορα κοντά στην Κριμαία, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον του.

Σύμφωνα με συνοριοφύλακες, κανένας από το τριμελές πλήρωμα του αεροσκάφους, δεν τραυματίστηκε.

Οι στρατιωτικοί παρατηρητές του ΟΑΣΕ δεν κατάφεραν ούτε το Σάββατο να περάσουν στην Κριμαία, όπως είχε συμβεί και τις δύο προηγούμενες ημέρες, που το είχαν επιχειρήσει.

Περίπου 50 στρατιωτικοί παρατηρητές από 28 χώρες-μέλη του ΟΑΣΕ επέστρεψαν οδικώς από σημείο ελέγχου της βόρειας Κριμαίας στη βάση τους στην ουκρανική πόλη Κέρσον μετά τα προειδοποιητικά πυρά που δέχτηκαν.

Η εκπρόσωπος του Οργανισμού, Κάθι Μπάρτον, δήλωσε ότι κανένας τους δεν τραυματίστηκε. Σύμφωνα με τον ΟΑΣΕ, το επόμενο βήμα θα το αποφασίσουν όταν επιστρέψουν στη βάση τους.

Την ίδια ώρα, ρωσική στρατιωτική αυτοκινητοπομπή με περίπου 50 φορτηγά που μεταφέρουν στρατιώτες κατευθύνθηκαν σε βάση κοντά στην πρωτεύουσα της Κριμαίας Συμφερόπολη, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Reuters, που βρίσκονται στην περιοχή.

Το κονβόι συνοδεύουν οκτώ τεθωρακισμένα οχήματα, δύο ασθενοφόρα και πετρελαιοφόρα οχήματα.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι τα μοναδικά στρατεύματα που διαθέτει στην Κριμαία είναι εκείνα που εδρεύουν στην περιοχή με τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας, έναν ισχυρισμό που η Ουάσινγκτον έχει χαρακτηρίσει «μυθεύματα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν».

Το Κίεβο υποστηρίζει ότι στην Κριμαία βρίσκονται 30.000 Ρώσοι, ενώ το Πεντάγωνο εκτιμά ότι ο αριθμός τους ανέρχεται σε περίπου 20.000.

Συνεχίζεται ο διπλωματικός πυρετός

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Γαλλίας σχεδιάζουν να λάβουν νέα μέτρα σε βάρος της Ρωσίας εάν δεν υπάρξει πρόοδος.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Φρανσουά Ολάντ συμφώνησαν στην επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας σε περίπτωση που δεν αλλάξει η κατάσταση στην Κριμαία.

Επιμένοντας στην «αναγκαιότητα η Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις τις οποίες έστειλε στην Κριμαία στα τέλη Φεβρουαρίου και να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να επιτραπεί η ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών» στην Αυτόνομη Δημοκρατία αυτή, οι πρόεδροι της Γαλλίας και των ΗΠΑ υπογράμμισαν ταυτόχρονα ότι «ελλείψει προόδου προς αυτή την κατεύθυνση, πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα, τα οποία θα επηρεάσουν σημαντικά τις σχέσεις ανάμεσα στη διεθνή κοινότητα και τη Ρωσία, κάτι το οποίο δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», ανέφερε η γαλλική προεδρία στην ανακοίνωσή της.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε επίσης τηλεφωνικές συνομιλίες με τον βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, τον ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι και τους προέδρους της Λιθουανίας, της Εσθονίας και της Λετονίας.

Σε νέα συνομιλία που είχε με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, ζήτησε αυτοσυγκράτηση από τη Ρωσία και τόνισε ότι κάθε ρωσικό βήμα για την προσάρτηση της Κριμαίας θα κλείσει την πόρτα στη διπλωματία.

Ξαναρχίζει η ρωσική μεταφορά πυρηνικού καυσίμου

Η Rosatom, η δημόσια επιχείρηση πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ξαναρχίσει τη μεταφορά πυρηνικού καυσίμου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας, αφού το Κίεβο ήρε την απαγόρευση η οποία είχε επιβληθεί νωρίτερα φέτος κατά την διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων σε ό,τι αφορά την διέλευση του επικίνδυνου αυτού υλικού από το ουκρανικό έδαφος.

Η απαγόρευση είχε επιβληθεί την 28η Ιανουαρίου από την κυβέρνηση του αποπεμφθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος εγκατέλειψε την Ουκρανία τον περασμένο μήνα μετά την εξέγερση εναντίον του.

Η Ροσατόμ ανέφερε ότι η απαγόρευση ήρθη την Πέμπτη και η πρώτη μεταφορά, με τρένο, πυρηνικού καυσίμου μέσω Ουκρανίας στην ανατολική Ευρώπη αναμένεται να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

Ανάμεσα στα πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια που έχουν συμβάσεις με τη Ροσατόμ για την προμήθεια πυρηνικού καυσίμου είναι οι σταθμοί Κοζλοντούι στη Βουλγαρία, Παξ στην Ουγγαρία, Ντουκόβανι και Τέμελιν στην Τσεχία και Μποχουνίτσε στη Σλοβακία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Επιστροφή στο μέλλον για Ιμπόρα και Έμερι

Αν στην καριέρα κάθε ποδοσφαιριστή υπάρχει ένας icon προπονητής και το αντίστροφο, τότε το βράδυ της Πέμπτης στο Βίλα Παρκ, ο Ουνάι Έμερι και ο Βιθέντε Ιμπόρα θα έχουν πολλά να θυμηθούν ως alter ego ο ένας του άλλου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024