Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Για κίνδυνο «εθνικών διωγμών» στην ανατολική Ουκρανία μιλά τώρα η Μόσχα

Για κίνδυνο «εθνικών διωγμών» στην ανατολική Ουκρανία μιλά τώρα η Μόσχα

Κίνδυνο «εθνικών διωγμών» εις βάρος Ρώσων και ρωσόφωνων στην Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία επικαλείται πλέον το Κρεμλίνο ως βάση των κινήσεών του στη γεωπολιτική σκακιέρα. «Η Ρωσία δεν μπορεί να αγνοήσει τις εκκλήσεις για βοήθεια» ισχυρίζεται ο Πούτιν σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ομπάμα. «Μας κάνουν να γελάμε» λέει ο εκπρόσωπός του για τις εκκλήσεις διαλόγου με το Κίεβο. Και ο Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποιεί τις ΗΠΑ: «Οι κυρώσεις θα γυρίσουν μπούμπερανγκ»...

Κίνδυνο «εθνικών διωγμών» εις βάρος Ρώσων και ρωσόφωνων στην Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία επικαλείται πλέον το Κρεμλίνο ως βάση των κινήσεών του στη γεωπολιτική σκακιέρα. «Η Ρωσία δεν μπορεί να αγνοήσει τις εκκλήσεις για βοήθεια» είναι ο ισχυρισμός στον οποίο επιμένει ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Στη δίνη της μεγαλύτερης αντιπαράθεσης μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου με φόντο τη στρατιωτική κατάληψη της Κριμαίας και το επικείμενο δημοψήφισμα για την προσάρτησή της στη Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιούν με συνέχεια των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

«Μας κάνουν να γελάμε» είναι η απάντηση που δίνει όμως ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου για τις εκκλήσεις απευθείας διαλόγου μεταξύ Μόσχας και Κιέβου υπό τη μεσολάβηση της Δύσης, ενώ την ίδια στιγμή ο Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποιεί σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τζον Κέρι πως «οι κυρώσεις θα γυρίσουν μπούμπερανγκ»…

Το δημοψήφισμα στην Κριμαία έχει επισπευστεί για τις 16 Μαρτίου. «Ουδείς στον πολιτισμένο κόσμο πρόκειται να αναγνωρίσει» την ψήφο, δηλώνει ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ, όμως η ρωσική Βουλή είναι ήδη έτοιμη να «προσυπογράψει» την προσάρτηση.

Η κριμαϊκή χερσόνησος τελεί πλέον υπό τον πλήρη έλεγχο της Ρωσίας. Παρά τις θεωρίες Πούτιν, αυτή τη στιγμή στην Κριμαία βρίσκονται 30.000 Ρώσοι στρατιώτες σύμφωνα με Ουκρανούς συνοριοφύλακες, ενώ το μόνιμο προσωπικό στη βάση της Σεβαστούπολης αριθμούσε 11.000 προ της κρίσης.

Εμμένοντας στο πρόσχημα της προστασίας Ρώσων και ρωσώφονων, ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε διάσταση κινδύνου «εθνικών διωγμών» σε βάρος τους, τη στιγμή ακριβώς που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την προσάρτηση της κριμαϊκής χερσονήσου, οι οποίες καταγγέλλονται ως παράνομες από τη Δύση και τη μεταβατική ηγεσία στο Κίεβο.

Η Μόσχα φοβάται το ενδεχόμενο «εθνικών διωγμών» στην Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία «εάν αυτοί που βρίσκονται πίσω από το πραξικόπημα στο Κίεβο» φτάσουν στις περιοχές αυτές, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ την Παρασκευή -ισχυριζόμενος ταυτόχρονα πως το Κρεμλίνο δεν κινεί τα νήματα της απόσχισης.

Ταυτόχρονα γελοιοποίησε το αίτημα της Δύσης για απευθείας διάλογο της Μόσχας με το Κίεβο, λέγοντας ότι οι δυτικές χώρες έχουν χάσει την αξιοπιστία τους λόγω της στάσης τους στην ουκρανική κρίση.

Οι εκκλήσεις που απευθύνονται στη Ρωσία να ενταχθεί σε μία «διεθνή ομάδα επαφής», στην οποία θα συμμετέχει και η Ουκρανία ώστε να διαπραγματευτεί τον τερματισμό της κρίσης, «μας κάνουν να γελάμε» δήλωσε σαρκαστικά ενώπιον των δημοσιογράφων ο Πεσκόφ.

Αλλά συνεχίζοντας σε διπλό μέτωπο, εξέφρασε «επιθυμία» και «ελπίδα» να μην ξεκινήσει ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος «παρά τις εξαιρετικά βαθιές διαφωνίες».

«Υπάρχει ακόμη ελπίδα ότι μπορούν να βρεθούν ορισμένα κοινά σημεία μέσω του διαλόγου -τον οποίο οι εταίροι μας, δόξα τω Θεώ, δεν τον έχουν απορρίψει. Πιστεύω ότι δεν έχει ξεκινήσει [ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος] και θα ήθελα να πιστεύω ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει» ανέφερε.

Την ίδια στιγμή, ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέμεινε σε νέα, ωριαίας διάρκειας, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπαράκ Ομπάμα πως η Ρωσία «δεν μπορεί να αγνοήσει τις εκκλήσεις για βοήθεια» από τους ρωσόφωνους της Κριμαίας, ισχυριζόμενος ότι ενεργεί «σε πλήρη συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο».

Ο Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε στον Πούτιν ότι «οι ρωσικές ενέργειες παραβιάζουν την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, γεγονός που οδήγησε τις ΗΠΑ να προχωρήσουν σε μέτρα σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους τους», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Και η απάντηση που εισέπραξε από τον Ρώσο πρόεδρο, βάσει ανακοίνωσης του Κρεμλίνου, ήταν ότι «η κυβέρνηση που ανήλθε στην εξουσία μέσω πραξικοπήματος εφαρμόζει παράνομες αποφάσεις στις ανατολικές, νοτιοανατολικές περιοχές και την Κριμαία».

Τηλεφωνική επικοινωνία υπήρξε την Παρασκευή και σε επίπεδο επικεφαλής διπλωματίας, με τον Σεργκέι Λαβρόφ να δηλώνει στον Τζον Κέρι πως αμερικανικές κυρώσεις κατά της Μόσχας θα γυρίσουν μπούμπερανγκ, βάσει ανακοίνωσης που εξέδωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Ο Ο Λαβρόφ προειδοποίησε να μην ληφθούν βιαστικές και ριψοκίνδυνες αποφάσεις που θα μπορούσαν να βλάψουν τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις και ιδίως κυρώσεις που αναπόφευκτα θα γύριζαν μπούμπερανγκ στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έκανε δεκτό την Παρασκευή στο Μέγαρο των Ηλυσίων τον πρώην πυγμάχο και νυν πολιτικό Βιτάλι Κλίτο, ο οποίος διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στις κινητοποιήσεις για την αποπομπή του Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης συνασπισμού στην Ουκρανία.

Υποδεχόμενος τον Κλίτσκο, ο Φρανσουά Ολάντ επανέλαβε ότι δεν μπορεί να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το μέλλον της Κριμαίας εάν η απόφαση αυτή δεν ληφθεί από την ίδια την Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι «η εδαφική ακεραιότητα και η εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας είναι μη διαπραγματεύσιμες».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024