Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το Σαν Κριστόμπαλ, η πόλη που αντιστέκεται στον Νικολάς Μαδούρο

Το Σαν Κριστόμπαλ, η πόλη που αντιστέκεται στον Νικολάς Μαδούρο

Ένα οδοιπορικό στο Σαν Κριστόμπαλ, την πόλη από όπου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, επιχειρεί ο ανταποκριτής της ισπανικής El Pais αναζητώντας τα αίτια της σοβαρότερης κοινωνικής αναταραχής που αντιμετωπίζει η Βενεζουέλα μετά το θάνατο του Ούγκο Τσάβες.

Ένα οδοιπορικό στο Σαν Κριστόμπαλ, την πόλη από όπου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις κατά του Νικολάς Μαδούρο, επιχειρεί ο ανταποκριτής της ισπανικής El Pais αναζητώντας τα αίτια της σοβαρότερης κοινωνικής αναταραχής που αντιμετωπίζει η Βενεζουέλα μετά το θάνατο του Ούγκο Τσάβες.

Στις δημοτικές εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν το κόμμα του Νικολάς Μαδούρο κατάφερε να επικρατήσει στους μεγαλύτερους δήμους, η περίπτωση της πολιτείας Τάτσιρα (όπου βρίσκεται το Σαν Κριστόμπαλ) ήταν η μεγάλη εξαίρεση: η κυβέρνηση έχασε τους 17 από τους 29 δήμους.

Επιπλέον, στις προεδρικές εκλογές του 2013, όταν ο Μαδούρο κέρδισε με 1% τον Ενρίκε Καπρίλες, στην Τάτσιρα η ήττα του νυν προέδρου ήταν συντριπτική: 37% για τον Μαδούρο, 63% για τον Καπρίλες…

Ο πληθωρισμός στο Σαν Κριστόμπαλ έφτασε το 60,5% το 2013, όταν ο μέσος όρος στη χώρα ήταν 56%. Στα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά το ποσοστό ήταν 87,6%, όταν στο Καράκας ήταν 73,9%.

Το να διασχίσεις οδικώς την πολιτεία με ένα γέμισμα είναι αδύνατο, καθώς οι οδηγοί φορτηγών έχουν τη δυνατότητα να βάλουν μέχρι 40 λίτρα/ημέρα με μια ειδική ηλεκτρονική κάρτα που παρέχει το Κράτος. Και αυτά σε μια χώρα με άφθονο πετρέλαιο.

Οι ουρές στα βενζινάδικα είναι όσο μεγάλες είναι και στα σούπερ μάρκετ. Τα τελευταία για να αποφύγουν παρατράγουδα και βανδαλισμούς ανοίγουν με περιορισμένο ωράριο.

Η Τάτσιρα βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Κολομβία. Η υποτίμηση του νομίσματος της Βενεζουέλας αποτελεί κίνητρο για τους κολομβιανούς να διασχίσουν τα σύνορα και να προμηθευθούν πιο φθηνά αρκετά προϊόντα.

Αλλά η ευκολία με την οποία μπορεί κανείς να διασχίσει τα σύνορα αποτελεί πειρασμό, ώστε να πωληθούν στην Κολομβία σε τιμές αγοράς προϊόντα, οι τιμές των οποίων είναι ελεγχόμενες στην Βενεζουέλα.

Αυτό έχει σαν συνέπεια να γίνουν ακόμα αυστηρότεροι οι έλεγχοι από πλευράς της κυβέρνησης, ώστε να σταματήσει το λαθρεμπόριο.

«Οι κάτοικοι το εκλαμβάνουν αυτό ως μια ακόμα ταπείνωση στην παγιωμένη αντίληψη ότι είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Αρκετοί πιστεύουν ότι τους αντιμετωπίζουν σαν επαρχιώτες και με πληγωμένη την περηφάνεια τους, παραμένουν στο δρόμο» γράφει ο ανταποκριτής της ισπανικής εφημερίδας.

«Ο κόσμος εδώ τα παίζει όλα για όλα. Αν κάνουμε πίσω θα το πληρώσουμε» δηλώνει o δημοσιογράφος Λόρενς Μπελαντρία.

Από την πλευρά του ο 60χρονος Χοσέ Κιντέρο σημειώνει: «Είμαστε οχυρωμένοι πνευματικά και θα κερδίσουμε»…

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ξεκάθαρο μήνυμα του Μεντιλίμπαρ στους παίκτες: «Δεν θέλω ούτε λέξη για τελικό»

Ο προπονητής του Ολυμπιακού μίλησε στους παίκτες του, θέλοντας να βάλει τέλος στους πανηγυρισμούς, ενόψει της δύσκολης ρεβάνς με την Βίλα στο Καραϊσκάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024