Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Με αποπομπή από την G8 απειλούν οι ΗΠΑ τη Ρωσία λόγω Κριμαίας

Με αποπομπή από την G8 απειλούν οι ΗΠΑ τη Ρωσία λόγω Κριμαίας

Στις σκληρότερες μέχρι στιγμής προειδοποιήσεις των ΗΠΑ προς το Κρεμλίνο, ο Τζον Κέρι καταδικάζει την «απίστευτη επιθετικότητα» της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, απειλώντας την με διεθνή οικονομική απομόνωση και αποπομπή από την G8. Μετά την επικοινωνία του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την οποία ζήτησε απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την Κριμαία, ο Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται να έχει εντός των επόμενων ωρών τηλεφωνικές συνομιλίες με εταίρους και συμμάχους για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Στις σκληρότερες μέχρι στιγμής προειδοποιήσεις των ΗΠΑ προς το Κρεμλίνο, ο Τζον Κέρι καταδικάζει την «απίστευτη επιθετικότητα» της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, απειλώντας την με διεθνή οικονομική απομόνωση και «εκπαραθύρωση» από την G8.

Μετά την επικοινωνία του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την οποία ζήτησε απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την Κριμαία, ο Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται να έχει εντός των επόμενων ωρών τηλεφωνικές συνομιλίες με εταίρους και συμμάχους για την κατάσταση στην Ουκρανία.

«Δεν μπορείς τον 21ο αιώνα να συμπεριφέρεσαι με τρόπο του 19ου αιώνα, εισβάλλοντας σε μια άλλη χώρα προβάλλοντας εντελώς κατασκευασμένες δικαιολογίες» δήλωσε ο Τζον Κέρι την Κυριακή στην εκπομπή «Face the Nation» του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS.

Ο Κέρι πάντως προσέθεσε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να έχει στη διάθεσή της «ένα σύνολο σωστών επιλογών» που μπορεί να κάνει για να αποκλιμακώσει την κρίση.

«Πρόκειται για μια απίστευτη επιθετική ενέργεια. Είναι πραγματικά μία εκπληκτική, προμελετημένη επιλογή του προέδρου [της Ρωσίας Βλαντιμίρ] Πούτιν να εισβάλει σε μία άλλη χώρα. Η Ρωσία παραβιάζει την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας. Η Ρωσία καταπατά τις διεθνείς της υποχρεώσεις της» δήλωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είπε στον Πούτιν, με τον οποίο είχαν μία τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 90 λεπτών το Σάββατο, ότι «θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες εάν επιμείνει σε αυτό. «Ο πρόεδρος είπε στον κ. Πούτιν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να βρει μια διαφορετική οδό, να αναστείλει αυτήν την εισβολή, να ακυρώσει αυτήν την εισβολή» ανέφερε.

Επίσης προειδοποίησε με έντονο τρόπο ότι η Ρωσία διατρέχει τον κίνδυνο να αποπεμφθεί από την από την Ομάδα των Οκτώ (G8) πιο ανεπτυγμένων οικονομικά κρατών του πλανήτη εάν συνεχίσει τη στρατιωτική εισβολή στην Κριμαία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν «μπορεί να μην φιλοξενήσει τη [σύνοδο] της G8 στο Σότσι, μπορεί μάλιστα να μην είναι καν στους κόλπους της G8 εάν αυτό συνεχιστεί» δήλωσε ο Κέρι στο NBC, στο πλαίσιο ενός κύκλου συνεντεύξεων που έδωσε σε εκπομπές αμερικανικών μέσων ενημέρωσης το πρωί της Κυριακής για το ζήτημα της κρίσης στην Ουκρανία.

«Εάν η Ρωσία θέλει να είναι χώρα-μέλος της G8, πρέπει να συμπεριφέρεται όπως μία χώρα της G8» είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μιλώντας στο CBS.

«Η G8 και ορισμένοι άλλοι είναι έτοιμοι να φθάσουν στα άκρα για να απομονώσουν τη Ρωσία εξαιτίας αυτής της εισβολής» στην Κριμαία, διεμήνυσε ο Τζον Κέρι, απειλώντας τη Μόσχα με την «επιβολή κυρώσεων» και «οικονομική απομόνωση».

Ωστόσο, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διαβεβαίωσε ότι «το τελευταίο πράγμα που επιθυμούμε είναι η στρατιωτική επιλογή σε μια τέτοιου είδους κατάσταση. Επιθυμούμε μια ειρηνική διευθέτηση».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέφυγε να απαντήσει ερωτηθείς για τις σκληρές εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο Τζον Κέρι εναντίον της Ρωσίας. «Δεν έχω κανένα σχόλιο προς το παρόν» δήλωσε ο Πεσκόφ.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται να έχει τις επόμενες ώρες τηλεφωνική επικοινωνία με εταίρους και συμμάχους των ΗΠΑ για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Με Ρεάλ ο Ολυμπιακός, με Φενερμπαχτσέ ο Παναθηναϊκός – Το πρόγραμμα του Final Four

Πότε θα γίνουν οι ημιτελικοί του Final Four, αλλά και πότε είναι προγραμματισμένοι ο μεγάλος και ο μικρός τελικός.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024