Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τους εφέδρους καλεί το Κίεβο - ρώσοι στρατιώτες αφοπλίζουν την Κριμαία

Τους εφέδρους καλεί το Κίεβο – ρώσοι στρατιώτες αφοπλίζουν την Κριμαία

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η κατάσταση στην Κριμαία, μετά και την απόφαση της ρωσικής Άνω Βουλής να εγκρίνει τη χρήση στρατευμάτων: Το Κίεβο καλεί όλους τους εφέδρους του ουκρανικού στρατού ενώ ρώσοι στρατιώτες πήραν όπλα από στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία καλώντας το προσωπικό να σταθεί στο πλευρό των «νόμιμων» ηγετών της χερσονήσου της Κριμαίας. Ταμπουρώμενοι πεζοναύτες αρνούνται να παραδοθούν στους Ρώσους. Για «μαζικές αυτομολήσεις» ουκρανών στρατιωτών στην Κριμαία μιλούν τα ρωσικά ΜΜΕ. Έντονη διπλωματική κινητικότητα, αντιδράσεις σε βάρος της Ρωσίας. Συνεχής ενημέρωση.

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η κατάσταση στην Κριμαία, μετά και την απόφαση της ρωσικής Άνω Βουλής να εγκρίνει τη χρήση στρατευμάτων: Το Κίεβο καλεί όλους τους εφέδρους του ουκρανικού στρατού ενώ ρώσοι στρατιώτες πήραν όπλα από στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία καλώντας το προσωπικό να σταθεί στο πλευρό των «νόμιμων» ηγετών της χερσονήσου της Κριμαίας. Για «μαζικές αυτομολήσεις» ουκρανών στρατιωτών στην Κριμαία μιλούν τα ρωσικά ΜΜΕ. Έντονη διπλωματική κινητικότητα, αντιδράσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Οι κυριότερες εξελίξεις έχουν ως εξής:

  • Το Κίεβο κάλεσε όλους τους Ουκρανούς εφέδρους ενώ οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση συναγερμού. Κλειστός ο εναέριος χώρος για μη πολιτικά αεροσκάφη, η χώρα «είναι στο χείλος της καταστροφής» λέει ο πρωθυπουργός
  • Ταμπουρώμενοι πεζοναύτες στη Φεοντόσια, περικυκλωμένη μονάδα του πεζικού στο Πριβιλίνε
  • «Πραγματικά βήματα υποστήριξης» από τη διεθνή κοινότητα ζητά ο ουκρανός πρόεδρος Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, ενώ το Κίεβο καλεί σε αποστολή διεθνών παρατηρητών και συνδρομή για τη φύλαξη πυρηνικών εγκαταστάσεων
  • Η ουκρανική συνοριοφυλακή ανέφερε πως η κατάσταση είναι «σταθερή σε όλα τα σύνορα εκτός από την Κριμαία» – αποσύρονται σκάφη της ακτοφυλακής από την Κριμαία
  • O δρόμος για ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία έχει ανοίξει, με την Δούμα να έχει δώσει την έγκριση για χρήση στρατιωτικής βίας, αν και το Κρεμλίνο προς το παρόν λέει ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση
  • Ρωσική στρατιωτική οχηματοπομπή κινήθηκε την Κυριακή από τη Σεβαστούπολη προς την πρωτεύουσα της Κριμαίας, Συμφερόπολη ενώ στη χερσόνησο κυριαρχούν στρατιωτικές ομάδες χωρίς διακριτικά
  • Η Ρωσία «απειλεί την ειρήνη στην Ευρώπη», λέει ο γγ του ΝΑΤΟ πριν την έκτακτη συνεδρίαση των πρέσβεων της συμμαχίας και της επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας
  • Συνεδρίαση για δεύτερη ημέρα του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κριμαία
  • Ομπάμα καλεί Πούτιν σε απόσυρση ρωσικών δυνάμεων
  • To Συμβούλιο του ΝΑΤΟ θα συνεδριάσει την Κυριακή πριν την επιτροπή ΝΑΤΟ-Ουκρανίας
  • Διπλωματικός πυρετός, ανακαλεί ο Καναδάς τον πρέσβη στη Μόσχα, διάβημα στον ρώσο πρέσβη στο Λονδίνο από τη βρετανική κυβέρνηση –στον αέρα η συμμετοχή ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, Καναδά στην G8 στο Σότσι
  • Στο Κίεβο την Κυριακή ο Βρετανός ΥΠΕΞ, στη Μαριούπολη ο Ευ.Βενιζέλος πριν πάει επίσης στην ουκρανική πρωτεύουσα
  • Διαδηλώσεις έξω από ρωσικές πρεσβείες στις δυτικές χώρες αλλά και σε Μόσχα και Αγία Πετρούπολη εναντίον της ρωσικής επέμβασης, συγκέντρωση υποστήριξης στους ρωσόφωνους Κριμαίας προγραμματίζεται το απόγευμα της Κυριακής στη Μόσχα

Στρατιωτικός συναγερμός στο Κίεβο – κλειστός ο εναέριος χώρος

Ο γραμματέας του Ουκρανικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Αντρέι Παρούμπι ανέφερε την Κυριακή σύμφωνα με το Reuters πως καλούνται όλοι οι έφεδροι των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Στόχος της κλήσης των εφέδρων είναι όλες οι δυνάμεις να είναι έτοιμες για μάχη στο συντομότερο δυνατόν ενώ το Κίεβο ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα συνδρομή στη φύλαξη πυρηνικών εγκαταστάσεων. Παράλληλα, έκλεισε ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας για μη πολιτικά αεροσκάφη.

Ο ουκρανός πρόεδρος Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα σε «πραγματικά βήματα υποστήριξης», λέγοντας πως «κάθε απόπειρα επίθεσης σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις είναι ευθεία στρατιωτική επίθεση και υπεύθυνες θα θεωρηθούν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και η Ρωσία».

«Βρισκόμαστε στο χείλος της καταστροφής» είπε χαρακτηριστικά ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ, καλώντας «τον Βλαντιμίρ Πούτιν να αποσύρει τον στρατό του».

Το Κίεβο, διά του Ουκρανικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ανέφερε επίσης πως θα επιδιώξει βοήθεια από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία για να εγγυηθεί η ασφάλεια της Ουκρανίας.

Ο ουκρανικός στρατός θα ανεβάσει το επίπεδο ασφαλείας σε όλες τις «ευαίσθητες» μονάδες, συμπεριλαμβανομένων και των ενεργειακών εγκαταστάσεων.

Αν και τα θερμότερα μέτωπα είναι προφανώς οι δύο κεντρικές πόλεις της Κριμαίας, η Συμφερόπολη και η Σεβαστούπολη, οι πληροφορίες για περιστατικά έντασης είναι περιορισμένες.

Στους δρόμους κυριαρχούν ομάδες ενόπλων χωρίς διακριτικά, ενώ ανταποκριτές ξένων ΜΜΕ επιβεβαιώνουν πως το πρωί είχε ξεκινήσει πομπή ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων από τη Σεβαστούπολη προς τη Συμφερόπολη.

Η ουκρανική συνοριοφυλακή ανέφερε νωρίς το απόγευμα πως η κατάσταση είναι «σταθερή σε όλα τα σύνορα εκτός από την Κριμαία». Οι ουκρανικές δυνάμεις απέσυραν σκάφη της ακτοφυλακής από δύο βάσεις στην Κριμαία προς άλλα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Ταμπουρωμένοι ουκρανοί στρατιώτες

Σύμφωνα με το Reuters, ουκρανοί πεζοναύτες έχουν ταμπουρωθεί σε βάση στη Φεοντόσια (Θεοδοσία), μικρότερο λιμάνι στην Κριμαία, όταν τους ζητήθηκε από ομάδες χωρίς διακριτικά να αποδεχθούν «τη νόμιμη ηγεσία της Κριμαίας».

Ο διοικητής της ομάδας των πεζοναυτών, Ντμίτρο Ντελιατύτσκι, είπε τηλεφωνικά στο ουκρανικό τηλεοπτικό Channel5 πως τους δόθηκε προθεσμία μέχρι το μεσημέρι να αποχωρήσουν. «Έχουμε τις διαταγές μας, ετοιμάζουμε την άμυνά μας» είπε στον ουκρανικό τηλεοπτικό σταθμό.

Να παραδοθεί αρνήθηκε και μικρότερη μονάδα του ουκρανικού ναυτικού έξω από τη Συμφερόπολη. O πλοίαρχος Ιγκόρ Μάμστεφ είπε στο Channel 5 πως «έφτασε φορτηγό με οπλισμένους ρώσους στρατιώτες και μας είπαν να παραδώσουμε τα όπλα μας και να δεχθούμε την προστασία των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας».

«Τους απάντησα , ως μέλος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, υπό τις διαταγές του ουκρανικού ναυτικού, ότι δεν υπάρχει συζήτηση παράδοσης οπλισμού και ότι σε απόπειρα εισόδου στη βάση θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο, ακόμη και θανάσιμη βία» είπε στο ουκρανικό κανάλι.

Παράλληλα, ανταποκριτές αναφέρουν πως τουλάχιστον 13 μεταγωγικά με ρωσικές πινακίδες και τέσσερα τεθωρακισμένα περικύκλωσαν μικρή βάση του ουκρανικού πεζικού στο Πριβίλίνε της Κριμαίας (βορειοδυτικά της Συμφερόπολης). Οι ουκρανοί στρατιώτες έχουν βάλει τανκς πίσω από την πύλη.

Αφοπλισμός μονάδων στην Κριμαία -ρωσικά ΜΜΕ μιλούν για «μαζικές αυτομολήσεις»

Αναφορές από το πρωί της Κυριακής θέλουν ρώσους στρατιώτες να αφαιρούν όπλα από ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες στην Κριμαία. Τα ρωσικά ΜΜΕ από την πλευρά τους μιλούν για «μαζικές αυτομολήσεις» ουκρανών στρατιωτών.

Το Russia Today και το RIA Novosti υποστηρίζουν ότι ουκρανοί στρατιώτες στην Κριμαία «εγκαταλείπουν μαζικά τις στρατιωτικές τους μονάδες και παραδίουν το οπλοστάσιό τους στις τοπικές φιλορωσικές αρχές και ενόπλους».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Interfax το πρωί της Κυριακής, ρώσοι στρατιώτες πήραν όπλα από βάση ραντάρ και κέντρο εκπαίδευσης των ναυτικών δυνάμεων στην Κριμαία.

Οι στρατιώτες, υποστηρίζει το δημοσίευμα, κάλεσαν τους ουκρανούς ένστολους να «σταθούν στο πλευρό της «νόμιμης ηγεσίας» της Κριμαίας». Σύμφωνα με ουκρανό αξιωματούχο που επικαλείται το πρακτορείο, οι ρώσοι στρατιώτες πήραν πιστόλια, τουφέκια, φυσίγγια και πυρομαχικά.

Υποστηρίζεται επίσης ότι η ναυαρχίδα του ουκρανικού στόλου, η φρεγάτα Hetman Sahaidachny, φέρεται να αρνήθηκε να ακολουθήσει τις διαταγές του Κιέβου για να επιστρέψει στο λιμάνι της μετά από συμμετοχή σε επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Κόλπο του Άντεν. Υπήρξαν αντικρουόμενες πληροφορίες για το που ακριβώς βρίσκεται το σκάφος.

Νωρίτερα, ο κυβερνήτης της ρωσικής περιφέρειας Μπέλγκοροντ, Γ.Σαβτσένκο κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, δήλωσε ότι ένοπλες ομάδες προσπάθησαν να κόψουν το δρόμο που οδηγεί στην Ουκρανία, σύμφωνα παλι με το Interfax. «Ένοπλοι περιφέρονται στην περιοχή σε μία προσπάθεια να κόψουν το δρόμο από τη Μόσχα στην Κριμαία» δήλωσε ο Σαβτσένκο.

Διαδηλώσεις με το βλέμμα στην Κριμαία

Από το Σάββατο, διοργανώνονται διαδηλώσεις εντός και εκτός Ουκρανίας με το βλέμμα στην Κριμαία, είτε υπέρ της Ρωσίας είτε εναντίον της διαφαινόμενης πρόθεσής της να επέμβει στη χερσόνησο.

Σχετικά μικρή συγκέντρωση στο Κίεβο έγινε το βράδυ μπροστά στο αμερικανικό προξενείο με πλακάτ που ζητούσαν «προστασία της ουκρανικής Κριμαίας». Το Χάρκοβο στα ανατολικά είχε γίνει νωρίτερα θέατρο συγκρούσεων μεταξύ αντίπαλων διαδηλώσεων, με αναφορές να θέλουν διαδηλωτές υπέρ της νέας ηγεσίας στο Κίεβο να δέχονται επίθεση από αντιδιαδήλωση.

Στο Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, εκατοντάδες βγήκαν στους δρόμους με ρωσικές σημαίες και συνθήματα υπέρ της Μόσχας και εναντίον της «συμμορίας στο Κίεβο».

Έξω από τη χώρα, μέλη της ουκρανικής διασποράς αλλά και ξένοι πολίτες διαδήλωσαν μπροστά από διπλωματικές αποστολές της Ρωσίας εναντίον της στάσης της Μόσχας.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έγιναν στο Τορόντο και στην Οτάβα του Καναδά, στη Βαρσοβία της Πολωνίας αλλά και μπροστά από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον.

Συγκέντρωση εναντίον της ρωσικής επέμβασης έγινε και το πρωί της Κυριακής στη Μόσχα, μπροστά από το υπουργείο Άμυνας. Οι αναφορές τοποθετούσαν τον αριθμό των διαδηλωτών περί τους 300, χωρίς να λείπουν και οι προσαγωγές. Ανάλογη κινητοποίηση, επίσης με προσαγωγές, έγινε και στην Αγία Πετρούπολη.

Παράλληλα, για το απόγευμα της Κυριακής έχει διοργανωθεί συγκέντρωση-πορεία στη Μόσχα, στην πλατεία Πούσκιν, σε υποστήριξη «του ρωσόφωνου πληθυσμού» της Κριμίας. Στη διαδήλωση έχουν καλέσει και ρώσοι βουλευτές.

Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Το κλάμα του αρχηγού της Εθνικής πόλο Γιάννη Φουντούλη, οι συμπαίκτες του και το Παρίσι (pics)

«Δεν είμαι πολύ συναισθηματικός τύπος, αλλά ήταν πραγματικά μια μαγική στιγμή. Μόνο μια φορά στο παρελθόν, όταν είδα για πρώτη φορά τη νεογέννητη κόρη μου, ένιωσα τόσο έντονα που έβαλα τα κλάματα.»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024