Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ψήφος εμπιστοσύνης στην έκκληση του Ρέντσι για «όνειρα και θάρρος»

Ψήφος εμπιστοσύνης στην έκκληση του Ρέντσι για «όνειρα και θάρρος»

Ελαφρά λιγότερες από τον Λέτα, και πιο κοντά στο όριο αυτοδυναμίας, ψήφους στη Γερουσία εξασφάλισε η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι στην ψήφο εμπιστοσύνης, την οποία κέρδισε με 169 «ναι» χωρίς διαρροές από το PD. Μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση, που έληξε τα ξημερώματα, η διαδικασία συνεχίζεται στη Βουλή, όπου η επικράτηση προδιαγράφεται άνετη.

Ελαφρά λιγότερες από τον Λέτα, και πιο κοντά στο όριο αυτοδυναμίας, ψήφους στη Γερουσία εξασφάλισε η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι στην ψήφο εμπιστοσύνης, την οποία κέρδισε με 169 «ναι» χωρίς διαρροές από το PD. Μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση, που έληξε τα ξημερώματα, η διαδικασία συνεχίζεται στη Βουλή, όπου η επικράτηση προδιαγράφεται άνετη.

H συνεδρίαση των 11 ωρών έληξε περίπου στις 02:00 (ώρα Ελλάδας) τα ξημερώματα της Τρίτης και έδωσε την ψήφο εμπιστοσύνης της Γερουσίας στην κυβέρνηση Ρέντσι με 169 «ναι» από τους γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), της Νέας Κεντροδεξιάς (NCd) του Αλφάνο, της Επιλογής Πολιτών (SC) του Μόντι και δύο μικρότερων σχηματισμών.

Συγκριτικά, η δύναμη του Λέτα στην τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή με χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης (το Δεκέμβριο) ήταν στις 173 έδρες. Το όριο αυτοδυναμίας βρίσκεται στις 161 έδρες.

Η στάση των γερουσιαστών του Δημοκρατικού Κόμματος, του οποίου ηγείται ο Ρέντσι από τον περασμένο Δεκέμβριο, δεν διαφοροποιήθηκε σε σύγκριση με την κυβέρνηση Λέτα: Τα 107 από τα 108 μέλη του PD που στήριζαν τον Λέτα στηρίζουν και τον Ρέντσι (και στις δύο ψηφοφορίες δεν είχε παραστεί ο ίδιος γερουσιαστής, ο Πιέτρο Γκράσο).

Νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης ξεκίνησε η συνεδρίαση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης -ο ίδιος ο Ρέντσι στις οκτώ το πρωί (παρά τη μεγάλη νύχτα) έγραψε στο twitter: «Εντάξει η Γερουσία, τώρα η Βουλή, μετά αρχίζουμε σοβαρή δουλειά».

«Εάν χάσουμε, η ευθύνη θα είναι δική μου»

Σε μία ομιλία που κράτησε λίγο πάνω από μία ώρα, ο Ρέντσι παρουσίασε τις γενικές γραμμές των προθέσεών του, λέγοντας πως το έργο της νέας κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ιταλία και η υπέρβαση της οικονομικής κρίσης.

«Χρειάζονται όνειρα και θάρρος» είπε, σε μία από τις υψηλότερων τόνων αποστροφές του λόγου του. «Εάν δεν τα καταφέρει αυτή η κυβέρνηση, δεν θα ψάξουμε άλλοθι, η ευθύνη θα είναι δική μου» είπε.

Ο Ρέντσι αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ανάδειξής του σε πρωθυπουργό χωρίς προσφυγή στις κάλπες -κάτι που απέκλειε μέχρι πρότινος, «στροφή» που προκάλεσε τα βέλη της αντιπολίτευσης (και) στη συζήτηση στη Γερουσία. «Θα προτιμούσα να είχαμε έρθει σε αυτή τη θέση με νωπή εντολή», είπε.

Ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας επανέλαβε ότι οι προτεραιότητες της κυβέρνησής του είναι η τόνωση της απασχόλησης, η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, η αλλαγή του εκλογικού νόμου και του δικαστικού συστήματος και η απάλειψη του «ταυτόσημου», όπως τον χαρακτήρισε, ρόλου της Βουλής και της Γερουσίας.

Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική ο Ρέντσι είπε ότι το ιταλικό δημόσιο πρόκειται να καταβάλει τα ποσά που οφείλει στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, ότι θα χορηγηθούν νέες εγγυήσεις για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ότι θα μειωθούν άμεσα οι φορολογικές εισφορές για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες.

«Η Ευρώπη δεν είναι η αιτία των προβλημάτων μας… η καλύτερη Ιταλία προέρχεται από την φιλοευρωπαϊκή παράδοση. Πρέπει να φανούμε σοβαροί στο θέμα του δημόσιου χρέους, διότι το οφείλουμε στα παιδιά μας, όχι επειδή το ζητούν η Μέρκελ ή ο Ντράγκι», υπογράμμισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Όσον αφορά τον ίδιο και την καταλληλότητά του για τη θέση, ο 39χρονος Ρέντσι (νεότερος πρωθυπουργός στην ιταλική ιστορία) έκανε και μία… «ποπ» αναφορά που έτυχε εκτενούς προσοχής σε ΜΜΕ και Διαδίκτυο: «Δεν έχω την ηλικία (non ho l’ età) για να είμαι εδώ. Δεν θέλω να ξεκινήσω με τραγούδι της Τζιλιόλα Τσινκουέτι, αλλά αυτή είναι η αλήθεια, και δεν είμαστε εδώ για να πλουτίσουμε το βιογραφικό μας, είμαστε εδώ για να μιλήσουμε με τη γλώσσα της ειλικρίνειας».

Πριν καν τελειώσει η συνεδρίαση, τα ιταλικά ΜΜΕ είχαν βρει και πάρει το σχόλιο της τραγουδίστριας Τσινκουέτι που είχε κερδίσει με το «Δεν έχω την ηλικία (να σ’ αγαπήσω)» την Eurovision το 1964. «Χαίρομαι πολύ που η φράση μπορεί να γίνει «μότο» επιτυχούς κυβερνητικής δράσης» σχολίασε η Τσινκουέτι στο πρακτορείο Ansa.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Καρεμπέ: «Δύο στα δύο! Ολυμπιακός και Ρεάλ Μαδρίτης»

Ο Κριστιάν Καρεμπέ μίλησε για τους τελικούς Champions League και Conference, όπου μετέχουν η Ρεάλ Μαδρίτης και ο Ολυμπιακός, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024