Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Διχασμένη και αμήχανη η αμερικανική ήπειρος απέναντι στη Βενεζουέλα

Διχασμένη και αμήχανη η αμερικανική ήπειρος απέναντι στη Βενεζουέλα

Με αμηχανία και φανερά διχασμένη παρακολουθεί η αμερικανική ήπειρος τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στη Βενεζουέλα. Οι περιφερειακοί οργανισμοί αρκούνται στην έκδοση ανακοινωθέντων για να σταματήσει η βία, ορισμένες χώρες στέκονται σθεναρά δίπλα στον Μαδούρο, ενώ άλλες σιωπούν χαρακτηριστικά.

Με αμηχανία και φανερά διχασμένη παρακολουθεί η αμερικανική ήπειρος τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στη Βενεζουέλα. Οι περιφερειακοί οργανισμοί αρκούνται στην έκδοση ανακοινωθέντων για να σταματήσει η βία, ορισμένες χώρες στέκονται σθεναρά δίπλα στον Μαδούρο, ενώ άλλες σιωπούν χαρακτηριστικά.

Στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (ΟΑS), μία από τις παλαιότερες περιφερειακές οργανώσεις, οι γνώμες για τη Βενεζουέλα διίστανται. Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Οργανισμό, Κάρμεν Λόμλιν, κάλεσε και τα δύο μέρη να εργαστούν για την αποκατάσταση της ηρεμίας, ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση Μαδούρο να σεβαστεί την ελευθερία της έκφρασης και της ειρηνικής διαμαρτυρίας.

Σε αντίθεση με τον πολιτικό της προϊστάμενο Τζον Κέρι, η Λόμλιν δεν έδειξε ευθέως την κυβέρνηση Μαδούρο για τα γεγονότα, ούτε όμως επικαλέστηκε την Αμερικανική Δημοκρατική Χάρτα για την επιβολή κυρώσεων στο Καράκας.

Από την πλευρά του ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας στον Οργανισμό, Ρόι Τσαδερόν, επανέλαβε τη ρητορική της κυβέρνησης Μαδούρο περί απόπειρας πραξικοπήματος που υποκινείται από το εξωτερικό και ορισμένα ΜΜΕ.

Ίσως η πιο χαρακτηριστική εικόνα που αντανακλά το πώς αντιμετωπίζει η αμερικανική ήπειρος την κατάσταση στην Βενεζουέλα είναι οι διαδηλωτές έξω από την έδρα του OAS στην Ουάσινγκτον:

Πολίτες της Βενεζουέλας ή αμερικανοί με καταγωγή από τη Βενεζουέλα πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις υπέρ και κατά του Μαδούρο. Οι μεν εξηγούσαν στους δημοσιογράφους πόσο καλύτερη έγινε η χώρα επί Τσάβες, οι δε πόσο χειρότερα είναι πλέον τα πράγματα…

Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και ο Παναμάς είναι οι χώρες που έχουν σταθεί πιο επικριτικά απέναντι στην κυβέρνηση Μαδούρο.

Στον αντίποδα, Αργεντινή, Ισημερινός και Βολιβία βρίσκονται πιο κοντά στις θέσεις του Καράκας. Πάντως, η Αργεντινή η οποία ασκεί την προεδρία της Mercosur ζήτησε έρευνα για τους νεκρούς των διαδηλώσεων.

Πιο ανήσυχη, αλλά και σε δυσκολότερη θέση βρίσκεται η γειτονική Κολομβία με τον πρόεδρο της χώρας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, να καλεί σε αυτοσυγκράτηση. Ο ίδιος προσφέρθηκε μάλιστα να μεσολαβήσει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

«Αυτά που συμβαίνουν στη Βενεζουέλα έχουν αντίκτυπο στην Κολομβία» εξήγησε, χωρίς πάντως να παραλείψει να ευχαριστήσει τον Νικολάς Μαδούρο για την εποικοδομητική του στάση στις διαπραγματεύσεις της κολομβιανής κυβέρνησης με τους αριστερούς αντάρτες των FARC.

Πάντως, η πρώτη αντίδραση του προέδρου Μαδούρο στα λεγόμενα του Σάντος δεν ήταν ιδιαίτερα θετική. «Δεν θα μου κάνει εμένα μαθήματα ο Σάντος, όταν το μόνο που κάνω είναι να υπερασπίζομαι τη Βενεζουέλα» δήλωσε από το προεδρικό μέγαρο.

Πιο χλιαρή έχει υπάρξει η αντίδραση της Χιλής, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη μεταβατική φάση της παράδοσης της προεδρίας από τον δεξιό Σεμπαστιάν Πινιέρα στην Μισέλ Μπατσελέτ, επικεφαλής του κεντροαριστερού συνασπισμού που κέρδισε στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές.

Εντύπωση προκαλεί η στάση της Βραζιλίας, η οποία προς το παρόν «καλύπτεται» από τις ανακοινώσεις που έχουν εκδοθεί από τους περιφερειακούς οργανισμούς στους οποίους είναι μέλος.

«Η σιωπή της Βραζιλίας στην καταστολή του προέδρου Μαδούρο αποτελεί σοβαρό λάθος που της αφαιρεί αξιοπιστία ως χώρας που παραδοσιακά στέκεται υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» δήλωσε στην εφημερίδα La Nacion του Μπουένος Αϊρες ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Λουίς Φελίπε Λαμπρέια, o οποίος προέρχεται από το βασικότερο κόμμα της Αντιπολίτευσης.

Στο εσωτερικό της βραζιλιάνικης κυβέρνησης γίνονται διάφορες εισηγήσεις: ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η χώρα πρέπει να στείλει μεσολαβητές στο Καράκας, όπως έγινε (με διακριτικό τρόπο) το 2002 στην απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Τσάβες.

«Αν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να βοηθήσει τον Μαδούρο, θα πρέπει να του πει ορισμένες προφανείς αλήθειες» έγραψε ο γνωστός αρθρογράφος της «Folha de Sao Paulo», Κλόβις Ρόσι.

Παρέμβαση υπήρξε και από τον πρώην πρόεδρο της χώρας Ενρίκε Καρντόζο: «Ήρθε η ώρα οι κυβερνήσεις της περιοχής να δράσουν ώστε να μπει τέλος στην κλιμάκωση της βίας. Οι θάνατοι διαδηλωτών και οι φυλακίσεις στελεχών της αντιπολίτευσης απλώς επιδεινώνουν μια ήδη δύσκολη κατάσταση» τόνισε.

Αλλά και ο αρμόδιος για την αμερικανική ήπειρο διευθυντής της Human Rights Watch εκφράζει την απορία του για τη στάση της Βραζιλίας.

«Η Βραζιλία είναι μια χώρα με διεθνή ρόλο και βάρος που μάλιστα διεκδικεί και θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μια χώρα με τέτοιο ρόλο δεν μπορεί να σιωπά όταν συμβαίνουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ίδια της την περιοχή. Είναι αντιφατικό και πολιτικά στρατηγικό λάθος» δήλωσε επίσης στην εφημερίδα La Nacion ο Χοσέ Μιγκέλ Βιβάνκο.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ξεκάθαρο μήνυμα του Μεντιλίμπαρ στους παίκτες: «Δεν θέλω ούτε λέξη για τελικό»

Ο προπονητής του Ολυμπιακού μίλησε στους παίκτες του, θέλοντας να βάλει τέλος στους πανηγυρισμούς, ενόψει της δύσκολης ρεβάνς με την Βίλα στο Καραϊσκάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024