Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Συμφωνήσαμε» λέει ο Γιανουκόβιτς, επιφυλάσσονται οι διπλωμάτες

«Συμφωνήσαμε» λέει ο Γιανουκόβιτς, επιφυλάσσονται οι διπλωμάτες

Μετά τις ολονύχτιες διαβουλεύσεις στο Κίεβο μεταξύ Γιανουκόβιτς και αντιπολίτευσης υπό τη διαμεσολάβηση των ευρωπαίων ΥΠΕΞ, η ουκρανική προεδρία ανέφερε σε σύντομη ανακοίνωσή της πως «οι πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για επίλυση της κρίσης», χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες. «Προσοχή στις αναφορές» περί συμφωνίας συνιστά ο γάλλος ΥΠΕΞ.

Μετά τις ολονύχτιες διαβουλεύσεις στο Κίεβο μεταξύ του προέδρου Γιανουκόβιτς και της αντιπολίτευσης υπό τη διαμεσολάβηση των ευρωπαίων ΥΠΕΞ, η ουκρανική προεδρία ανέφερε σε σύντομη ανακοίνωσή της πως «οι πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για επίλυση της κρίσης», αλλά οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί.

Η ουκρανική προεδρία δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, πέραν του ότι η «συμφωνία θα υπογραφεί το μεσημέρι». Στον ουκρανικό Τύπο διαρρέουν ήδη σημεία της προαναγγελθείσας συμφωνίας -η Ukrainska Pravda μιλά για άμεση επιστροφή στο Σύνταγμα του 2004, σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού εντός δεκαημέρου και εκλογές φέτος.

Οι υπόλοιπες πλευρές στις διαβουλεύσεις ακόμη δεν έχουν επιβεβαιώσει. Στις διαβουλεύσεις συμμετείχαν οι αρχηγοί των κομμάτων της ουκρανικής αντιπολίτευσης, οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας όπως και αξιωματούχοι από τη ρωσική πλευρά.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, που συμμετείχε στις διαβουλεύσεις, εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τα περί συμφωνίας: «Η αντιπολίτευση θέλει να διαβουλευτεί με ορισμένα από τα μέλη της, πράγμα απολύτως κατανοητό» είπε το πρωί στο Europe1.

«Καθώς δεν έχουν ακόμη κλείσει τα πράγματα, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί» για τα περί συμφωνίας, τόνισε ο Φαμπιούς.

Το πρωί της Παρασκευής, ο πολωνός υπουργός Ραντόσλαβ Σικόρσκι είπε μόνο ότι οι «πολύ δύσκολες διαβουλεύσεις» διακόπηκαν στις 07:20 για να συνεχιστούν νωρίς το μεσημέρι.

Στην ίδια γραμμή λίγο αργότερα, και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών περιορίστηκε στο ότι «οι πολύ δύσκολες συνομιλίες κράτησαν όλη τη νύχτα και διακόπηκαν για να συνεχιστούν αργότερα». H νύχτα είχε με τους διαδηλωτές να παραμένουν μεν επί ποδός στους δρόμους, αλλά χωρίς επεισόδια και τις ελπίδες όλων να εναποτίθενται στις διαβουλεύσεις στο προεδρικό μέγορο.

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί ανήσυχη την κατάσταση, με τις ξένες κυβερνήσεις να βρίσκονται σε συνεχείς επαφές. Eνδεικτική της κατάστασης είναι η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ουκρανίας από την S&P στο CCC.

Εφιάλτης αίματος με άρωμα εμφυλίου

Η Ουκρανία διέρχεται της βαθύτερης κρίσης της στα τελευταία 23 χρόνια της ανεξαρτησίας της. Ο αριθμός των νεκρών των τελευταίων δύο ημερών έχει αυξηθεί κατακόρυφα, με τον επίσημο απολογισμό να βρίσκεται το πρωί της Παρασκευής στους 77 νεκρούς, την ώρα που οι αναφορές από το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης μιλούν για πλέον των 100 θυμάτων.

Οι συγκρούσεις στους δρόμους γίνονται πλέον με όπλα, καθώς όπως φαίνεται τόσο οι δυνάμεις ασφαλείας και όσο το ακραίο -ως επί το πλείστον, ακροδεξιών καταβολών- τμήμα των διαδηλωτών δεν έχουν διστάσει να ανοίξουν πυρ, ακόμη και με ελεύθερους σκοπευτές.

Η απότομη κλιμάκωση της βίας -συγκριτικά, κατά τη διάρκεια των τρίμηνων διαδηλώσεων, ο αριθμός των νεκρών βρισκόταν στους τρεις ή πέντε, σύμφωνα με την αντιπολίτευση- έχει αλλάξει άρδην τα δεδομένα, υποσκάπτοντας τις προοπτικές ειρήνευσης.

Οι μεν εικόνες των αστυνομικών να πυροβολούν «στο ψαχνό» γαλβανίζουν τους διαδηλωτές, η δε εμπλοκή διαδηλωτών με ομάδες που θυμίζουν παραστρατιωτικές οργανώσεις υπονομεύει την αποδοχή που θα μπορούσε να έχει η συμμετοχή της αντιπολίτευσης σε ένα ενδεχόμενο μεταβατικό κυβερνητικό σχήμα.

Επιπλέον, εγείρεται όλο και εντονότερα το ερώτημα του κατά πόσον οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης, και ιδιαίτερα ο Βιτάλι Κλίτσκο, είναι σε θέση να ελέγξουν το σύνολο των διαδηλωτών.

Κυρώσεις από την ΕΕ σε άσκηση ισορροπίας

Η περιδίνηση στη βία έχει αλλάξει τα δεδομένα και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μέχρι πρότινος ήταν διστακτική στην επιβολή κυρώσεων.

Οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ αποφάσισαν την Πέμπτη να προχωρήσουν άμεσα σε απαγόρευση έκδοσης βίζας για Ουκρανούς αξιωματούχους προς την ΕΕ, πάγωμα περιουσιακών στοιχείων τους στις ευρωπαϊκές χώρες και επιβολή εμπάργκο σε υλικά και εξοπλισμό που μπορεί θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τις Αρχές για βίαιη καταστολή.

Οι «28» είχαν εξετάσει και την επιβολή εμπάργκο σε εξοπλιστικά προγράμματα προς την Ουκρανία, η οποία τελικά δεν υιοθετήθηκε.

Οι Βρυξέλλες βρίσκονται ενώπιον του δύσκολου έργου να πιέσουν το Κίεβο να επιστρέψει σε πολιτική διαδικασία με αποφασιστικά μέτρα -πρώτο πακέτο των οποίων είναι οι κυρώσεις- κρατώντας όμως παράλληλα την πόρτα ανοιχτή στο Κίεβο. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο όπως φαίνεται, μέχρι τουλάχιστον τη δημοσιοποίηση των ονομάτων όσων ουκρανών αξιωματούχων επηρεάζονται από τις κυρώσεις, θα λείπει το όνομα του Γιανουκόβιτς από την λίστα.

Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Live η «μάχη» της Άστον Βίλα με την Μπράιτον λίγες μέρες πριν τη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό

Παρακολουθήστε live στις 16:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Μπράιτον – Άστον Βίλα για την 36η αγωνιστική της Premier League, λίγες μέρες πριν τη ρεβάνς της Βίλα με τον Ολυμπιακό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024