Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε πρόωρες εκλογές μέσα στο 2014 φέρεται να συναινεί ο Γιανουκόβιτς

Σε πρόωρες εκλογές μέσα στο 2014 φέρεται να συναινεί ο Γιανουκόβιτς

«Οδικό χάρτη» αποκλιμάκωσης της κρίσης διαπραγματεύονται με τον Βίκτορ Γιανούκοβιτς και την αντιπολίτευση οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πολωνίας, ο πρόεδρος της Ουκρανίας φέρεται να συναινεί σε πρόωρες εκλογές -βουλευτικές και προεδρικές- εντός του 2014. Μέχρι την Παρασκευή στο Κίεβο οι τρεις υπουργοί επιδιώκοντας οριστική συμφωνία.

«Οδικό χάρτη» αποκλιμάκωσης της κρίσης διαπραγματεύονται με τον Βίκτορ Γιανούκοβιτς και την αντιπολίτευση οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνία, ευελπιστώντας σε συμφωνία που θα θέσει τέλος στην αιματοχυσία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πολωνίας, ο Γιανουκόβιτς φέρεται να συναινεί σε πρόωρες εκλογές -βουλευτικές και προεδρικές- εντός του 2014.

Το κείμενο «δίνει ελπίδα για συμφωνία και τέλος της βίας» δήλωσε ο Ντόλαντ Τουσκ. «Όμως η εμπειρία μας μάς έχει δείξει ότι οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η ουκρανική κυβέρνηση σπάνια υλοποιούνται» προσέθεσε ο Τουσκ χωρίς να κρύβει τις επιφυλάξεις του.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών, οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα παραμείνουν στο Κίεβο μέχρι την Παρασκευή και οι «δύσκολες διαπραγματεύσεις» θα συνεχιστούν μέχρι αργά το βράδυ.

«Δεν υπάρχει προς το παρόν συμφωνία, οι διαπραγματεύσεις είναι πολύ δύσκολες και εργαζόμαστε με στόχο την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης» είπε ο Λοράν Φαμπιούς σε δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει μαζί με τους ομολόγους του για να συναντήσουν και πάλι τον Ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, έπειτα από συνομιλίες δύο ωρών και πλέον με την αντιπολίτευση.

Η πρώτη συνάντησή τους με τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς είχε κρατήσει πέντε ώρες -πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο. Ακολούθως οι υπουργοί συναντήθηκαν με τους διαδηλωτές, προκειμένου να τους μεταφέρουν τη συμβιβαστική πρόταση, στην οποία κατέληξαν με τον πρόεδρο.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Βιτάλι Κλίτσκο, δήλωσε ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία, αλλά ότι υπάρχουν ελπίδες για τη διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη. «Δεν έχουμε ξεκάθαρη απόφαση. Ελπίζουμε σε αποτέλεσμα σήμερα» είπε σε δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι η τελική απόφαση εξαρτάται από τον Γιανούκοβιτς.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει και τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης.

Νωρίτερα, πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες δήλωσε ότι είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο συμβιβασμού ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους διαδηλωτές.

Οι τρεις υπουργοί παρουσίασαν στον Γιανούκοβιτς μια σειρά κυρώσεων, αλλά και κινήτρων προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με την αντιπολίτευση και να σταματήσει η αιματοχυσία στους δρόμους του Κιέβου.

Το πρωί της Πέμπτης οι τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν συναντηθεί με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, τίθεται το ερώτημα εάν πλέον τόσο ο Β.Γιανούκοβιτς, όσο και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν τη δυνατότητα να περιορίσουν το χάος που επικρατεί στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Τιμοσένκο: Να δικαστεί για «μαζικές δολοφονίες» ο Γιανούκοβιτς

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς πρέπει να δικαστεί με την κατηγορία ότι διέπραξε «μαζικές δολοφονίες» και δεν πρέπει να γίνει καμιά διαπραγμάτευση μαζί του, δήλωσε η φυλακισμένη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο μετά τα επεισόδια χωρίς προηγούμενο που συγκλόνισαν το Κίεβο.

«Το να τεθεί άμεσα ο Γιανουκόβιτς στο περιθώριο και να ασκηθούν διώξεις εναντίον του με την κατηγορία των μαζικών δολοφονιών πολιτών θα πρέπει να είναι η μοναδική απαίτηση του λαού, της αντιπολίτευσης και της διεθνούς κοινότητας», υπογράμμισε η πρώην πρωθυπουργός σε μια ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του κόμματός της.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η ενημέρωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του εκτός έδρας αγώνα με την Άστον Βίλα

Συνεχίζεται την Κυριακή (28/4) η διάθεση των εισιτηρίων του αγώνα Άστον Βίλα – Ολυμπιακός, όπως ενημέρωσε η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024