Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κλίμα εμφυλίου στο Κίεβο, στην αντεπίθεση ο Γιανούκοβιτς

Κλίμα εμφυλίου στο Κίεβο, στην αντεπίθεση ο Γιανούκοβιτς

Εμπόλεμη ζώνη παραμένει το κέντρο του Κίεβου, με την χώρα να βρίσκεται ένα βήμα πριν τη σύρραξη και τον πρόεδρο Γιανούκοβιτς να προειδοποιεί την αντιπολίτευση ότι εάν «δεν αποστασιοποιηθεί από τους ακραίους, θα μιλήσει διαφορετικά». Οι φωτιές καίνε ακόμη στην Πλατεία Ανεξαρτήσιας και οι νεκροί έχουν φτάσει τους 26. «Ναι» σε νέα συνάντηση με τον πρόεδρο, με τον όρο να αποσυρθεί η αστυνομία, λέει ο Κλίτσκο μετά το ναυάγιο των νυχτερινών επαφών. Σε κυρώσεις προσανατολίζεται η ΕΕ.

Εμπόλεμη ζώνη παραμένει το κέντρο του Κίεβου, με την χώρα να βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη σύρραξη μετά την νύχτα αίματος και τον πρόεδρο Γιανούκοβιτς να προειδοποιεί την αντιπολίτευση ότι εάν «δεν αποστασιοποιηθεί από τους ακραίους, θα μιλήσει διαφορετικά».

Μετά το ναυάγιο της νυχτερινής συνάντησης προέδρου και αντιπολίτευσης, ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Udar B.Κλίτσκο δήλωσε πρόθυμος το μεσημέρι της Τετάρτης να αποδεχθεί νέα πρόσκληση του Γιανούκοβιτς με τον όρο να αποσυρθεί η αστυνομία από τους δρόμους.

Οι φωτιές καίνε ακόμη στην Πλατεία Ανεξαρτήσιας, με τον αριθμό των νεκρών να έχει φτάσει τουλάχιστον τους 26 και τις συγκρούσεις να κρατούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Δεύτερη «καρδιά» των ταραχών η πόλη Λβιβ στα δυτικά.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ το οποίο επικαλείται πηγή του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών 59 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί τα τελευταία 24ωρα για τα επεισόδια στην καρδιά του Κιέβου.

Το BBC μεταδίδει ότι 263 διαδηλωτές και 342 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί και νοσηλεύονται.

Οι συγκρούσεις κράτησαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ στις φλόγες παραδόθηκε και κτίριο που χρησιμοποιούσαν οι διαδηλωτές ως αρχηγείο. H νύχτα Τρίτης προς Τετάρτη οδηγεί σε άλλο επίπεδο την κρίση στην Ουκρανία: Κατά τη διάρκεια τριών μηνών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, μέχρι την Τρίτη τα πιο αιματηρά επεισόδια είχαν στοιχίσει τη ζωή σε τρία (ή πέντε, σύμφωνα με την αντιπολίτευση) άτομα.

Μέχρι την Τετάρτη, μέσα σε λιγότερο από δώδεκα ώρες, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 26 άτομα. Ανάμεσά τους ήταν επτά αστυνομικοί, ορισμένοι εκ των οποίων, σύμφωνα με τις αρχές, σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς.

Η αντιπολίτευση μιλά επίσης για έναν νεκρό δημοσιογράφο, τον Βιατσεσλάβ Βερεμέι, που δούλευε σε εφημερίδα του Κίεβου.

Η ένταση έχει επεκταθεί ξανά και σε άλλες πόλεις, με την τις συγκρούσεις να είναι πιο έντονες στο Λβιβ. Οι διαδηλωτές έκαναν έφοδο σε κυβερνητικά κτίρια, πετάγοντας από τα παράθυρα έπιπλα, φακέλους και υπολογιστές.

Το πρωί, ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανούκοβιτς -επιρρίπτοντας στην αντιπολίτευση την ευθύνη της βίας- κάλεσε το αντίπαλο πολιτικό στρατόπεδο να «αποστασιοποιηθεί από τους ακραίους», λέγοντας πως «δεν είναι αργά για να αποφευχθεί η σύρραξη».

Ορισμένα μέλη της αντιπολίτευσης, είπε ο Γιανούκοβιτς, «ξεπέρασαν τα όρια» καλώντας, όπως είπε, τους διαδηλωτές να φέρουν όπλα στην κεντρική διαδήλωση στην Πλατεία Ανεξαρτησίας.

Ο λεγόμενος «Δεξιός Τομέας», ακροδεξιά οργάνωση, είχε καλέσει τους διαδηλωτές να φέρουν όπλα στην πλατεία για να προστατεύσουν την κατασκήνωση.

Ναυάγιο στη συνάντηση Γιανούκοβιτς-αντιπολίτευσης

Οι αρχηγοί των κομμάτων, είπε ο Γιανούκοβιτς, πρέπει να «διαχωρίσουν εαυτούς από τους ακραίους, ειδάλλως θα μιλήσουμε διαφορετικά μαζί τους».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος είχε συναντηθεί με τον Βιτάλι Κλίτσκο, αρχηγό του αντιπολιτευόμενου Udar, και τον Αρσένι Γιατσένιουκ, αρχηγό του έτερου μεγάλου κόμματος της αντιπολίτευσης (της πρώην πρωθυπουργού Τιμοσένκο).

«Είπα στον Γιανούκοβιτς ότι η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να αποσύρει τις ένοπλες δυνάμεις από το δρόμο για να λήξη η αιματηρή σύγκρουση, επειδή κόσμος πεθαίνει» είπε ο Κλίτσκο μετά την νυχτερινή συνάντηση. «Πώς μπορούμε να συνομιλούμε ενώ χύνεται αίμα;» προσέθεσε, αποσαφηνίζοντας πως η συνάντηση με τον πρόεδρο κατέληξε σε ναυάγιο.



Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024