Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
IAEA: Πρόοδος στις συνομιλίες με το Ιράν, αλλά μένουν «αρκετά ανοικτά σημεία»

IAEA: Πρόοδος στις συνομιλίες με το Ιράν, αλλά μένουν «αρκετά ανοικτά σημεία»

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας χαιρέτισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμά του, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμα «πολλά θέματα» που πρέπει να αποσαφηνιστούν. Η Τεχεράνη έχει συμφωνήσει σε επτά «πρακτικά μέτρα» που αναμένεται να εφαρμοστούν άμεσα.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας χαιρέτισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμά του, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμα «πολλά θέματα» που πρέπει να αποσαφηνιστούν.

Η Τεχεράνη είχε συμφωνήσει σε επτά «πρακτικά μέτρα» που αναμένεται να εφαρμοστούν άμεσα, και αφορούν την πληροφόρηση της ΙΑΕΑ για περισσότερες πτυχές του ιρανικού προγράμματος -ανάμεσά τους και ορισμένες ενδεχομένες που θα μπορούσαν να έχουν στρατιωτική εφαρμογή.

«Υπάρχουν πολλά θέματα σε εκκρεμότητα» δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της ΙΑΕΑ Τέρο Βάριοραντα, επιστρέφοντας στη Βιέννη ύστερα πό συνομιλίες που είχε το Σαββατοκύριακο στην Τεχεράνη.

«Η πρόοδος ήταν σημαντική και τώρα συζητούμε το θέμα της στρατιωτικής διάστασης» δήλωσε στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της αυστριακής πρωτεύουσας.

Η ΙΑΕΑ και το Ιράν σημείωσαν νέα πρόοδο στις συνομιλίες τους, με την Τεχεράνη να δεσμεύεται να εφαρμόσει ως τις 15 Μαΐου τα επτά μέτρα. Τα μέτρα σχετίζονται για πρώτη φορά με πιθανή στρατιωτική διάσταση του ιρανικού προγράμματος.

Οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ επισκέφθηκαν το Ιράν το Σαββατοκύριακο για να διαπιστώσουν εάν η Τεχεράνη σεβάστηκε τις δεσμεύσεις που έλαβε κατά την πρώτη φάση των συνομιλιών.

Εξάλλου, όπως αναφέρουν σήμερα τα ιρανικά ΜΜΕ, ο ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί δήλωσε ότι το Ιράν θα αρνηθεί να συζητήσει το βαλλιτιστικό πρόγραμμά του κατά τις προσεχείς διαπραγματεύσεις με τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

«Επισημαίνω στην αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν και στα άλλα μέλη της ομάδας 5+1 ότι τα θέματα που αφορούν την άμυνα του Ιράν δεν είναι προς διαπραγμάτευση και ότι στις διαπραγματεύσεις, εκτός του πυρηνικού ζητήματος, δε θα συζητήσουμε άλλα θέματα» τόνισε ο ιρανός αξιωματούχος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Ξεκάθαρο μήνυμα του Μεντιλίμπαρ στους παίκτες: «Δεν θέλω ούτε λέξη για τελικό»

Ο προπονητής του Ολυμπιακού μίλησε στους παίκτες του, θέλοντας να βάλει τέλος στους πανηγυρισμούς, ενόψει της δύσκολης ρεβάνς με την Βίλα στο Καραϊσκάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024