Πέμπτη 16 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η Φλόγα των πιο πολιτικών Ολυμπιακών Αγώνων καίει στο Σότσι

Η Φλόγα των πιο πολιτικών Ολυμπιακών Αγώνων καίει στο Σότσι

«Καλωσήρθατε στο κέντρο του σύμπαντος»: Με αυτή την φράση πήραν τις θέσεις τους οι θεατές στο στάδιο Fisht του Σότσι για την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών, στην οποία παρουσιάστηκε το μεγαλείο της Ρωσίας -περασμένο και σημερινό- και άνοιξε η αυλαία των Αγώνων που κατέληξαν να έχουν την εντονότερη πολιτική διάσταση των τελευταίων δεκαετιών. Η ημέρα έναρξης ανακεφαλαίωσε το κλίμα που έχει δημιουργηθεί: Συλλήψεις σε διαμαρτυρίες γκέι ακτιβιστών, συγκεντρώσεις μπροστά από ρωσικές πρεσβείες και φόβος επίθεσης μέχρι και στην Κωνσταντινούπολη.

«Καλωσήρθατε στο κέντρο του σύμπαντος»: Με αυτή την φράση πήραν τις θέσεις τους οι θεατές στο στάδιο Fisht του Σότσι για την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών, στην οποία παρουσιάστηκε το μεγαλείο της Ρωσίας -περασμένο και σημερινό- και άνοιξε η αυλαία των Αγώνων που κατέληξαν να έχουν την εντονότερη πολιτική διάσταση των τελευταίων δεκαετιών.

Η ημέρα έναρξης ανακεφαλαίωσε το κλίμα που έχει δημιουργηθεί: Συλλήψεις σε διαμαρτυρίες γκέι ακτιβιστών, συγκεντρώσεις μπροστά από ρωσικές πρεσβείες και «τρομάρα» επιθέσεων μέχρι και στην Κωνσταντινούπολη.

Με το κλείσιμο της τελετής έναρξης, τα πρώτα σχόλια στα διεθνή ΜΜΕ δείχνουν πώς προσεγγίζει το εξωτερικό το πολιτικό συμβάν του Σότσι: «Η Ρωσία ανοίγει τους Ολυμπιακούς με ελπίδα και με ύβρι» γράφει το Associated Press, «μεγαλοπρέπεια και λίγο από Πούτιν» βλέπει το Spiegel, «ο Πούτιν το γιορτάζει» λέει η Sueddeutsche Zeitung, «τελετή έναρξης χωρίς μέτρο» βλέπει η γαλλική Liberation και ούτω καθεξής.

Ιδιαίτερη, και ίσως λίγο υπερβολική, σημασία δόθηκε πάντως στο twitter για το τεχνικό πρόβλημα με τους πέντε ολυμπιακούς κύκλους (ο τελευταίος κόλλησε).Πιο αυξημένη από το συνηθισμένο είναι είναι η ανησυχία για τρομοκρατική επίθεση, καθώς οι δύο πολύνεκρες επιθέσεις στο ρωσικό Βόλγκογκραντ έχουν θέσει σε ύψιστη ετοιμότητα τις ρωσικές δυνάμεις. Το ορατό μέρος του «ατσάλινου κλοιού ασφαλείας» για τον οποίο είχε δεσμευτεί ο ρώσος πρόεδρος ήταν το πλήθος των ένστολων που είχαν αναπτυχθεί στην πόλη.

Η επιφυλακή στην οποία βρίσκεται όχι μόνο η Ρωσία αλλά και το εξωτερικό φάνηκε στην Τουρκία: Στις τουρκικές αρχές και στα ξένα ΜΜΕ σήμανε συναγερμός όταν επιβάτης πτήσης από το Κίεβο με προορισμό την Κωνσταντινούπολη προσπάθησε να κάνει αεροπειρατεία ώστε να οδηγήσει το αεροπλάνο στο Σότσι.

Ο Ουκρανός, που δήλωσε ότι είχε εκρηκτικά πάνω του, συνελήφθη με την άφιξη του αεροσκάφους στο Σαμπιχά Γκιοκτσέν της Κωνσταντίνουπολης την ώρα που κορυφωνόταν η τελετή έναρξης στο Σότσι.

Σε πρώτο πλάνο όμως για το Σότσι έχει βρεθεί το ζήτημα των ελευθεριών στη Ρωσία, με προμετωπίδα το ζήτημα των ομοφυλοφίλων και τις επικρίσεις από τις δυτικές χώρες. Ούτε και από αυτό το πεδίο δεν έλειψαν παραδείγματα την ημέρα της έναρξης.

Τουλάχιστον 23 άτομα, μεταξύ των οποίων και 10 ομοφυλόφιλοι ακτιβιστές, συνελήφθησαν την Παρασκευή στη Μόσχα όπου είχαν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν. Οι δέκα ακτιβιστές συνελήφθησαν στην Κόκκινη Πλατεία, όταν ύψωσαν σημαίες με τα χρώματα του ομοφυλοφιλικού κινήματος.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και οι Σουηδέζες ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων Ούρικα Βέστερλουντ και Κέρστιν Μπούρμαν. Συλλήψεις έγιναν και σε συγκέντρωση για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων στην Αγία Πετρούπολη.

Οι διαμαρτυρίες την Παρασκευή δεν περιορίστηκαν στη Ρωσία. Στο κέντρο του Βερολίνου, στην Πύλη του Βραδεμβούργου, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της ρωσικής κυβέρνησης -μία νεαρή μάλιστα έβγαλε, κατά την τακτική της Femen, την μπλούζα της και έμεινε γυμνόστηθη έχοντας γραμμένο σύνθημα κατά του Πούτιν (πετώντας και μολότοφ).

Διαμαρτυρία πραγματοποίησαν ομάδες για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και στη Θεσσαλονίκη, με πορεία που κατέληξε στο ρωσικό προξενείο.

Eπιμέλεια: Β.Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Στους τελικούς της Ανατολής οι Σέλτικς (113-98, vid)

Οι Σέλτικς επικράτησαν με 113-98 των Καβαλίερς στο Game 5 και «έκλεισαν» θέση για τους τελικούς της Ανατολής στο NBA.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 16 Μαϊου 2024