Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δημοσιογράφοι στο στόχαστρο των δυνάμεων καταστολής στην Ουκρανία

Δημοσιογράφοι στο στόχαστρο των δυνάμεων καταστολής στην Ουκρανία

Δεκάδες δημοσιογράφοι στην Ουκρανία έχουν δεχτεί επιθέσεις από την έναρξη της πολιτικής κρίσης, εκ των οποίων 54 έχουν ξυλοκοπηθεί από τις δυνάμεις καταστολής και 21 από νεαρούς χούλιγκαν που έχουν «στρατολογήσει» οι Αρχές, σύμφωνα με μη κυβερνητική οργάνωση. Αρκετές επιθέσεις δεν είναι τυχαίες, καθώς έχουν καταγραφεί περιπτώσεις στις οποίες η αστυνομία στοχοθέτησε δημοσιογράφους. Στο ΕΔΑΔ προσφυγή διαδηλωτή κατά των ουκρανικών Αρχών.

Δεκάδες δημοσιογράφοι στην Ουκρανία έχουν δεχτεί επιθέσεις από την έναρξη της πολιτικής κρίσης που σαρώνει την πρώην σοβιετική δημοκρατία, εκ των οποίων οι 54 έχουν ξυλοκοπηθεί από τις δυνάμεις καταστολής σύμφωνα με την καταγγελία της ουκρανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Ινστιτούτο Μέσων Ενημέρωσης.

Αρκετές από τις επιθέσεις δεν είναι τυχαίες, καθώς καταγράφονται περιπτώσεις στις οποίες η ουκρανική αστυνομία στοχοθέτησε και χτύπησε με πλαστικές σφαίρες δημοσιογράφους που κάλυπταν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Οι περισσότεροι από τους δημοσιογράφους έχουν χτυπηθεί από τις μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας, ενώ 21 δέχθηκαν επίθεση από τους «τιτούσκι», νεαρούς χούλιγκαν τους οποίους έχουν στρατολογήσει οι ουκρανικές αρχές για να σπείρουν τον τρόμο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μέσων Ενημέρωσης.

Είκοσι επτά δημοσιογράφοι έχουν τραυματιστεί από βομβίδες κρότου και 19 αντιμετώπισαν προβλήματα από την εισπνοή δακρυγόνων ή τραυματίστηκαν από πέτρες στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.

Δεκαεπτά έχουν τραυματιστεί από πλαστικές σφαίρες, επισήμανε η κυβερνητική οργάνωση υπογραμμίζοντας ότι κάποιοι δημοσιογράφοι ήταν θύματα πολλών ειδών βίας.

Οι ουκρανικές Αρχές έχουν κατασχέσει το υλικό 31 δημοσιογράφων και έχουν συλλάβει έντεκα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες δημοσιογράφων και μη κυβερνητικών οργανώσεων, αρκετές από τις επιθέσεις αυτές δεν ήταν τυχαίες.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ότι έχει καταγράψει 13 περιπτώσεις στις οποίες η αστυνομία «εκ προθέσεως» χτύπησε ή στοχοθέτησε και έπληξε με πλαστικές σφαίρες δημοσιογράφους που κάλυπταν τις αντικυβερνητικές οργανώσεις ή γιατρούς που βοηθούσαν τραυματίες.

Εν τω μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αποφάσισε να εξετάσει κατά προτεραιότητα την καταγγελία Ουκρανού διαδηλωτή, ο οποίος δηλώνει θύμα αστυνομικής βίας στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που συγκλονίζουν τη χώρα.

Το ΕΔΑΔ ζήτησε, όπως προβλέπει η διαδικασία, από την ουκρανική κυβέρνηση να «του υποβάλει τις παρατηρήσεις της για το γεγονός», σύμφωνα με ανακοίνωση του δικαστηρίου από το Στρασβούργο.

Ο Ίγκορ Σιρένκο έχει καταγγείλει ότι τον χτύπησε η αστυνομία και ότι κρατήθηκε παράνομα.

Ο ίδιος δηλώνει ότι στις 29 Νοεμβρίου συμμετείχε στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Κίεβο και ξυλοκοπήθηκε από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας στη διάρκεια βίαιης αστυνομικής καταστολής. Στην προσφυγή του στο ΕΔΑΔ αναφέρει ότι φυλακίστηκε στις 30 Νοεμβρίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Ντέρμπι «αιωνίων» με στόχο την Ευρώπη

Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός κοντράρονται στην τελευταία αγωνιστική των play off, με φόντο την τρίτη θέση και την έξοδο στην Ευρώπη, λίγες μέρες πριν τους δύο τελικούς που έχουν…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024