Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Καταζητούμενος» μετά το βασανισμό του ο Ουκρανός ακτιβιστής

«Καταζητούμενος» μετά το βασανισμό του ο Ουκρανός ακτιβιστής

Σε λίστα καταζητούμενων της ουκρανικής αστυνομίας εμφανίστηκε ο γνωστός αντικυβερνητικός ακτιβιστή Ντμίτρο Μπουλάτοφ, λίγες ώρες αφότου εντοπίστηκε αιμόφυρτος και βάναυσα κακοποιημένος έπειτα από οκτώ ημέρες εξαφάνισης. Ένταση έξω από το νοσοκομείο όπου κρατείται με την άφιξη αστυνομικών και εισαγγελέων, καθώς και αντικυβερνητικών διαδηλωτών. Κατακραυγή για την καταγγελία ότι απήχθη και βασανίστηκε.

Σε λίστα καταζητούμενων έβαλε η ουκρανική αστυνομία τον γνωστό αντικυβερνητικό ακτιβιστή Ντμίτρο Μπουλάτοφ, ο οποίος εντοπίστηκε αιμόφυρτος και βάναυσα κακοποιημένος έπειτα από οκτώ ημέρες εξαφάνισης.

Ο 35χρονος Μπουλάτοφ, εκ των επικεφαλής της ομάδας AutoMaidan που περιπολεί τους δρόμους γύρω από την Πλατεία Ανεξαρτησίας όπου χτυπά εδώ και εβδομάδες ο παλμός της αντικυβερνητικής εξέγερσης, καταγγέλλει ότι απήχθη και βασανίστηκε.

Η ουκρανική αντιπολίτευση και δημοσιογράφοι κάνουν λόγο για κινήσεις εκφοβισμού του αντικυβερνητικού κινήματος και καταγγέλλουν την ύπαρξη «ταγμάτων θανάτου».

Η περίπτωση των Ντμίτρο Μπουλάτοφ επαναφέρει στο προσκήνιο την απαγωγή των Ιγκόρ Λουτσένκο και Γιούρι Βερμπίτσκι δύο άλλων ακτιβιστών της αντιπολίτευσης, υπενθυμίζει ο Guardian.

Ο Λουτσένκο έχει αναφέρει ότι οδήγησαν τους δύο διαδηλωτές οδικώς σε δάσος, όπου τους ανέκριναν και τους ξυλοκόπησαν. Εκείνος κατάφερε να συρθεί έξω από το δάσος και να φτάσει σε νοσοκομείο. Ο Βερμπίτσκι βρέθηκε αργότερα νεκρός στο δάσος με τα χέρια του δεμένα πίσω από την πλάτη και μία σακούλα στο κεφάλι.

«Συμπεριφέρονταν κατά την ανάκριση σαν άνθρωποι που το κάνουν αυτό για χρόνια» δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Ιγκόρ Λουτσένκο αναφερόμενος στους άνδρες που τον απήγαγαν και τον βασάνισαν.

Ο Ντμίτρο Μπουλάτοφ , ο οποίος βρέθηκε βάναυσα κακοποιημένος στα περίχωρα του Κιέβου, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει ποιοι τον απήγαγαν, όμως μιλούσαν με ρωσική προφορά. Ο ακτιβιστής είπε ότι τον κάρφωσαν από τις παλάμες σε σταυρό -«με σταύρωσαν δήλωσε»-, του έκοψαν το αυτί και χάραξαν το πρόσωπό του. Έπειτα από μία εβδομάδα ξυλοδαρμού τον άφησαν στο δάσος.

Στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε επικράτησε ένταση αφότου έγινε γνωστό πως εμφανίστηκε στη λίστα καταζητούμενων της ουκρανικής αστυνομίας. Στην κλινική έφτασαν αστυνομικοί και εισαγγελείς, ενώ ταυτόχρονα έσπευσαν υποστηρικτές του εν μέσω φόβων ότι θα τον συλλάβουν κατηγορώντας τον για πρόκληση μαζικών ταραχών, όπως μεταδίδει το BBC.

Ο νέος νόμος για υπό όρους αμνηστία σε κρατούμενους διαδηλωτές που υπεγράφη την Παρασκευή από τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ. Η αντιπολίτευση τον έχει όμως εκ των προτέρων απορρίψει διότι η αμνηστία συναρτάται από την εκκένωση κτιρίων που έχουν καταληφθεί από διαδηλωτές.

Η υπόθεση του Ντμίτρο Μπουλάτοφ πυροδότησε περισσότερο την οργή της αντιπολίτευσης και καταδικάστηκε από διεθνείς οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο δημοσιογράφος Βιτάλι Πορτνίκοφ κατήγγειλε ότι «τάγματα θανάτου» λειτουργούν στη χώρα.

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές παραμένουν στις κατασκηνώσεις τους στην Πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου χωρίς να υπάρχει καμία ένδειξη αποκλιμάκωσης της πολιτικής κρίσης, στην οποία έχει βυθιστεί η πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ο οποίος βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια με «υψηλό πυρετό», κατηγόρησε την Πέμπτη την αντιπολίτευση ότι επιδιώκει να αναφλέξει την κατάσταση συνεχίζοντας τις διαδηλώσεις παρά τις κινήσεις, που όπως υποστήριξε, κάνει η κυβέρνηση και τη Βουλή προς αποκλιμάκωση της κρίσης.

Τρεις διαδηλωτές και τρεις αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες είναι οι τραυματίες από τις 22 Ιανουαρίου όταν πήραν βίαιη τροπή οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν με αίτημα επαναπροσέγγισης με την ΕΕ μετά την αιφνίδια υπαναχώρηση του Βίκτορ Γιανούκοβιτς από την υπογραφή εμπορικής συμφωνίας-ορόσημο έναντι στενότερης συνεργασίας με το Κρεμλίνο.

Ε.Μ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπάλντοκ: Πίσω από μια επικείμενη μεταγραφή

O Παναθηναϊκός επιδιώκει να προσεγγίζει οτιδήποτε καλό υπάρχει στην αγορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024