Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πρόταση αμνηστίας στην ουκρανική Βουλή, «πρόεδρε, φύγε» λέει ο Κλίτσκο

Πρόταση αμνηστίας στην ουκρανική Βουλή, «πρόεδρε, φύγε» λέει ο Κλίτσκο

Συνεχίζοντας την στρατηγική της για να πιέσει τους διαδηλωτές σε υποχώρηση -ή, ειδάλλως, να εκτεθεί η ηγεσία της αντιπολίτευσης- η ουκρανική ηγεσία καλεί το Κοινοβούλιο να συζητήσει μέτρα για αμνήστευση όσων διαδηλωτών έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια του τελευταίου ταραγμένου δίμηνου, με όρο την αποχώρηση από το δρόμο. Την ίδια ώρα όμως, η αντιπολίτευση επιμένει στην παραίτηση του προέδρου Γιανούκοβιτς. Τηλεφωνική επικοινωνία Γιανούκοβιτς-Μπάιντεν, παράλληλη διπλωματική μάχη Ρωσίας και ΕΕ για το Κίεβο.

Συνεχίζοντας την στρατηγική της για να πιέσει τους διαδηλωτές σε υποχώρηση -ή, ειδάλλως, να εκτεθεί η ηγεσία της αντιπολίτευσης- η ουκρανική ηγεσία καλεί το Κοινοβούλιο να συζητήσει μέτρα για αμνήστευση όσων διαδηλωτών έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια του τελευταίου ταραγμένου δίμηνου. Την ίδια ώρα όμως, η αντιπολίτευση επιμένει στην παραίτηση του προέδρου Γιανούκοβιτς.

Η αμνηστία προτείνεται με την προϋπόθεση αποχώρησης από τις συγκεντρώσεις και τα κατειλημμένα κυβερνητικά κτίρια, κάτι που δεν βρίσκει γόνιμο έδαφος στο δρόμο.

Οι εξελίξεις της Τρίτης, οπότε και ο πρωθυπουργός Μικάλι Αζάροφ υπέβαλε την παραίτησή του (την θέση του οποίου είχε προσφέρει προηγουμένως ο πρόεδρος στην αντιπολίτευση) ενώ αποσύρθηκαν οι σκληρότεροι νόμοι για τις διαδηλώσεις, δεν αποτιμήθηκαν ως επαρκείς από την ηγεσία της αντιπολίτευσης.

Ο Βιτάλι Κλίτσκο, αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Udar, θεώρησε μικρή νίκη τη «θυσία» του Αζάροφ και επέμεινε ότι «έγινε ένα βήμα, και τώρα το λογικό επακόλουθο είναι η παραίτηση του Γιανούκοβιτς».

Ανάλογη ήταν και η στάση της φυλακισμένης Τιμοσένκο (του κόμματος της οποίας ηγείται πλέον ο Αρσένι Γιατσένιουκ, που είχε απορρίψει την πρόταση Γιανούκοβιτς για την πρωθυπουργία): «Είναι η πρώτη επιτυχία, αλλά δεν αρκεί» ανέφερε σε μήνυμά της την Τρίτη.

Το μέτρο αμνηστίας που συζητείται την Τετάρτη στη Βουλή συνοδεύεται από τη διακηρυγμένη πρόθεση του Γιανούκοβιτς να εξετάσει αλλαγές στο Σύνταγμα με στόχο την επιστροφή σε λιγότερο προεδροκεντρικό πολιτειακό σύστημα (με υπαναχώρηση από τις τροποποιήσεις που είχαν γίνει προ ετών και υποβάθμιζαν το ρόλο πρωθυπουργού και Κοινοβουλίου).

Παρά τη δυσπιστία στους διαδηλωτές για τις κινήσεις του Γιανούκοβιτς, η κατάσταση στο δρόμο είναι πιο ήρεμη τα τελευταία 24ωρα. Οι συγκεντρωμένοι παραμένουν στην Πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο χωρίς ιδιαίτερη ένταση, ενώ η αστυνομία παρακολουθεί διακριτικά.

Επικοινωνία Μπάιντεν-Γιανούκοβιτς, «μάχη» Ρωσίας-ΕΕ

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ουκρανό πρόεδρο, την τρίτη κατά σειρά τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, ο Μπάιντεν καλωσόρισε την «πρόοδο για την αποκλιμάκωση της πολιτικής κρίσης» και κάλεσε τον Γιανούκοβιτς να κυρώσει το συντομότερο δυνατόν την απόσυρση της νομοθεσίας για τις διαδηλώσεις. Ο αμερικανός αντιπρόεδρος τον κάλεσε επίσης να συνεχίσει να συνομιλεί με την αντιπολίτευση.

Παράλληλα, το Κρεμλίνο κάλεσε εκ νέου τις ευρωπαϊκές ηγεσίες να μην «αναμειγνύονται» στην κρίση στο Κίεβο. Το ακανθώδες θέμα για τις δύο πλευρές προφανώς και συζητήθηκε στην Σύνοδο ΕΕ-Ρωσίας στις Βρυξέλλες την Τρίτη.

Εάν οι Ουκρανοί «χρειάζονται μεσολαβητές, αυτό θα το κρίνουν οι ίδιοι, όμως όσο περισσότεροι [είναι] οι μεσολαβητές, τόσο περισσότερα τα προβλήματα», είπε ο Βλ.Πούτιν μετά τις συναντήσεις στις Βρυξέλλες.

«Πιστεύω ότι ο ουκρανικός λαός είναι ικανός να επιλύσει» την κρίση «με τα δικά του μέσα» συνέχισε ο Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία «δεν θα παρέμβει ποτέ» στις υποθέσεις της Ουκρανίας.

«Μπορώ να φανταστώ την αντίδραση των ευρωπαίων εταίρων μας εάν ο δικός μας υπουργός Εξωτερικών πήγαινε, μεσούσης της κρίσης στην Ελλάδα ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, σε αντιευρωπαϊκή διαδήλωση και παρακινούσε τους πολίτες να κάνουν κάτι» είπε ο Πούτιν. Η Μόσχα είχε καταγγείλει ως ανάμειξη την παρουσία του γερμανού τέως ΥΠΕΞ Γκ.Βέστερβελε σε αντικυβερνητική διαδήλωση στο Κίεβο στις αρχές Δεκεμβρίου.

Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Προκαλεί ίλιγγο το χρηματικό έπαθλο του φετινού Ρολάν Γκαρός (vids)

Αυξημένο 7.8% συγκριτικά με την περσινή σεζόν, με το συνολικό ποσό να φτάνει 53.5 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024