Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Οι ΗΠΑ σταματούν να κατασκοπεύουν ηγέτες συμμαχικών χωρών

Υπό το βάρος των αποκαλύψεων του πληροφοριοδότη Έντουαρντ Σνόουντεν, ο αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να παρακολουθούν τους ηγέτες συμμαχικών χωρών και θα περιορίσουν το εύρος του διαβόητου προγράμματος της NSA.

Υπό το βάρος των αποκαλύψεων του πληροφοριοδότη Έντουαρντ Σνόουντεν, ο αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να παρακολουθούν τους ηγέτες συμμαχικών χωρών και θα περιορίσουν το εύρος του διαβόητου προγράμματος της NSA.

Σύμφωνα με αναλυτές που παρακολουθούν την υπόθεση στα αμερικανικά μέσα, ορισμένες από τις αλλαγές που παρουσίασε ο Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο θα ισχύσουν άμεσα, ενώ άλλες θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτη και ίσως πρέπει να πάρουν έγκριση από το Κογκρέσο.

Ο Ομπάμα κατέστησε σαφές ότι προσπαθεί να κρατήσει μια ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της ιδιωτικότητας και τη συλλογή δεδομένων που θεωρούνται πολύτιμα: «Η αναμόρφωση που προτείνω σήμερα θα πρέπει να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των αμερικανών πολιτών στην προστασία των δικαιωμάτων τους, ακόμα κι αν οι υπηρεσίες συλλογής πληροφοριών και επιβολής του νόμου διατηρούν τα εργαλεία που απαιτούνται για να μας κρατήσουν ασφαλείς» είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει την Άνγκελα Μέρκελ και άλλους ξένους ηγέτες, των οποίων οι επικοινωνίες παρακολουθούνταν συστηματικά από τις ΗΠΑ, ο Ομπάμα δεσμεύτηκε ότι θα σταματήσει η παρακολούθηση των «στενών φίλων και συμμάχων στο εξωτερικό». Ο Λευκός Οίκος, πάντως, δεν δημοσιοποιεί τη λίστα των χωρών που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία.

Ο Ομπάμα πρόκειται επίσης να εκδώσει οδηγία που περιγράφει σε ποιες περιπτώσεις μπορεί η κυβέρνηση να συλλέγει δεδομένα. Η οδηγία θα απαγορεύει τη συλλογή πληροφοριών με στόχο την καταστολή επικρίσεων, την εξασφάλιση ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων για αμερικανικές επιχειρήσεις, ή για διακρίσεις με βάση τη φυλή ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Ο Ομπάμα προτείνει επίσης να επεκταθούν και στους πολίτες ξένων χωρών ορισμένα από τα μέτρα προστασίας που απολαμβάνουν οι αμερικανοί πολίτες. Μεταξύ άλλων, ζητά από τους αρμόδιους φορείς να καθορίσουν για πόσο χρόνο θα αποθηκεύονται τα δεδομένα και σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται η χρήση τους.

Μεταδεδομένα

Όσον αφορά τους ίδιους τους αμερικανούς πολίτες, η NSA θα πρέπει στο εξής να ζητά άδεια από μυστικό δικαστήριο προκειμένου να συλλέγει τα μεταδεδομένα επικοινωνιών.

Οι καταγραφές αυτές περιλαμβάνουν για για παράδειγμα τη διάρκεια της κλήσης και τους τηλεφωνικούς αριθμούς που συμμετείχαν, όχι όμως και το περιεχόμενο της επικοινωνίας. Σήμερα, τα μεταδεδομένα αυτά αποθηκεύονται από την ίδια την κυβέρνηση, ο Ομπάμα όμως ζητά τώρα να ανατεθεί αυτό το έργο σε έναν ανεξάρτητο φορέα, ο οποίος όμως μένει να καθοριστεί.

Ακόμα, η κυβέρνηση σκοπεύει να επιτρέψει στους παρόχους να αποκαλύπτουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα αιτήματα που δέχονται από κυβερνητικές υπηρεσίες προκειμένου να παραδώσουν δεδομένα για τους χρήστες τους. Ήταν κάτι που ζητούσαν όλες οι μεγάλες εταιρείες που ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο Σνόουντεν, μεταξύ άλλων οι Microsoft, Yahoo! και Google.

Ο Ομπάμα, τέλος, πρότεινε να ζητείται η γνώμη ειδικών σε περιπτώσεις που προκύπτουν νέα θέματα όσον αφορά τη χρήση και συλλογή δεδομένων.

Σκοπεύει επίσης να διορίσει έναν ανώτερο αξιωματούχο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος θα συντονίζει διπλωματικά θέματα που αφορούν την τεχνολογία και τη συλλογή δεδομένων.

EE: περιμένουμε συγκεκριμένες ενέργειες

Οι δεσμεύσεις του Μπαράκ Ομπάμα είναι «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» σχολίασε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βίβιαν Ρέντινγκ, επισημαίνοντας όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση περιμένει συγκεκριμένες πράξεις,

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε τον Νοέμβριο να γίνουν ενέργειες για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Οι δηλώσεις του προέδρου Ομπάμα είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» είπε η Ρέντινγκ, αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης.

«Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι μη αμερικανοί πολίτες θα επωφεληθούν από τα μέτρα προστασίας κατά της κατασκοπείας, όμως περιμένω να δω αυτές τις δεσμεύσεις να συγκεκριμενοποιηθούν με νόμους» τόνισε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Εκεί που τελειώνουν οι λέξεις… (vid)

Ο Ολυμπιακός του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Και μια ποδοσφαιρική ιστορία που δεν ξέρεις αν συμβαίνει ή αν την ονειρεύεσαι με τα μάτια ανοιχτά…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024