Τρίτη 21 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το «φλερτ» του Oλάντ, οι παπαράτσι και το ερώτημα του ποιος φέρνει τα κρουασάν

Το «φλερτ» του Oλάντ, οι παπαράτσι και το ερώτημα του ποιος φέρνει τα κρουασάν

Πολιτικοί από όλα τα στρατόπεδα, μαζί με τα άρθρα του λεγόμενου «σοβαρού» Τύπου, εκφράζουν την υποστήριξή τους στον Φρανσουά Ολάντ που δηλώνει εξοργισμένος με την κίνηση του σκανδαλοθηρικού Closer να δημοσιεύεσει φωτογραφίες που υποτίθεται επιβεβαιώνουν τη σχέση του με την ηθοποιό Ζουλί Γκαγέ. Το ερώτημα όμως μένει: Ακόμη και στη Γαλλία, μπορεί η φήμη μίας σχέσης να βλάψει έναν ήδη αποδυναμωμένο πρόεδρο;

Πολιτικοί από όλα τα στρατόπεδα, μαζί με τα άρθρα του λεγόμενου «σοβαρού» Τύπου, εκφράζουν την υποστήριξή τους στον Φρανσουά Ολάντ που δηλώνει εξοργισμένος με την κίνηση του σκανδαλοθηρικού Closer να δημοσιεύσει φωτογραφίες που υποτίθεται επιβεβαιώνουν τη σχέση του με την ηθοποιό Ζουλί Γκαγέ. Το ερώτημα όμως μένει: Ακόμη και στη Γαλλία, μπορεί η φήμη μίας σχέσης να βλάψει έναν ήδη αποδυναμωμένο πρόεδρο;

Η φημολογία για την σχέση του 59χρονου Ολάντ με την 41 χρονη ηθοποιό είχε κυκλοφορήσει πριν από μερικούς μήνες, αλλά είχε πάρει περιορισμένη έκταση -έστω κι αν η ίδια η Γκαγέ είχε απειλήσει με μηνύσεις μπλόγκερ που την διέδωσαν.

Η απόφαση όμως του περιοδικού Closer να βγάλει την Παρασκευή επτασέλιδο φωτογραφικό αφιέρωμα που εκθέτει τον γάλλο ηγέτη είναι άλλης τάξης κίνηση και ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου με το Μέγαρο των Ηλυσίων. Ο Ολάντ σήκωσε το γάντι, και προειδοποίησε ότι εξετάζει να κινηθεί δικαστικά.

Στις αναφορές υπογραμμιζόταν ότι ο Ολάντ «συναντά» την σχέση του με τη συνοδεία μόνο ενός σωματοφύλακα (τον οποίο, επιπλέον, στέλνει να φέρνει και κρουασάν, όπως φρόντιζε να υπογραμμίζει το περιοδικό). Κάτι τέτοιο επισήμαινε το Closer θέτει ζήτημα ασφαλειας του προέδρου -και, έμμεσα, υποτίθεται ότι νομιμοποιεί την ενασχόληση του περιοδικού με την υπόθεση, επειδή έχει πολιτική σημασία.

Ενδιάμεσα, το περιοδικό έριξε την είδηση από την ιστοσελίδα του, αλλά το έντυπο είχε ήδη κυκλοφορήσει. Σε αντίθεση επίσης με την προηγούμενη φορά, τώρα η φήμη κυκλοφόρησε ευρέως στο διεθνή Τύπο.

«Ο πρόεδρος εξοργίστηκε με την παραβίαση της ιδιωτικής του ζωής, στην οποία έχει δικαίωμα όπως κάθε πολίτης» διαμήνυσαν οι περίφημοι «κύκλοι» του προέδρου το πρωί της Παρασκευής. Αυτό δεν μοιάζει με διάψευση της αναφοράς, και υπάρχει λόγος: Ο Ολάντ δεν θέλει να παίξει το παιχνίδι των παπαράτσι και αρνείται να μπει στη διαδικασία επιβεβαιώσεων ή διαψεύσεων.

Αντιθέτως, το ζήτημα τίθεται πρωτίστως στην βάση της προσβολής της ιδιωτικής ζωής -εδώ, τις εξηγήσεις πρέπει να τις δώσει το ίδιο το Closer. Και, θα μπορούσε να πει κανείς, δίκαια: Η Γαλλία δεν σκανδαλίζεται εύκολα από μία προεδρική σχέση, και μάλιστα ενός προέδρου που, σε τελική ανάλυση, δεν είναι καν παντρεμένος (ο Ολάντ έχει τέσσερα παιδιά με την πρώην σύντροφό του, όχι σύζυγο, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, και η νυν Βαλερί Τριερβελέρ είναι μόνο «άτυπα» η Πρώτη Κυρία).

Ο γαλλικός τύπος συντάσσεται με αυτήν την άποψη. Η Liberation αγνόησε το θέμα επιδεικτικά μέχρι τις δηλώσεις από την γαλλική προεδρία, και τότε ακόμη επισήμανε ότι ο μόνος λόγος που ασχολείται είναι ακριβώς «επειδή ο πρόεδρος αναφέρθηκε στην υπόθεση, κι όχι το περιοδικό».

Το site της Figaro έχει δημοσκόπηση για το θέμα, αλλά το ερώτημα δεν είναι εάν ο πρόεδρος υπήρξε άτακτος: «Έχει το δικαίωμα το Closer να δημοσιεύει φωτογραφίες της προσωπικής ζωής του προέδρου;» ρωτάει.

Το ζήτημα όμως είναι τι γνώμη έχουν οι Γάλλοι. Το 82% των επισκεπτών της εφημερίδας απαντά «ναι».

Ο κίνδυνος είναι, όπως ενδεικτικά αναφέρει το γερμανικό Spiegel, ο Ολάντ να φανεί ότι μοιάζει όλο και περισσότερο με τον Σαρκοζί (η σχέση του με την Μπρούνι είχε ξεκινήσει με ανάλογο τρόπο).

Η φθίνουσα δημοτικότητα του Ολάντ, με φόντο τις συνεχιζόμενες αδυναμίες της γαλλικής οικονομίας, την κατάσταση στην αγορά εργασίας, την απώλεια πολιτικής πυξίδας σε θέματα όπως το μεταναστευτικό συσσωρεύουν τα προβλήματα στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Ολάντ έχει προγραμματίσει εδώ και καιρό συνέντευξη Τύπου για την ερχόμενη Τρίτη, σε (άλλη μία) προσπάθεια να ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Τουλάχιστον μέχρι τότε, όπως γράφει η Monde επικαλούμενη συνεργάτες του, φαίνεται πως δεν πρόκειται να αναφερθεί στην υπόθεση της «σχέσης» του με την ηθοποιό. Η πορεία που θα έχει το ζήτημα θα αρχίσει να φαίνεται από το εάν κάποιος δημοσιογράφος σηκώσει το χέρι για να κάνει την «ερώτηση Γκαγέ» και τι αντίδραση θα εισπράξει.

Βασίλης Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μίχαλ Ζεβλάκοφ στο in: «Ξεκινά μια νέα μεγάλη εποχή για τον Ολυμπιακό – Χάρηκα πολύ με την πορεία της ομάδας»

Ο παλαίμαχος αμυντικός του Ολυμπιακού, Μίχαλ Ζεβλάκοφ μίλησε στο in για τον τελικό του Confernece League κι έστειλε μήνυμα στους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Μαϊου 2024