Τρίτη 21 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σαρόν: Γενναίος για το Ισραήλ, εγκληματίας για τους Παλαιστίνιους

Σαρόν: Γενναίος για το Ισραήλ, εγκληματίας για τους Παλαιστίνιους

Η είδηση του θανάτου του Αριέλ Σαρόν, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε διαφορετικά σχόλια στη Μέση Ανατολή. Η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του Ισραήλ έκανε λόγο για έναν θαρραλέο πολεμιστή, η μνήμη του οποίου θα μείνει χαραγμένη στην καρδιά του έθνους. Τη λύπη τους που ο Σαρόν δεν δικάστηκε για εγκλήματα πολέμου εξέφρασαν οι Παλαιστίνιοι. Τη Δευτέρα η κηδεία του.

Η είδηση του θανάτου του Αριέλ Σαρόν, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε διαφορετικά σχόλια στη Μέση Ανατολή.

O Σαρόν θα κηδευτεί δημοσία δαπάνη κοντά στο κτήμα του στο νότιο Ισραήλ τη Δευτέρα, όπως μετέδωσε το Δεύτερο Κανάλι της ισραηλινής τηλεόρασης.

Η σορός του Σαρόν θα εκτεθεί σε δημόσιο προσκύνημα στην Κνέσετ, το πρωί της Κυριακής. Στην κηδεία του πρώην πρωθυπουργού αναμένεται να παραστούν πολλοί εν ενεργεία και πρώην αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

Ο Σαρόν είχε εκφράσει την επιθυμία να ταφεί πλάι στη σύζυγό του Λίλι, η οποία είχε πεθάνει από καρκίνο το 2000.

Τις ΗΠΑ θα εκπροσωπήσει ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ο αγαπημένος μου φίλος Αρίκ (υποκοριστικό του Αριέλ) Σαρόν έχασε σήμερα την τελευταία μάχη, σημείωσε ο πρόεδρος Σιμόν Πέρες σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τον θάνατο του Σαρόν.

«Ο Αρίκ ήταν ένας θαρραλέος στρατιώτης και ένας τολμηρός ηγέτης που αγαπούσε το έθνος του και αγαπιόταν από το έθνος του» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έκανε λόγο για έναν θαρραλέο πολεμιστή, η μνήμη του οποίου θα μείνει χαραγμένη στην καρδιά του έθνους.

«Το Κράτος του Ισραήλ υποκλίνεται μπροστά στην απώλεια του πρώην πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν» αναφέρει ο Νετανιάχου, εκφράζοντας τη βαθιά του οδύνη.

«Ήταν ένας θαρραλέος πολεμιστής και ένας σπουδαίος στρατιωτικός ηγέτης, ένας από τους πιο σπουδαίους των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

» Και όταν αποστρατεύτηκε συνέχισε να εργάζεται για το Ισραήλ, παίζοντας σημαντικό ρόλο σε πολλές κυβερνήσεις και βεβαίως ως ο 11ος πρωθυπουργός του Ισραήλ» καταλήγει στην ανακοίνωσή του.

Ο υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιαλόν, ο οποίος ήταν αντίθετος στην αποχώρηση από την Λωρίδα της Γάζας για την οποία είχε δώσει εντολή ο Σαρόν το 2005, στάθηκε ιδιαίτερα στην εμπειρία και τις ηγετικές ικανότητες του Σαρόν, «παρά τις διαφορές απόψεων» που είχαν μεταξύ τους.

Διαφορετικά ήταν τα συναισθήματα στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Κορυφαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν τη λύπη τους που ο Σαρόν δεν οδηγήθηκε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου.

Ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, εκπρόσωπος της Χαμάς, η οποία βρίσκεται στην εξουσία στη Γάζα, υπογράμμισε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι ο θάνατος του Σαρόν αποτελεί «το παράδειγμα για όλους τους τυράννους».

Ο λαός μας ζει μια ιστορική στιγμή με τον χαμό αυτού του εγκληματία τα χέρια του οποίου ήταν γεμάτα με το αίμα των Παλαιστινίων και των ηγετών τους, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, ο ιδρυτής της οποίας, ο Άχμαντ Γιασίν, δολοφονήθηκε το 2004 από τον ισραηλινό στρατό κατόπιν εντολής του Σαρόν.

«Σήμερα βρίσκεται στα χέρια του Θεού» δήλωσε ο Τζαμάλ Μουχάισεν, μέλος της κεντρικής επιτροπής της Φάταχ, σε δηλώσεις του στο Γερμανικό Πρακτορείο από την Ραμάλα.

Παλαιστίνιοι πρόσφυγες οι οποίοι ζουν σε καταυλισμό στο Λίβανο πυροβόλησαν στον αέρα πανηγυρίζοντας για το θάνατο του Σαρόν.

Πυρά αυτομάτων όπλων ακούστηκαν σε όλο τον καταυλισμό Άιν αλ Χέλουα, στο νότιο Λίβανο, όπου ζουν περίπου 70.000 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Τα νέα για Ορτέγκα και η αποθέωση του Ποντένσε

Οι εξελίξεις με τον Αργεντίνο μπακ ενόψει τελικού Conference με την Φιορεντίνα και τα αποθεωτικά σχόλια των παικτών του Ολυμπιακού για τον Ποντένσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Μαϊου 2024