Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Αθώα» η αστυνομία για το φόνο που οδήγησε στις ταραχές του Λονδίνου

«Αθώα» η αστυνομία για το φόνο που οδήγησε στις ταραχές του Λονδίνου

Το σώμα των ενόρκων του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου δικαιολογεί κατά πλειοψηφία την αστυνομία για το θανάσιμο πυροβολισμό του 29χρονου Μαρκ Ντάγκαν στο Τότεναμ του βόρειου Λονδίνου τον Αύγουστο του 2011, ο οποίος οδήγησε σε γενικευμένη ανάφλεξη και τις μεγαλύτερες ταραχές στη σύγχρονη ιστορία της Αγγλίας. Οι ένορκοι αποφάνθηκαν με πλειοψηφία 8 προς 2 πως ο Μαρκ Ντάγκαν «σκοτώθηκε νομίμως», παρόλο που κατέληξαν ότι δεν κρατούσε όπλο όταν πυροβολήθηκε. Σοκ και οργή στην οικογένεια του 29χρονου.

Το σώμα των ενόρκων του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου δικαιολογεί κατά πλειοψηφία την αστυνομία για το θανάσιμο πυροβολισμό του 29χρονου Μαρκ Ντάγκαν στο Τότεναμ τον Αύγουστο του 2011, ο οποίος οδήγησε σε γενικευμένη ανάφλεξη και τις μεγαλύτερες ταραχές στη σύγχρονη ιστορία της Αγγλίας.

Οι ένορκοι αποφάνθηκαν με πλειοψηφία 8 προς 2 πως ο Μαρκ Ντάγκαν «σκοτώθηκε νομίμως», παρόλο που κατέληξαν ότι δεν κρατούσε στα χέρια του όπλο όταν περικυκλώθηκε από την αστυνομία και δέχτηκε δύο σφαίρες στο βόρειο Λονδίνο.

Το σώμα των ενόρκων, επτά γυναίκες και τρεις άνδρες, απεφάνθη κατά πλειοψηφία ότι ο Ντάγκαν «πέταξε» το όπλο από το ταξί στο οποίο επέβαινε όταν ένοπλοι αστυνομικοί ανάγκασαν το όχημα να σταματήσει. Ένα όπλο βρέθηκε περίπου 6 μέτρα από το σημείο του πυροβολισμού.

Η οικογένεια του Μαρκ Ντάγκαν αντέδρασε με σοκ, οργή και αγανάκτηση ακούγοντας την ετυμηγορία, την οποία χαρακτήρισε στρεβλή δεδομένου ότι αναγνωρίζεται από τους ενόρκους πως ο 29χρονος δεν κρατούσε όπλο όταν σκοτώθηκε.

Η μητέρα του, Παμ, λιποθύμησε στο δικαστήριο και ο αδελφός του Μάρλον φώναζε προς το σώμα των ενόρκων καθώς αποχωρούσε από την αίθουσα. Έξω από το δικαστήριο ο άλλος αδελφός του Μαρκ Ντάγκαν, Σον Χαλ, έλεγε με δάκρυα: «Είναι αδιανόητο. Είναι το μόνο που μπορώ να πω προς το παρόν».

«Η ζωή ενός μαύρου δεν αξίζει τίποτα» φώναζε ταυτόχρονα ένας άνδρας.

Η θεία του Ντάγκαν, Κάρολ, δήλωσε ότι ο ανιψιός της «εκτελέστηκε», ενώ η συνήγορος της οικογένειας Μάρσα Ουίλις Στιούαρτ δήλωσε επίσης ότι βρίσκεται σε κατάσταση σοκ και δεν μπορεί να πιστέψει την έκβαση της υπόθεσης.

«Την 4η Αυγούστου 2011 ένας άοπλος άνδρας πυροβολήθηκε στο Τότεναμ. Σήμερα είχαμε αυτό που μπορούμε μόνο να αποκαλέσουμε στρεβλή ετυμηγορία. Το σώμα των ενόρκων κατέληξε ότι δεν είχε όπλο στο χέρι και πάλι πυροβολήθηκε θανάσιμα. Για εμάς αυτός είναι παράνομο» δήλωσε η συνήγορος υπεράσπισης.

Οι Βρετανοί αστυνομικοί σταμάτησαν τον 29χρονο στη διάρκεια επιχείρησης με βάση πληροφορίες ότι ήταν μέλος συμμορίας και είχε παραλάβει ένα όπλο.

Τον παρακολουθούσαν πιστεύοντας πως σκόπευε να παραλάβει όπλο από έναν άλλον άνδρα, τον Κέβιν-Χάτσινσον-Φόστερ, και στη συνέχεια να κατευθυνθεί στην Μπρόουντγουοτερ Φαρμ, επίσης στο Τότεναμ.

Ο Χάτσινσον-Φόστερ έχει κριθεί έκτοτε ένοχος για την προμήθεια του όπλου.

Οι ένορκοι ανέφεραν ότι η αστυνομία δεν έπραξε τα δέοντα για να συγκεντρώσει και να αντιδράσει στις πληροφορίες για την πιθανότητα ο Μαρκ Ντάγκαν να κατευθυνόταν για να παραλάβει όπλο από τον προαναφερθέντα.

Εκτίμησαν, όμως, ότι οι αξιωματικοί σταμάτησαν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο 29χρονος σε τοποθεσία και με τρόπο που «ελαχιστοποιούσε στο μέγιστο δυνατό βαθμό την πιθανή προσφυγή σε θανάσιμη βία», όπως μεταδίδουν Guardian και BBC.

Ο πυροβολισμός με τον οποίο έπεσε τελικά νεκρός ο Μαρκ Ντάγκαν στις 4 Αυγούστου του 2011 οδήγησε στις χειρότερες ταραχές στη σύγχρονη ιστορία της Αγγλίας. Πυροδοτήθηκε γενικευμένη ανάφλεξη και πρωτοφανή επεισόδια. Εμπρησμοί και λεηλασίες σάρωσαν επί ημέρες τη χώρα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024