Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Παράθυρο» για νέες δίκες των αξιωματικών ανοίγει ο Ερντογάν

«Παράθυρο» για νέες δίκες των αξιωματικών ανοίγει ο Ερντογάν

Άνοιγμα στο στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας έκανε ο Ταγίπ Ερντογάν σε μια περίοδο που η κυβέρνησή του συγκλονίζεται από το σκάνδαλο με τις μίζες. Λίγο προτού αναχωρήσει για περιοδεία στην Ασία, ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι «γίνονται εργασίες», ώστε να επανεξεταστούν οι υποθέσεις «Εργκένεκον» και «Βαριοπούλα», που οδήγησαν στη φυλακή εκατοντάδες αξιωματικούς.

Άνοιγμα στο στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας έκανε ο Ταγίπ Ερντογάν σε μια περίοδο που η κυβέρνησή του συγκλονίζεται από το σκάνδαλο με τις μίζες.

Λίγο προτού αναχωρήσει για περιοδεία στην Ασία, ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι «γίνονται εργασίες», ώστε να επανεξεταστούν οι υποθέσεις «Εργκένεκον» και «Βαριοπούλα», που οδήγησαν στη φυλακή εκατοντάδες αξιωματικούς.

«Είμαστε ευνοϊκά διακείμενοι όσον αφορά μια επανεξέταση» δήλωσε στους δημοσιογράφους. Ερωτηθείς για το τι σκέπτεται να κάνει η κυβέρνησή του, ο Ερντογάν παρέμεινε ασαφής όσον αφορά τους δικαστικούς όρους μιας νέας διαδικασίας, υπογράμμισε ωστόσο ότι «γίνονται εργασίες» στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Θα πρέπει καταρχήν να εγκαθιδρύσουμε μια δικαστική βάση για μια νέα δίκη» εξήγησε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα έχει την υποστήριξη της αντιπολίτευσης στην Εθνοσυνέλευση.

Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της Ένωσης Δικηγόρων (TBB), Μετίν Φεϊζίογλου, συναντήθηκε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον πρωθυπουργό, στους οποίους υπέβαλε σειρά νομικών προτάσεων προς όφελος των καταδικασθέντων στρατιωτικών.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την κατάθεση αγωγής από το Γενικό Επιτελείο των τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων για επανεξέταση των δύο πολύκροτων δικών, που οδήγησαν εκατοντάδες αξιωματικούς στη φυλακή.

Η πρωτοβουλία του Στρατού παρουσιάστηκε από τους πολιτικούς παρατηρητές ως μια έμπρακτη συμμαχία με την κυβέρνηση Ερντογάν κατά του κινήματος του Γκιουλέν, το οποίο θεωρείται ως η πηγή αυτών των δικών.

Όσον αναφορά το σκάνδαλο με τις μίζες, αυτό προκάλεσε ήδη τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Ο ίδιος ο Ερντογάν μιλά για «βρώμικο παιχνίδι» και συνωμοσία σε βάρος του.

Παραλήπτης των μηνυμάτων του πρωθυπουργού είναι κυρίως ο ισλαμιστής κληρικός Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.

Για τον Ερντογάν «υποδεικνύεται» -χωρίς να κατονομάζεται ως υποκινητής- της έρευνας για τα σκάνδαλα.

Αλλά και ο Γκιουλέν σηκώνει το γάντι, μιλώντας για «ψεύτες» -εννοώντας, χωρίς να κατονομάζει, τον Ερντογάν.

Οι αντεγκλήσεις Ερντογάν και Γκιουλέν, με τον δεύτερο να έχει μέχρι πρότινος σημαντική επιρροή στο τμήμα των ψηφοφόρων που κλίνουν προς τους ισλαμιστές, έχουν φτάσει ακόμη και σε κατάρες (με μόνο πρόσχημα το ότι ο ένας δεν κατονομάζει τον άλλον).

«Εκείνοι που λένε τους μουσουλμάνους ‘συμμορία’, ‘ληστές’, ‘δίκτυο’ και τους θεωρούν γορίλες, πιθήκους που έχουν καταφύγει στις φωλιές τους, αυτά δεν είναι παρά αντανάκλαση σαπισμένου τρόπου σκέψης» είπε ο Γκιουλέν σε νέο ηχογραφημένο μήνυμά του.

«Ο θεός βλέπει τους ψεύτες» προειδοποίησε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γερμανικό

Sports in

Ποιος είναι ο λόγος που ο Παναθηναϊκός θα παίξει στην «Aleksandar Nikolić Hall» με τη Μακάμπι

Ο λόγος που τα δύο παιχνίδια των playoffs της EuroLeague ανάμεσα σε Μακάμπι Τελ Αβίβ και Παναθηναϊκό θα γίνουν στη γνωστή «Χάλα Πιονίρ».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024