Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στον έλεγχο μαχητών της Αλ Κάιντα η Φαλούτζα του Ιράκ

Στον έλεγχο μαχητών της Αλ Κάιντα η Φαλούτζα του Ιράκ

Η ιρακινή κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο της Φαλούτζα, η οποία βρίσκεται πλέον στα χέρια τζιχαντιστών, δήλωσε αξιωματούχος της δυτικής επαρχίας αλ-Άνμπαρ όπου μαίνονται επί ημέρες σφοδρές μάχες μεταξύ του ιρακινού στρατού και ένοπλων εξτρεμιστών. Μαχητές του «Ισλαμικού κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε», οργάνωσης συνδεόμενης με την Αλ Κάιντα, έχουν θέσει επίσης υπό τον έλεγχό τους τμήματα της πόλης Ραμάντι.

Η ιρακινή κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο της Φαλούτζα, η οποία βρίσκεται πλέον στα χέρια τζιχαντιστών, δήλωσε αξιωματούχος της δυτικής επαρχίας αλ-Άνμπαρ όπου μαίνονται επί ημέρες σφοδρές μάχες μεταξύ ιρακινού στρατιωτών και ένοπλων εξτρεμιστών.

Μαχητές του «Ισλαμικού κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε», οργάνωσης συνδεόμενης με την Αλ Κάιντα, έχουν θέσει επίσης υπό τον έλεγχό τους πολλούς τομείς της πόλης Ραμάντι, 100 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης.

«Η Φαλούτζα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε» δήλωσε το Σάββατο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της επαρχίας Αλ-Άνμπαρ το Σάββατο.

Κατά τον ίδιο, οι τομείς γύρω από την πόλη, η οποία βρίσκεται 60 χλμ δυτικά της Βαγδάτης, παραμένουν στα χέρια της τοπικής αστυνομίας.

Μαχητές της Αλ Κάιντα έχουν καταλάβει στρατιωτικό εξοπλισμό που είχε διαθέσει το σώμα των Αμερικανών πεζοναυτών στην αστυνομία της Φαλούτζα, το αρχηγείο της οποίας έχει καταληφθεί, όπως δήλωσε τοπικός δημοσιογράφος της επαρχίας Άνμπαρ στο δίκτυο Bloomberg.

Το Σάββατο δεν υπήρχαν κυβερνητικές δυνάμεις εντός της Φαλούτζα και οι συγκρούσεις έχουν επικεντρωθεί σε λεωφόρο που συνδέει την πόλη με τη Βαγδάτη.

Η επαρχία αλ-Άνμπαρ αποτελεί προπύργιο των σουνιτών που αντιτίθενται στον σιίτη πρωθυπουργό Νούρι αλ-Μαλίκι, και οι οποίοι κηρύσσουν τώρα τη Φαλούτζα «ισλαμικό κράτος».

Οι συγκρούσεις μεταξύ τζιχαντιστών και δυνάμεων ασφαλείας ξέσπασαν την περασμένη Δευτέρα μετά τη διάλυση ενός καταυλισμού σουνιτών αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο Ραμάντι, τον οποίο οι ιρακινές αρχές είχαν χαρακτηρίσει «κρησφύγετο της Αλ Κάιντα».

Στη συνέχεια οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν στη γειτονική Φαλούτζα.

Η επαρχία αλ Άνμπαρ, στην οποία η πλειονότητα των κατοίκων είναι σουνίτες, αποτελεί εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο ένα από τα προπύργια της αμφισβήτησης του αλ-Μαλίκι, ο οποίος κατηγορείται ότι μονοπωλεί την εξουσία και περιθωριοποιεί την σουνιτική κοινότητα.

Οι συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και πολιτοφυλάκων που την στηρίζουν από τη μία πλευρά και μαχητών του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε από την άλλη οδήγησαν την Παρασκευή στο θάνατο περισσότερων από 100 ατόμων στο Ραμάντι και τη Φαλούτζα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτός έκανε άνω – κάτω την Άστον Βίλα

Ο Αλβανός επιθετικός, Έρνεστ Μούτσι προκάλεσε πολλά προβλήματα στην άμυνα της αγγλικής ομάδας και η Μπεσίκτας πλήρωσε δέκα εκατ. ευρώ στην Λέγκια για να τον αποκτήσει

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024