Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μνημόνιο τέλος στην Ιρλανδία, αλλά η γιορτή αναβάλλεται...

Μνημόνιο τέλος στην Ιρλανδία, αλλά η γιορτή αναβάλλεται…

Η Ιρλανδία έγινε και επισήμως την Κυριακή η πρώτη από τις χώρες της Ευρωζώνης που έχουν υπογράψει συμφωνίες διάσωσης, η οποία βγαίνει από το μνημόνιο, όμως η «γιορτή» για την επιτυχία της αναβάλλεται δεδομένου ότι η λιτότητα συνεχίζεται.

Η Ιρλανδία έγινε και επισήμως την Κυριακή η πρώτη από τις χώρες της Ευρωζώνης που έχουν υπογράψει συμφωνίες διάσωσης, η οποία βγαίνει από το μνημόνιο, όμως η «γιορτή» για την επιτυχία της αναβάλλεται δεδομένου ότι η λιτότητα συνεχίζεται.

Η χώρα των 4,6 εκατομμυρίων κατοίκων ανακτά την οικονομική και δημοσιονομική ανεξαρτησία της αφού το 2010 χρειάστηκε να προσφύγει σε διεθνές πρόγραμμα βοήθειας ύψους 85 δισ. ευρώ, όταν η στεγαστική φούσκα έπληξε βαθιά τον τραπεζικό τομέα της.

Την Ιρλανδία, η οποία έλαβε την τελευταία δόση του δανείου της από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Παρασκευή, ακολούθησαν άλλες τρεις χώρες της Ευρωζώνης που εντάχθηκαν σε μνημόνια: η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Κύπρος.

Η μοναδική «εκδήλωση» που έχει προγραμματίστηκε για τη συμβολική αυτή ημέρα είναι μία ομιλία του πρωθυπουργού Έντα Κένι προγραμματισμένη γύρω στις 23.30 το βράδυ, η οποία θα μεταδοθεί τηλεοπτικά.

Ο Κένι, ο οποίος κληρονόμησε το μνημόνιο όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία το 2011 και μαζί με αυτήν το βαρύ καθήκον να ξαναστήσει στα πόδια του τον «κελτικό τίγρη», τόνισε την περασμένη εβδομάδα ότι η αξιοπιστία της Ιρλανδίας στις αγορές έχει πλέον αποκατασταθεί.

Το διάγγελμά του αναμένεται πάντως ότι θα απευθύνεται περισσότερο στους Ιρλανδούς που πιέζονται από την αύξηση των φόρων και τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες επέβαλε η τρόικα (ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και λιγότερο στις αγορές.

«Θα ήταν λάθος εκ μέρους του πρωθυπουργού να αφήσει να εννοηθεί ότι η έξοδος από το μνημόνιο σηματοδοτεί το τέλος των προβλημάτων μας» προειδοποίησε στο κεντρικό άρθρο της την Κυριακή η εφημερίδα Irish Sunday Times. «Όπως και ο ασθενής που βγαίνει από την εντατική, χρειάζεται χρόνο για να αποκατασταθεί πλήρως η υγεία του» αναφέρει η εφημερίδα.

Εξάλλου, η έξοδος από το μνημόνιο μάλλον δεν προκαλεί ρίγη συγκίνησης στους Ιρλανδούς, αν λάβουμε υπόψη δημοσκόπηση που διενήργησε μέσω του Διαδικτύου ο ενημερωτικός ιστότοπος TheJournal.ie: από τους 2.000 συμμετέχοντες μόλις το 5% δήλωσαν ότι σήμερα αισθάνονται «πιο χαρούμενοι».

Για την Κυριακή δεν είχε προγραμματιστεί κάποια σημαντική, μεγάλη κινητοποίηση κατά της λιτότητας.

Η κυβέρνηση, η οποία πρόκειται να ανακοινώσει εντός της εβδομάδας τι προτίθεται να πράξει στο εγγύς μέλλον, δεν έκρυψε ότι τα μέτρα λιτότητας θα συνεχιστούν. «Πρέπει να συνεχίσουμε την ίδια πολιτική γιατί το έλλειμμα είναι πολύ υψηλό» προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024