Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αντίπαλες διαδηλώσεις διοργανώνονται στην καρδιά του Κιέβου

Αντίπαλες διαδηλώσεις διοργανώνονται στην καρδιά του Κιέβου

Υποστηρικτές και αντίπαλοι του ουκρανού προέδρου, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, θα πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις στο Κίεβο -σε απόσταση λίγων μέτρων η μία από την άλλη-, εν μέσω ανησυχιών για πιθανές συγκρούσεις. Ηγέτες της αντιπολίτευσης καλούν τους φιλοευρωπαίους διαδηλωτές να βρίσκονται σε εγρήγορση, φοβούμενοι ότι «προβοκάτορες» θα προσπαθήσουν να προκαλέσουν συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Υποστηρικτές και αντίπαλοι του ουκρανού προέδρου, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, θα πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις στο Κίεβο -σε απόσταση λίγων μέτρων η μία από την άλλη-, εν μέσω ανησυχιών για πιθανές συγκρούσεις.

Ακτιβιστές και κόμματα της αντιπολίτευσης ελπίζουν ότι χιλιάδες άνθρωποι θα λάβουν μέρος στην πορεία -που έχει ονομαστεί «Ημέρα Αξιοπρέπειας»- που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Ανεξαρτησίας.

Μάλιστα, αρκετοί διαδηλωτές παρέμειναν στην πλατεία όλο το βράδυ.

Υποστηρικτές του προέδρου της Ουκρανίας θα συγκεντρωθούν στο πάρκο Μαριίνσκι που βρίσκεται σε κοντινό σημείο.

Οι διαδηλώσεις στην Ουκρανία ξεκίνησαν μετά την απόφαση του Β.Γιανούκοβιτς να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης και ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ, γεγονός που προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις από φιλοευρωπαίους διαδηλωτές.

Τα οδοφράγματα γύρω από την περίμετρο της βασικής κατασκήνωσης των διαδηλωτών στην καρδιά του Κιέβου, έχουν ενισχυθεί, μετά τις προσπάθειες της αστυνομίας να τα σπάσει νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν καλέσει τους διαδηλωτές να παραμείνουν σε εγρήγορση, φοβούμενοι ότι «προβοκάτορες» -όπως λένε- θα προσπαθήσουν να προκαλέσουν συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών του Γιανούκοβιτς και αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί, μάλιστα, τις Αρχές ότι στέλνει ανθρώπους στο Κίεβο, για να συμμετάσχουν στην πορεία υπέρ της κυβέρνησης, παρέχοντάς τους ως αντάλλαγμα, χρήματα και τροφή.

Οι Αρχές το αρνούνται αυτό, αλλά ορισμένοι από τους συμμετέχοντες στην πορεία παραδέχθηκαν ότι τους ασκήθηκαν πιέσεις για να συμμετάσχουν.

Οπαδοί του προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στο Κίεβο σε απάντηση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται εδώ και αρκετές ημέρες μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μην υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Γιανούκοβιτς ισχυρίζεται ότι σκοπεύει να υπογράψει τη συμφωνία, αλλά έχει παραδεχθεί ότι δέχεται έντονες πιέσεις από τη Ρωσία για να ενταχθεί σε τελωνειακή ένωση με την ίδια και άλλες πρώην σοβιετικές χώρες.

Ο αμερικανός γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν σε ένδειξη υποστήριξης προς την αντιπολίτευση συναντήθηκε με ηγέτες της και συμμετείχε σε διαδηλώσεις στην πλατεία της Ανεξαρτησίας.

«Οι φιλοευρωπαίοι διαδηλωτές στην Μαϊντάν (όπως αποκαλείται η πλατεία της Ανεξαρτησίας), πραγματοποίησαν συγκέντρωση σε μια απίστευτη εκδήλωση πατριωτισμού» έγραψε ο ΜακΚέιν στο λογαριασμό του στο Twitter.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Για αυτό ο Μπαρτζώκας δεν χρησιμοποίησε καθόλου τον Μόουζες Ράιτ»

Ποιος είναι ο λόγος που ο Μόουζες Ράιτ δεν έπαιξε καθόλου στο Game 4 με την Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024