Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Συμφωνία στο Μεσανατολικό έως τον Απρίλιο «βλέπει» ο Τζον Κέρι

Συμφωνία στο Μεσανατολικό έως τον Απρίλιο «βλέπει» ο Τζον Κέρι

Παραμερίζοντας τις σκοτεινές προβλέψεις για αποτυχία του διακηρυγμένου στόχου της εξωτερικής πολιτικής του, ο Τζον Κέρι επέμεινε την Παρασκευή ότι διατηρείται η δέσμευση Ισραηλινών και Παλαιστινίων στην ειρηνευτική διαδικασία και εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία-πλαίσιο έως τον Απρίλιο του 2004. Παράλληλα, τόνισε ότι θα προχωρήσει ως είναι προγραμματισμένη η επόμενη φάση της απελευθέρωσης Παλαιστινίων κρατουμένων στα τέλη του έτους.

Παραμερίζοντας τις σκοτεινές προβλέψεις για αποτυχία του διακηρυγμένου στόχου της εξωτερικής πολιτικής του, ο Τζον Κέρι επέμεινε την Παρασκευή ότι διατηρείται η δέσμευση Ισραηλινών και Παλαιστινίων στην ειρηνευτική διαδικασία και εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία έως τον Απρίλιο. Παράλληλα, τόνισε ότι θα προχωρήσει ως είναι προγραμματισμένη η επόμενη φάση της απελευθέρωσης Παλαιστινίων κρατουμένων στα τέλη του έτους.

Μιλώντας κατά τη λήξη της δεύτερης επίσκεψής του στην περιοχή σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας, ο Κέρι ανέφερε ότι οι δύο πλευρές εργάζονται σε ένα πλαίσιο για μία τελική συμφωνία προς επίλυση των κεντρικών ζητημάτων στην καρδιά της σύγκρουσης που μετρά δεκαετίες.

«Αμφότερες οι πλευρές διατηρούν τη δέσμευσή τους να παραμείνουν στο τραπέζι του διαλόγου και να διαπραγματευτούν σκληρά κατά τη διάρκεια της περιόδου εννέα μηνών που ορίσαμε» δήλωσε ο Κέρι στους δημοσιογράφους μετά το πέρας των συναντήσεών του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ και τον Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα.

«Σε αυτή τη φάση δεν συζητάμε για οποιαδήποτε αλλαγή στον χρονοδιάγραμμα» τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, απορρίπτοντας αρνητικές εκτιμήσεις και από τις δύο πλευρές σχετικά με την πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων που αναβίωσαν τον Ιούλιο έπειτα από τριετές πάγωμα.

Η συγκεκριμένη δήλωση περί αλλαγής στον προγραμματισμό είχε στόχο κυρίως να καθησυχάσει τις παλαιστινιακές ανησυχίες ότι το Ισραήλ σκοπεύει να καθυστερήσει την επόμενη φάση απελευθέρωσης Παλαιστινίων κρατουμένων που έχει οριστεί για τα τέλη του έτους.

«Η επόμενη απελευθέρωση κρατουμένων αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 29 Δεκεμβρίου. Κι έτσι θα γίνει» υπογράμμισε.

«Παραμένουμε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να επιτύχουμε συμφωνία για το τελικό καθεστώς. Γιατί; Διότι είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι και για τις δύο πλευρές, και την περιοχή ευρύτερα, η ειρήνη μπορεί να επιφέρει τεράσια οφέλη» επέμεινε ο Κέρι κλείνοντας την επίσκεψή του που επικεντρώθηκε σε ζητήματα ασφαλείας.

Επιδίωξη των ΗΠΑ είναι να αποδεχτούν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι μία συμφωνία-πλαίσιο που θα αγγίζει όλα τα ακανθώδη ζητήματα -ασφάλεια, το μελλοντικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ και την τύχη των προσφύγων- και η οποία θα λειτουργήσει ως βάση για τελική ειρηνευτική συμφωνία.

Οι Παλαιστίνιοι φοβούνται, ωστόσο, ότι μία τέτοια προκαταρκτική συμφωνία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μία ακόμη φορά προκειμένου να βάλει πάγο στην προσπάθειά τους για την εγκαθίδρυση ανεξάρτητου κράτους στη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ -εδάφη που κατελήφθησαν από το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Τζον Κέρι στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη διαταράχθηκε από τις σφοδρές χιονοπτώσεις στη Μέση Ανατολή.

Στις συνομιλίες του με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς ήταν παρόν και ο απόστρατος Αμερικανός στρατηγός Τζον Άλεν.

Παλαιστινιακές πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters αναφέρουν ότι ο Άλεν, πρώην διοικητής των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, έχει καταρτίσει σχέδια που θα επιτρέψουν τη συνεχιζόμενη ισραηλινή στρατηγική παρουσία για τα επόμενα δέκα χρόνια στην Κοιλάδα του Ιορδάνη -κατά μήκος των ανατολικών συνόρων παλαιστινιακού κράτους.

Το Ισραήλ δηλώνει ότι είναι αναγκαία η παρουσία των στρατευμάτων του στην περιοχή για να εμποδίσουν την είσοδο όπλων και μαχητών στη Δυτική Όχθη που μπορεί να πραγματοποιήσουν επιθέσεις. Ο Μαχμούντ Αμπάς έχει απορρίψει το ενδεχόμενο αυτό, όμως έχει δηλώσει ότι θα αποδεχόταν την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων κατά μήκος της μεθορίου.

«Εργαζόμαστε σε μία προσέγγιση που θα εγγυάται ταυτόχρονα την ασφάλεια του Ισραήλ και θα σέβεται απόλυτα την παλαιστινιακή κυριαρχία» επισήμανε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η πτώση της Ποδοσφαιρικής Ρώμης

Η Γιουνάιτεντ είναι ένας ποδοσφαιρικός οργανισμός σε αποσύνθεση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024