Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το τελευταίο αντίο στον «Μαντίμπα» είπε η διεθνής κοινότητα

Το τελευταίο αντίο στον «Μαντίμπα» είπε η διεθνής κοινότητα

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Νοτίου Αφρικής, αλλά και 90 ηγέτες από όλο τον κόσμο είπαν το τελευταίο «αντίο» στον Νέλσον Μαντέλα, τον άνθρωπο που αψήφισε το Απαρτχάιντ, αλλά είχε και τη δύναμη να συγχωρέσει. Η τελετή έγινε υπό βροχή στο στάδιο FNB, όπου υπήρξε και μια ιστορική χειραψία: αυτή του Μπαράκ Ομπάμα με τον Ραούλ Κάστρο.

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Νοτίου Αφρικής, αλλά και 90 ηγέτες από όλο τον κόσμο είπαν το τελευταίο «αντίο» στον Νέλσον Μαντέλα, τον άνθρωπο που αψήφισε το Απαρτχάιντ, αλλά είχε και τη δύναμη να συγχωρέσει.

Η τελετή έγινε υπό βροχή στο στάδιο FNB κοντά στο Σοβέτο, όπου κάποτε ζούσε ο ίδιος ο ιστορικός ηγέτης της χώρας.

Κρατώντας ομπρέλες, σημαίες της Ν.Αφρικής, χορεύοντας και τραγουδώντας τραγούδια των αγώνων κατά το απαρτχάιντ το πλήθος γέμισε από νωρίς το στάδιο.

Ο Μαντέλα πρέπει να χαμογελά από τον ουρανό στη θέα του κόσμου που έχει συγκεντρωθεί για την επίσημη τελετή στο στάδιο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της οικογένειάς του, ο στρατηγός Ταντουξόλο Μαντέλα.

Το πλήθος δεν ήταν ιδιαίτερα θετικό όταν μπήκε στο Στάδιο ο πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα: αποδοκιμάστηκε, αφού είναι ακόμα πρόσφατη η διαμάχη που έχει ξεσπάσει για την ανακαίνιση της κατοικίας του που στοίχισε πολλά εκατομμύρια δολάρια.

Αντίθετα, ο πρώην πρόεδρος Τάμπο Μπέκι -που εξαναγκάστηκε από τον Ζούμα να εγκαταλείψει την εξουσία το 2008- καταχειροκροτήθηκε.

Ο πρόεδρος Ομπάμα και η Πρώτη Κυρία έφθασαν με καθυστέρηση στην τελετή, αλλά έτυχαν θερμότατης υποδοχής με χειροκροτήματα και επευφημίες από τις 40.000 έως 50.000 του κόσμου που είχαν λάβει τις θέσεις τους στο στάδιο.

Η καταρρακτώδης βροχή και το ασυνήθιστα για την εποχή κρύο δεν επηρέασαν τον κόσμο που έφθασε από όλες τις γωνιές της χώρας και του πλανήτη για να τιμήσει τη ζωή του Μαντέλα, με προσευχές, τραγούδια και δύο λόγια για τον τελευταίο αποχαιρετισμό.

Η τελετή άρχισε με μισή ώρα καθυστέρηση Το στάδιο, χωρητικότητας 94.000 χιλιάδων θέσεων, δεν σταματούσε να γεμίζει από τον κόσμο που έφθανε με κάθε μέσον.

Η τελετή αυτή αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις παγκόσμιων ηγετών στην πρόσφατη ιστορία. Τρεις πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ, ο Τζορτζ Ο. Μπους, ο Μπιλ Κλίντον, ο Τζίμι Κάρτερ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο αντιπρόεδρος της Κίνας Λι Γιουαντσάο, ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, ο πρόεδρος της Λιβύης.

Παίρνοντας τον λόγο ο Ομπάμα αποχαιρέτησε τον «γίγαντα της ιστορίας», που υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους ειρηνοποιούς στον κόσμο.

Είναι δύσκολο να πλέξεις το εγκώμιο οποιουδήποτε ανθρώπου, πόσο μάλλον ενός γίγαντα της ιστορίας που οδήγησε μια χώρα στη δικαιοσύνη, τόνισε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατήγγειλε τους ηγέτες που δηλώνουν «αλληλέγγυοι» στον αγώνα του οποίου ηγήθηκε ο Μαντέλα, αλλά καταστέλλουν κάθε αντιπολιτευόμενη φωνή.

Σε μικρή απόσταση από το βήμα όπου μιλούσε ο Ομπάμα ήταν εκπρόσωποι της Κίνας, ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε, κ.ά., των οποίων οι χώρες καταγγέλλονται συχνά από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μετά την τελετή η σορός του Νέλσον Μαντέλα θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα για τρεις ημέρες στην έδρα της κυβέρνησης στην Πρετόρια.

Το Σάββατο θα μεταφερθεί στο μικρό χωριό Κούνου, στη γη των προγόνων Κόζα του Μαντέλα, όπου και θα ενταφιασθεί δίπλα στους γονείς και στα τρία από τα παιδιά του.

Διαβάστε επίσης:

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Μονόδρομος» το VAR και στο μπάσκετ – Εφαρμογή στο τελευταίο κρίσιμο δίλεπτο και για όλες τις αποφάσεις

Μια είναι η λύση για να μπει τέλος σε «εμετικές» διαιτησίες, όπως αυτή που είδαμε στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024