Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών

Στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών

Στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου βρέθηκε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Γκίντο Βέστερβελε, εκφράζοντας τη στήριξη του Βερολίνου προς τους πολίτες που διαδηλώνουν υπέρ της προσέγγισης με την ΕΕ.  Οι Ουκρανοί «πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το μέλλον τους» δήλωσε την ίδια στιγμή ο Τζον Κέρι, ενώ τρεις πρώην πρόεδροι της Ουκρανίας συνυπέγραψαν ανοιχτή επιστολή δηλώνοντας αλληλέγγυοι προς τους διαδηλωτές.

Στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου βρέθηκε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Γκίντο Βέστερβελε, εκφράζοντας τη στήριξη του Βερολίνου προς τους πολίτες που διαδηλώνουν υπέρ της προσέγγισης με την ΕΕ. Οι Ουκρανοί «πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το μέλλον τους» δήλωσε την ίδια στιγμή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ενώ τρεις πρώην πρόεδροι της Ουκρανίας συνυπέγραψαν ανοιχτή επιστολή δηλώνοντας αλληλέγγυοι προς τους διαδηλωτές.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη μερικών ωρών στο Τσισινάου, χαιρέτισε την πρόσφατη μονογραφή παρόμοιας συμφωνίας σύνδεσης της Μολδαβίας με την ΕΕ. «Οι ΗΠΑ είναι βαθύτατα πεπεισμένες ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι ο καλύτερος δρόμος για τη Μολδαβία, για την ασφάλειά της και για την ευημερία της» σημείωσε.

«Στον ουκρανικό λαό, λέμε το ίδιο πράγμα: αξίζετε κι εσείς [να έχετε] τη δυνατότητα να επιλέξετε το μέλλον σας» υπογράμμισε ο Τζον Κέρι.

Και με το βλέμμα στη Ρωσία, προσέθεσε: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι κάθε χώρα πρέπει να είναι σε θέση να επιλέγει με ποιον θέλει να συνεργαστεί, που θέλει να διεξάγει τις οικονομικές της δραστηριότητες και με ποιον τρόπο θα φέρει σε πέρας τις υποθέσεις της χωρίς εξωτερική ανάμειξη και βεβαίως χωρίς εξωτερικές πιέσεις, οι οποίες έχουν έναν βαθύ αντίκτυπο στον λαό».

Η Μολδαβία και η Γεωργία, δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, προχώρησαν στην μονογραφή στις 29 Νοεμβρίου συμφωνιών σύνδεσης με την ΕΕ κατά την διάρκεια συνόδου κορυφής που διεξήχθη στο Βίλνιους. Η υπογραφή των συμφωνιών αυτών αναμένεται να γίνει εντός των προσεχών μηνών.

Αντιθέτως η Ουκρανία, και αυτή πρώην σοβιετική δημοκρατία, επιβεβαίωσε κατά την ίδια σύνοδο κορυφής την άρνησή της να συνάψει συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ.

Αυτή η μεταβολή του Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς, η οποία αποδόθηκε κυρίως σε πιέσεις από την Ρωσία, πυροδότησε μαζικές κινητοποιήσεις στην Ουκρανία αντιπολιτευόμενων που τάσσονται υπέρ της ΕΕ. Αυτές είναι οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις που γίνονται στην χώρα μετά την Πορτοκαλί Επανάσταση του 2004, η οποία έφερε τους φιλοδυτικούς στην εξουσία στο Κίεβο.

Ορισμένες από αυτές τις διαδηλώσεις διαλύθηκαν από την αστυνομία με την χρήση βίας. Την Πέμπτη, ωστόσο, χιλιάδες διαδηλωτές εξακολουθούν να βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο κέντρο του Κιέβου.

Σε μια ένδειξη της υποστήριξης της Γερμανίας προς τους διαδηλωτές, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Γκίντο Βεστερβέλε επισκέφθηκε την πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι οι υποστηρικτές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Ουκρανίας.

Την υποστήριξή τους προς τους διαδηλωτές εξέφρασαν εξάλλου σε ανοιχτή επιστολή τους και τρεις πρώην πρόεδροι της Ουκρανίας.

Ο Βεστερβέλε, ο οποίος έφτασε την Πέμπτη στην ουκρανική πρωτεύουσα, η οποία φιλοξενεί αύριο και μεθαύριο μια σύνοδο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), συναντήθηκε αμέσως με τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης μεταξύ των οποίων οι δύο αδελφοί Κλίτσκο, παγκόσμιοι πρωταθλητές της πυγμαχίας, οι οποίοι προπονούνται στην Γερμανία.

«Βρισκόμαστε εδώ ως Ευρωπαίοι στο σπίτι Ευρωπαίων. Οι πύλες της ΕΕ παραμένουν ανοιχτές. Η Ουκρανία ανήκει στην Ευρώπη και οι ευρωπαϊκές προτάσεις παραμένουν στην επικαιρότητα» δήλωσε σε δημοσιογράφους έπειτα από συνάντηση που είχε με την αντιπολίτευση.

Συνοδευόμενος από τους αδελφούς Κλίτσκο, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας κατέβηκε στην συνέχεια με τα πόδια στην πλατεία Ανεξαρτησίας, σύμβολο της Πορτοκαλί Επανάστασης, όπου βρισκόταν συγκεντρωμένο το πλήθος, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Μικόλα Αζάροφ είχε προειδοποιήσει ξανά την αντιπολίτευση κατά της συνέχισης των κινητοποιήσεών της.

Ωστόσο, τρεις πρώην πρόεδροι, οι οποίοι ανέβηκαν διαδοχικά στην εξουσία της Ουκρανίας μετά την ανεξαρτησία της το 1991, ο Λέονιντ Κραβτσούκ, ο Λέονιντ Κούτσμα και ο Βίκτορ Γιουστσένκο- εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις κινητοποιήσεις σε κοινή ανοιχτή τους επιστολή, στην οποία εκφράζουν «την αλληλεγγύη τους προς τις ειρηνικές ενέργειες εκατοντάδων χιλιάδων νεαρών Ουκρανών».

Οι κινητοποιήσεις αυτές «χαίρουν μιας άνευ προηγουμένου υποστήριξης» από την κοινωνία, επισημαίνουν οι τρεις πρώην πρόεδροι στην επιστολή τους, στην οποία υπογραμμίζουν ότι «η προσήλωση [των διαδηλωτών] στην ευρωπαϊκή επιλογή, στις δημοκρατικές αξίες, προκαλεί σεβασμό».

Στην υπουργική σύνοδο του ΟΑΣΕ που θα διεξαχθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Ουκρανία, παρά την πρόσφατη αυτή κρίση, θα μετάσχουν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο Γερμανός ομόλογός του Γκίντο Βεστερβέλε και περίπου 30 αντιπροσωπείες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Τι είπε ο Τσικίνιο για Κάρμο, Ιωαννίδη και τον διαιτητή του τελικού του Conference League

Ο Τσικίνιο έδωσε συνέντευξη σε Μέσο της Πορτογαλίας και μίλησε για αρκετά θέματα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024