Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Εξομάλυνση στην Ταϊλάνδη βλέπει ο στρατός και... αποκλείει πραξικόπημα

Εξομάλυνση στην Ταϊλάνδη βλέπει ο στρατός και… αποκλείει πραξικόπημα

Με την ένταση να έχει αποκλιμακωθεί τουλάχιστον προσωρινά στην Ταϊλάνδη -λόγω της διαταγής στην αστυνομία να κάνει πίσω και ενόψει της ημέρας «εθνικής ενότητας» που συνιστούν τα γενέθλια του βασιλιά την Πέμπτη- ο στρατός της χώρας υπογραμμίζει ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί σύντομα και... αποκλείει πραξικόπημα. Στους δρόμους παραμένουν οι διαδηλωτές, έχοντας συγκεντρωθεί στο κτίριο της κεντρικής αστυνομικής διοίκησης, λέγοντας πως οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.

Με την ένταση να έχει αποκλιμακωθεί τουλάχιστον προσωρινά στην Ταϊλάνδη -λόγω της διαταγής στην αστυνομία να κάνει πίσω και ενόψει της ημέρας «εθνικής ενότητας» που συνιστούν τα γενέθλια του βασιλιά την Πέμπτη- ο στρατός της χώρας υπογραμμίζει ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί σύντομα και… αποκλείει πραξικόπημα.

Στους δρόμους παραμένουν οι διαδηλωτές, έχοντας συγκεντρωθεί στο κτίριο της κεντρικής αστυνομικής διοίκησης, λέγοντας πως οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.

Την Τετάρτη, ο ναύαρχος Ναρόνγκ Πιπατανασάι τόνισε ότι «όλοι συμφωνούν πως οι στρατιωτικές δυνάμεις δεν θα αναλάβουν κεντρικό ρόλο στην κατάσταση και δεν θα υπάρξει πραξικόπημα, επειδή πιστεύουμε πως η ένταση μειώνεται και σύντομα θα επιστρέψουμε στην ομαλότητα».

Ο στρατός της χώρας έχει διενεργήσει ή έχει αποπειραθεί να διενεργήσει 18 φορές πραξικόπημα στα τελευταία 80 χρόνια. Μέχρι στιγμής έχει κρατήσει αυστηρά ουδέτερη στάση στο κύμα των κινητοποιήσεων.

Μετά το αιματηρό Σαββατοκύριακο, η απόφαση για αποκλιμάκωση της αστυνομικής εμπλοκής εκτόνωσε την κατάσταση. Το κλίμα βοηθάει και η συγκυρία: Την Πέμπτη η χώρα γιορτάζει τα γενέθλια του βασιλιά, προσωπικότητα που θεωρείται «φάρος ενότητας» και είναι σεβαστός από όλα τα τμήματα της ταϊλανδεζικής κοινωνίας, οπότε η «ανακωχή» ήταν αναμενόμενη.

Ωστόσο, με τους διαδηλωτές να παραμένουν την Τετάρτη στο κτίριο της αστυνομίας, ο αρχηγός των διαδηλώσεων Σουτχέπ Ταουγκσουμπάν -πρώην πρωθυπουργός με την αντιπολίτευση- επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις μετά το «διάλειμμα» της Πέμπτης.

«Θα ξεκινήσουμε ξανά τον αγώνα μας στις 6 Δεκεμβρίου, με την αυγή, και θα παλεύουμε κάθε ημέρα μέχρι τη νίκη» είπε μιλώντας σε υποστηρικτές του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Αήττητη πρωταθλήτρια η Λεβερκούζεν (2-1), αποθέωση για Ρόις στη νίκη της Ντόρτμουντ (4-0, vid)

Η Λεβερκούζεν τελείωσε την φετινή Bundesliga πρώτη και αήττητη (2-1) – «Πάρτι» της Ντόρτμουντ στην Βεστφαλία στο τελευταίο παιχνίδι του Ρόις (4-0).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024