Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γάλλοι ειδικοί αποκλείουν την πιθανότητα δηλητηρίασης του Αραφάτ

Γάλλοι ειδικοί αποκλείουν την πιθανότητα δηλητηρίασης του Αραφάτ

Μία ομάδα Γάλλων επιστημόνων φαίνεται να αποκλείει την πιθανότητα να οφείλεται σε δηλητηρίαση ο θάνατος του ιστορικού ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ. Σύμφωνα με τμήματα της έρευνας και πηγές κοντά σε αυτήν, ο Αραφάτ πιθανότατα πέθανε από φυσικά αίτια. Η γαλλική έρευνα έρχεται σε αντίθεση με το πόρισμα των Ελβετών ειδικών που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Αραφάτ να δηλητηριάστηκε από ραδιενεργό πολώνιο. Η Σούχα, η χήρα του Αραφάτ, δήλωσε ότι τα διαφορετικά πορίσματα της έχουν προκαλέσει σύγχυση.

Μία ομάδα Γάλλων επιστημόνων φαίνεται να αποκλείει την πιθανότητα να οφείλεται σε δηλητηρίαση ο θάνατος του ιστορικού ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ. Σύμφωνα με τμήματα της έρευνας και πηγές κοντά σε αυτήν, ο Αραφάτ πιθανότατα πέθανε από φυσικά αίτια.

«Η έκθεση αυτή αποκλείει την υπόθεση της δηλητηρίασης και προκρίνει εκείνην του θανάτου από φυσικά αίτια» υποστήριξε πηγή κοντά στην έρευνα, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με το ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, οι αναλύσεις που έγιναν έδειξαν ότι ο Αραφάτ πέθανε από «γενικευμένη λοίμωξη» και όχι από ραδιενεργό πολώνιο.

Το Ισραήλ λέει ότι τα συμπεράσματα της έρευνας «δεν αποτελούν έκπληξη».

Περίπου 60 δείγματα δόθηκαν για ανάλυση σε τρεις διαφορετικές ομάδες ερευνητών, μία ελβετική, μία γαλλική και μία ρωσική. Η καθεμία εργάστηκε αυτόνομα, χωρίς να έρθει σε επαφή με τις υπόλοιπες.

Τα συμπεράσματα των Γάλλων επιστημόνων έρχονται σε αντίθεση με εκείνα των Ελβετών, οι οποίοι ανακοίνωσαν τον προηγούμενο μήνα ότι εντόπισαν στοιχεία που συνηγορούν στην εκδοχή της δηλητηρίασης του Αραφάτ, αν και δεν μπορούν να πουν μετά βεβαιότητας ότι το πολώνιο ευθύνεται τελικά για το θάνατό του.

Από την εργαστηριακή έρευνα των Ελβετών προέκυψε ότι οι ποσότητες πολωνίου και μολύβδου στη σορό του Αραφάτ δεν μπορεί να είχαν φυσική προέλευση.

Οι Ρώσοι ερευνητές κατέληξαν ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο θάνατος του Αραφάτ προήλθε από δηλητηρίαση από ραδιενεργό πολώνιο.

Η Σούχα, η χήρα του Αραφάτ, δήλωσε ότι τα διαφορετικά πορίσματα της έχουν προκαλέσει σύγχυση.

«Ταράχτηκα πολύ με αυτές τις αντιφάσεις […] Τι να πιστέψει κανείς;» είπε η Σούχα Αραφάτ, σπεύδοντας να προσθέσει ότι δεν κατηγορεί κανέναν για τον θάνατο του συζύγου της.

Ο δικηγόρος της, Πιερ Ολιβιέ Σιρ, είπε ότι θα ζητήσει να δοθεί στις γαλλικές αρχές η έρευνα των Ελβετών ώστε να διασταυρωθούν τα συμπεράσματα των δύο ομάδων. «Θα πρέπει οι ειδικοί να μας δώσουν ένα ομοιογενές συμπέρασμα» τόνισε.

Ο Αραφάτ πέθανε σε στρατιωτικό νοσοκομείο στο Παρίσι στις 11 Νοεμβρίου του 2004. Πολλοί Παλαιστίνιοι εκτιμούν ότι δηλητηριάστηκε και ρίχνουν την ευθύνη στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμιξή του στο θάνατο του Αραφάτ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτζώκας ενόψει Final Four: «Να σταθούμε πιο τυχεροί από τα δύο προηγούμενα» (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας μίλησε για το παιχνίδι με την ΑΕΚ, αλλά και για το επικείμενο Final Four.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024