Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Έφοδος ταϊλανδέζων διαδηλωτών στα κεντρικά της στρατιωτικής διοίκησης

Έφοδος ταϊλανδέζων διαδηλωτών στα κεντρικά της στρατιωτικής διοίκησης

Προς κλιμάκωση οδεύει η σύγκρουση στην Μπανγκόκ μεταξύ κυβέρνησης και διαδηλωτών, στην κορυφή των οποίων βρίσκεται πολιτικός της αντιπολίτευσης: Ομάδα διαδηλωτών έφτασε στο σημείο να εισβάλει στα κεντρικά της διοίκησης των ένοπλων δυνάμεων, ενώ στο στόχαστρο έχουν μπει και τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος. Η πρωθυπουργός, η οποία έχει μέχρι στιγμής διστάσει να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις ασφαλείας, κάλεσε -αμέσως μετά την ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή- τους διαδηλωτές σε υποχώρηση και απορρίπτει το ενδεχόμενο παραίτησης

Προς κλιμάκωση οδεύει η σύγκρουση στην Μπανγκόκ μεταξύ κυβέρνησης και διαδηλωτών, στην κορυφή των οποίων βρίσκεται πολιτικός της αντιπολίτευσης: Ομάδα διαδηλωτών έφτασε στο σημείο να εισβάλει στα κεντρικά της διοίκησης των ένοπλων δυνάμεων, ενώ στο στόχαστρο έχουν μπει και τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος.

Η πρωθυπουργός, η οποία έχει μέχρι στιγμής διστάσει να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις ασφαλείας, κάλεσε -αμέσως μετά την ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή- τους διαδηλωτές σε υποχώρηση και διάλογο.

Το μεσημέρι, με δηλώσεις της στο BBC απέρριψε το ενδεχόμενο παραίτησής της ή διάλυσης της Βουλής.

Σύμφωνα με το Reuters, την Παρασκευή περίπου 1.000 διαδηλωτές έκαναν έφοδο στο συγκρότημα όπου στεγάζεται η διοίκηση του ταϊλανδεζικού στρατού στην πρωτεύουσα. Tην έφοδο επιβεβαίωσε αργότερα και εκπρόσωπος του στρατού.

Ορισμένοι σκαρφάλωσαν τα κάγκελα του συγκροτήματος, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης. Τελικά, αποχώρησαν μετά από μερικές ώρες.

Στην κορυφή των διαδηλώσεων βρίσκεται ο Σουτχέπ Ταουγκσουμπάν, πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός με το κόμμα της αντιπολίτευσης. Το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, απέρριψε την πρόσκληση της πρωθυπουργού Γινγκλούκ Σιναουάτρα για διάλογο.

Την Παρασκευή, με τις διαδηλώσεις να κλείνουν μία εβδομάδα, οι διαδηλωτές έχουν αναφέρει ως «στόχο» την έδρα του κυβερνώντος κόμματος Πέου Τάι. Η φύλαξη στα κεντρικά του κόμματος είχε ενισχυθεί.

Οι διαδηλωτές έχουν καταλάβει κυβερνητικές υπηρεσίες, ανάμεσά τους και το υπουργείο Οικονομικών, στην προσπάθειά τους να οδηγήσουν σε παράλυση την κυβέρνηση -με την πρωθυπουργό να απαντά πως, έξι ημέρες μετά την έναρξη των διαδηλώσεων, οι επιπτώσεις στη λειτουργία του κράτους είναι ελάχιστες.

Πέντε είναι τα «θερμά σημεία» στην Μπανγκόκ -τρία στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, ένα στο βόρειο τμήμα της και ένα γύρω από το υπό κατάληψη υπουργείο Οικονομικών.

Η σύγκρουση ξεκίνησε με αφορμή πρόταση νόμου για πολιτική αμνηστία που, σύμφωνα με τους επικριτές του, «φωτογράφιζε» τον εξόριστο πρώην πρωθυπουργό Τακσίν Σινουάτρα -αδελφού της νυν πρωθυπουργού. Ο νόμος πάγωσε, αλλά οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν λαμβάνοντας γενικότερο αντικυβερνητικό χαρακτήρα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Αντετοκούνμπο, η επόμενη μέρα του αποκλεισμού και το Προολυμπιακό…

Οι Μπακς αποκλείστηκαν από τον πρώτο γύρο των playoffs και ο Αντετοκούνμπο έχει όσο χρόνο θέλει για τον τραυματισμό του, το Προολυμπιακό και όχι μόνο...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024