Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Πνίγει» το δικαίωμα στις διαδηλώσεις αμφιλεγόμενος νόμος στην Αίγυπτο

«Πνίγει» το δικαίωμα στις διαδηλώσεις αμφιλεγόμενος νόμος στην Αίγυπτο

Δέκα ημέρες μετά την άρση της τρίμηνης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που έδινε σαρωτικές εξουσίες στις δυνάμεις ασφαλείας, ο μεταβατικός πρόεδρος της Αιγύπτου Άντλι Μανσούρ υπέγραψε αμφιλεγόμενο νόμο που επιβάλλει δρακόντειους περιορισμούς στις δημόσιες συναθροίσεις και διαδηλώσεις. Πολιτικές δυνάμεις, οργανώσεις και κινήματα κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να ποινικοποιήσει όλες τις μορφές ειρηνικών δημόσιων συναθροίσεων και νομιμοποιεί την καταστολή.

Δέκα ημέρες μετά την άρση της τρίμηνης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που έδινε σαρωτικές εξουσίες στις δυνάμεις ασφαλείας, ο μεταβατικός πρόεδρος της Αιγύπτου Άντλι Μανσούρ υπέγραψε αμφιλεγόμενο νόμο που επιβάλλει δρακόντειους περιορισμούς στις δημόσιες συναθροίσεις και διαδηλώσεις, «επιστρέφοντας» εξουσίες στις δυνάμεις καταστολής.

Πολιτικές δυνάμεις, οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κινήματα κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να ποινικοποιήσει όλες τις μορφές ειρηνικών δημόσιων συναθροίσεων και ποινικοποιεί την καταστολή.

Το νομοσχέδιο -που αποτέλεσε επί εβδομάδες αντικείμενο αντιπαράθεσης και δέχτηκε τροποποιήσεις κατόπιν συστάσεων δικαστηρίου- υπεγράφη την Κυριακή από τον Άντλι Μανσούρ και επίκειται η δημοσιοποίησή του.

Βάσει των όσων έχουν γίνει ήδη γνωστά, ο νόμος υποχρεώνει τους διοργανωτές διαδηλώσεων να ειδοποιούν τρεις ημέρες πριν τις Αρχές, ενώ απαγορεύονται οι αυθόρμητες συγκεντρώσεις. Διοργανωτές διαδηλώσεων χωρίς άδεια θα τιμωρούνται με επιβολή προστίμου -όχι φυλάκιση, βάσει του αρχικού προσχεδίου.

Οι δυνάμεις ασφαλείας διατηρούν την εξουσία να απαγορεύουν οποιαδήποτε διαδήλωση ή δημόσια συνάθροιση, περιλαμβανομένων συναντήσεων πολιτικών κομμάτων με αντικείμενο εκλογικά θέματα.

Βάσει του νόμου, οι υπηρεσίες ασφαλείας μπορούν επίσης να απαγορεύσουν μία συγκέντρωση εάν έχουν λάβει πληροφορίες ότι συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια -χωρίς να προσδιορίζεται η φύση των πληροφοριών ή η απειλή.

Παράλληλα, απαγορεύονται οι συναθροίσεις σε τόπους λατρείας, συχνό σημείο συνάντησης για όλες τις διαδηλώσεις στην Αίγυπτο τα τελευταία τρία χρόνια, και κυρίως για τους ισλαμιστές.

Προβλέπεται, δε, ότι η αστυνομία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει βία -κατόπιν προειδοποίησης-, περιλαμβανομένων δακρυγόνων, γκλόμπ και κανονιών νερού.

Ο νόμος επιτρέπει την απεριόριστη χρήση σκαγιών από την αστυνομία κατά διαδηλωτών, παραλείποντας άρθρο που απαγόρευε τη χρήση υπέρμετρης βίας.

«Αυτή η παράλειψη είναι η πιο σοβαρή ένδειξη των πραγματικών προθέσεων των σημερινών αρχών, που ισχυρίζονται ότι επιδιώκουν να νομιμοποιήσουν και να ρυθμίσουν τις ειρηνικές συναθροίσεις, ενώ στην πραγματικότητα αυτό είναι άλλη μία απόπειρα να νομιμοποιηθεί η καταστολή» αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους 19 οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι διαδηλώσεις υπέρ του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι έχουν μειωθεί αφότου οδηγήθηκαν στη φυλακή ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, στο πλαίσιο της καταστολής των ισλαμιστών που έχουν μετρήσει εκατοντάδες θύματα σε διαδηλώσεις.

Ε.Μ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κριστιάνο Ρονάλντο, ο νέος «τεχνικός διευθυντής» της Αλ Νασρ (vids)

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο μπορεί να είναι ο απόλυτος σταρ στη Σαουδική Αραβία και να σκοράρει ακατάπαυστα με την Αλ Νασρ, όμως 1,5 χρόνο μετά φαίνεται να έχει αναλάβει και νέο κομβικό ρόλο στον σύλλογο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024