Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπατσελέτ και Ματέι: Πολιτικοί αντίπαλοι και παιδικές φίλες

Μπατσελέτ και Ματέι: Πολιτικοί αντίπαλοι και παιδικές φίλες

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Χιλή -στις 15 Δεκεμβρίου- χρωματίζεται από μια ενδιαφέρουσα προσωπική ιστορία. Η Μισέλ Μπατσελέτ και η Εβελίν Ματέι θα βρεθούν αντιμέτωπες στις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές στις 15 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, πριν από χρόνια, υπήρξαν παιδικές φίλες...

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Χιλή -στις 15 Δεκεμβρίου- χρωματίζεται από μια ενδιαφέρουσα προσωπική ιστορία.

Η τέως πρόεδρος της Χιλής, Μισέλ Μπατσελέτ, θα έρθει για δεύτερη φορά φέτος αντιμέτωπη με την Εβελίν Ματέι σε επαναληπτικές εκλογές στις 15 Δεκεμβρίου. Παρότι η Μπατσελέτ κέρδισε στον πρώτο γύρο, την περασμένη Κυριακή, δεν εξασφάλισε το 50% που θα της έδινε τη νίκη. Κάτι ακόμα όμως συνδέει τις δύο γυναίκες, καθώς υπήρξαν στενές οικογενειακές και παιδικές φίλες χρόνια πριν.

Τα ΜΜΕ της Χιλής, πέρα από την ανάλυση της πολιτικής της κεντροαριστερής συμμαχίας υπό την Μπατσελέτ, Nueva Mayoría και της κεντροδεξιάς Alianza της Ματέι, θα αναρτήσουν πιθανώς στα πρωτοσέλιδα και την προσωπική ιστορία των δύο υποψηφίων. Είναι άλλωστε μια ιστορία, εκτενώς διαδεδομένη στην Χιλή, που μάλλον θυμίζει την πλοκή σαπουνόπερας της Λατινικής Αμερικής και έχει αδιαμφισβήτητα επηρεάσει τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

Και οι δύο είναι κόρες σημαντικών φυσιογνωμιών της πολιτικής σκηνής, οι οποίες είχαν όμως πολύ διαφορετική μοίρα μετά το πραξικόπημα της 11 Σεπτεμβρίου 1973.

Παρότι ο Αλμπέρτο Μπατσελέτ ήταν αριστερός και ο Φερνάντο Ματέι από τη δεξιά, σεβόνταν ο ένας τις απόψεις του άλλου και, υπηρετώντας μαζί στην Πολεμική Αεροπορία, έγιναν στενοί φίλοι. Μεγαλώνοντας τις κόρες τους στην ίδια στρατιωτική βάση στη Βόρεια Χιλή αυτές παρακολούθησαν το ίδιο δημοτικό σχολείο, έζησαν στον ίδιο δρόμο και δέθηκαν μέσα σε αυτή την στενή κοινότητα.

Οι δύο οικογένειες κράτησαν επαφή και μετά την επιστροφή τους στην πρωτεύουσα, Σαντιάγο, τη δεκαετία του 1960. Όλα άλλαξαν όταν το 1973 οι Ένοπλες Δυνάμεις υπό τον στρατηγό Αουγούστο Πινοτσέτ, οργάνωσαν ένα βίαιο πραξικόπημα για να ανατρέψουν την σοσιαλιστική κυβέρνηση του Σαλβαδόρ Αλιέντε, στην οποία ο Μπατσελέτ εργαζόταν.

Ο Μπατσελέτ συνελήφθη αμέσως για προδοσία, φυλακίστηκε και υποβλήθηκε σε βασανιστήρια. Στις 12 Μαρτίου 1974, μετά από μια νύχτα ανελέητης ανάκρισης, πέθανε από καρδιακή προσβολή.

Το κατά πόσο ο Ματέι γνώριζε για την κατάσταση του φίλου του είναι ασαφές. Παρότι ο Ματέι ξεκάθαρα υποστήριξε το πραξικόπημα, και λίγο αργότερα πήρε προαγωγή για να γίνει επικεφαλής της Ακαδημίας της Πολεμικής Αεροπορίας στο Σαντιάγο, ισχυριζόταν πως είχαν άγνοια. Την ημέρα που πέθανε ο φίλος του βρισκόταν εκτός Χιλής.

Η Μπατσελέτ και η μητέρα της, οι οποίες επίσης συνελήφθησαν και βασανίστηκαν στο περιβόητο κέντρο κράτησης Βίλα Γκριμάλντι, έχουν δηλώσει πως θεωρούν τον Ματέι αθώο.

Από τη δεκαετία του 1990, τόσο η Μπατσελέτ όσο και η Ματέι ενεπλάκησαν στην πολιτική και το 2006 η Μπατσελέτ έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Χιλής. Τώρα, η Μπατσελέτ επιδιώκει να γίνει η πρώτη πρόεδρος της Χιλής, ύστερα από τουλάχιστον μισό αιώνα, που θα κερδίσει δεύτερη θητεία.

Το γεγονός ότι δύο γυναίκες θα αναμετρηθούν στον β’ γύρο σε μια χώρα όπου η πολιτική ακομά κυριαρχείται από άνδρες είναι από μόνο του εντυπωσιακό. Αλλά όταν κανείς εξετάσει και τη σχέση μεταξύ των δύο γυναικών, η κατάσταση μοιάζει ακόμα πιο ιδιαίτερη.

Το σίγουρο είναι πως σε μια κοινωνία η οποία παραμένει διχασμένη ως προς τη δικτατορία και τις επιπτώσεις της, το παρελθόν των δύο υποψηφίων θα παίξει σημαντικό ρόλο τους επόμενους μήνες.

Δάφνη Καρνέζη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024